Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Luni 20 Mai 2024 - 14587
Imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii in situl de importanta comunitara CUSMA SIMIS 42781.

Conferinta de lansare a proiectului "Imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii in situl de importanta comunitara CUSMA SIMIS 42781" Vineri 31 ianuarie 2014, la Fisherman's Resort din Colibita. a avut loc, incepand cu ora 12.00, conferinta prilejuita de lansarea proiectului  "Imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii in situl de importanta comunitara CUSMA SIMIS 42781".

 

In cadrul acestei conferinte, au fost prezenti reprezentanti ai diferitelor grupuri tinta, carora li se adreseaza proiectul:
-autoritati publice locale ale unitatilor administrativ - teritoriale situate pe cuprinsul ariilor naturale protejate vizate de proiect
-membri ai asociatiilor de vanatoare
-crescatori de animale
-reprezentanti ai Administratiei Nationale "Apele Romane"
-reprezentanti ai ocolurilor silvice din judetul Bistrita Nasaud,
-transportatori
-operatori de turism
-operatori industriali
-directii silvice
-proprietari de terenuri
-reprezentanti ai ONG-urilor reprezentative din judetul Bistrita Nasaud, cu activitate in domeniul protectiei mediului inconjurator

In cadrul conferintei au fost discutate urmatoarele teme:
Prezentarea Sitului Cusma in contextul ariilor naturale protejate din judetul Bistrita-Nasaud, prezentare sustinuta de catre ing. Mihai Dan Tacal- custode al Sit Natura 2000 Cusma
Obiectivele proiectului-prezentate de catre Vasile Corutiu-manager de proiect
Activitatile si obiectivele proiectului care vizeaza reducerea sau chiar inlaturarea presiunilor antropice asupra speciilor si habitatelor vizate de catre proiect-ing.
Mihai Dan Tacal- custode al Sit Natura 2000 Cusma

Aspecte legate de beneficiile economice si sociale pe care le genereaza implementarea retelei Natura 2000-Vasile Corutiu-manager de proiect

Ca urmare a discutiilor purtate, participantii au inteles cadrul general in care se va desfasura proiectul, obiectivele urmarite si totodata au fost lamurite cateva elemente importante care-i ingrijoreaza pe locuitorii si agentii economici care-si desfasoara activitate in cadrul sit-ului Natura 2000 Cusma.




Proiectul este implementat de catre  Federatia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale "BARGAU - CALIMANI" in colaborare cu Ocolul Silvic Bistrita-Bargaului, in calitate de custode al sitului Natura 2000 Cusma.

Obiectivul general al proiectului il constituie protectia si imbunatatirea calitatii mediului  in situl Natura 2000 "Cusma".

Obiectivele specifice care vor contribui la indeplinirea obiectivului general sunt:

Obiectiv specific 1 - Eficientizarea managementului sitului Natura 2000 Cusma, incluzand 9 arii naturale protejate de interes national 2.201. - Piatra Corbului, 2.220. - Rapa Verde, 2.221. - Comarnic, 2.212. - Piatra Cusmei, 2.214. - Valea Repedea, 2.215. - Taul Zanelor, 2.217. - Locul fosilifer Rapa Mare, 2.218. - Cheile Bistritei Ardelene, 2.224 - Stancile Tatarului, prin elaborarea masurilor de management si aprobarea planului de management al acestuia de catre autoritatea competenta de mediu.

Obiectiv specific 2 - Intarirea capacitatii institutionale a custodelui sitului de importanta comunitara ROSCI0051 Cusma in vederea gestionarii eficiente si monitorizarii adecvate a starii de conservare a speciilor de flora si fauna salbatica, precum si a habitatelor naturale din cadrul sitului, prin sesiuni de instruire, respectiv prin dezvoltarea unui instrument informatic destinat cresterii eficientei/transparentei modului de luare a deciziilor vizand protejarea patrimoniului natural din cadrul sitului Natura 2000 Cusma.

Obiectiv specific 3 - Cresterea gradului de constientizare a partilor interesate cu privire la necesitatea mentinerii unei stari de conservare favorabile a habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna salbatica gazduite de sit, precum si la impactul factorului antropic asupra biodiversitatii.

Proiectul este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in cadrul Programului Operational Sectorial "Mediu". Durata totala a proiectului este de 24 de luni iar an cadrul acestuia se vor desfasura o serie intreaga de activitati dintre care cea mai importanta este realizarea si aprobarea planului de management al sit-ului Natura 2000 Cusma, fapt care va permite custodelui sa-si imbunatateasca semnificativ eficienta activitatii. Pe langa acest element deosebit de important, va fi construit un punct de informare a vizitatorilor sit-ului Cusma, vor avea loc activitati de pregatire profesionala pentru angajatii Ocolului Silvic Bistrita Bargaului, se va realiza un sistem informatic GIS pare sa permita gestionarea patrimoniului natural din cadrul sitului Natura 2000. De asemenea vor avea loc campanii de informare, constientizare si publicitate in cadrul grupurilor tinta a proiectului.



Informatii suplimentare pot fi obtinute de la:

ing. Dan Mihai Tacal - custode SIT Natura 2000 Cusma-tel. 0744-624318 email:  ocolsilvicbb@yahoo.com
Vasile Corutiu-manager de proiect    biodiversitate.cusma@gmail.com

 

0 comentarii2695 vizualizări03 februarie 2014




rss 2.0
rss 2.0