Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Inaugurarea ansamblului arhitectural-artistic din Piata Petru Rares cu o zi mai devreme.
Programul artistului Patrick Mateescu a suferit o modificare care ne va permite sa ne bucuram cu o zi mai repede de "Floarea Transilvaniei". Astfel inaugurarea ansamblului arhitectural - artistic din Piata Petru Rares  va avea loc in data de 25 mai 2016, la ora 20. Ansamblul este o  imbinare fericita intre fantana arteziana si o lucrare de arta. Lucrarea reprezinta o transpunere modern sintetizata a unei flori, pe care artistul  Patrick Mateescu a numit-o "Floarea Transilvaniei".
Ansamblul este in mod armonios completat cu un sistem de iluminat ornamental, spatiu verde si banci realizandu-se astfel o zona eleganta de promenada, contemplare si recreere.
 
Artistul Patrick Mateescu s-a nascut in 1927 in Romania, a studiat sculptura la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, intre anii 1946 si 1950, iar dupa terminarea studiilor preocuparile sale s-au indreptat spre transformarea ceramicii, rezultatele muncii sale influentand generatii de artisti. Operele sale au un carecter eclectic si sunt imprevizibile, mergand de la lucrari din portelan de dimensiuni mici sau mari, pana la monumente figurative din gresie.
Incepand cu anul 1962 artistul a participat la numeroase expozitii si simpozioane in Belgia, Republica Ceha, Germania, Grecia, Franta, Italia, Japonia, Olanda, Romania, Spania, Elvetia, Turcia, Marea Britanie si SUA. Artistul a castigat mai multe premii prestigioase precum Midlantic Fellowship Consiliul de Stat din New Jersey Al Artelor (1999), Medalia de Aur la Expozitia Internationala de ceramica, Praga, Cehoslovacia in 1962, Medalia de aur la "Forma und Qualitaet", Munchen, Germania, in 1966, Medalia de Aur la al 36-lea Salon International de ceramic, Faenza, Italia, in 1978 si Consiliul de stat New Jersey Art Fellowship in 1999. Lucrarile sale sunt incluse in muzee si colectii din Cehia, Romania sau Elvetia.
 Dupa 1998, Patrick Mateescu s-a distantat de aspectele decorative din lucrarile sale anterioara, cum ar fi culoarea si simetria, in favoarea expresiei dramatice din actualele sale sculpturi abstracte. Artistul isi cauta originalitatea prin imbratisarea noului adresandu-se lumii contemporane, care se bucura fara inhibitii de noutatile materialelor utilizate si de ineditul formelor create.
In anul 2000 Guvernului Roman l-a decorat cu Ordinul Mihai Eminescu pentru contributia adusa la promovarea artei si  culturii romane.

Primaria Bistrita.
0 comentarii2800 vizualizări24 mai 2016




rss 2.0
rss 2.0