Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
A.J.O.F.M. B-N aduce la cunostinta modificarile aduse legii uceniciei.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita - Nasaud aduce la cunostinta modificarile guvernului la "Legea privind ucenicia la locul de munca". Ucenicia la locul de munca se adreseaza angajatorilor, care doresc sa organizeze activitati de ucenicie la locul de munca potrivit domeniilor de activitate, pentru care sunt autorizati ca furnizori de formare profesionala si persoanelor interesate, cu varsta de peste 16 ani, care doresc sa se califice la locul de munca.

Ucenicia reprezinta formarea profesionala realizata la locul de munca in baza unui contract de ucenicie.

Poate incheia contract de ucenicie, persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

- a implinit varsta de 16 ani;

- este in cautarea unui loc de munca fiind inregistrata la A.J.O.F.M. Bistrita - Nasauds

- nu are calificare pentru ocupatia in care se organizeaza ucenicia la locul de munca;

- indeplineste conditiile de acces la formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, pe niveluri de calificare conform prevederilor OG nr. 129 2000.

 

In data de 11 iulie 2017 a fost publicata in monitorul oficial, Legea nr.164/2007 pentru modificarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de munca.

Modificarile aprobate prin Legea 164/2017 fac referire la urmatoarele aspecte:

      Stabilirea duratei contractului de ucenicie in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul:

  • 12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2;
  • 24 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3;
  • 36 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 4.

      Organizarea uceniciei pentru nivelurile de calificare 2,3 si 4, stabilite conform prevederilor H.G. nr.918/2013 privind aprobarea Cadrului national al calificarilor, cu modificarile ulterioare.

      Finantarea formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca din fonduri europene  structurale si de investitii si fonduri publice nationale aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj;

      Majorarea sumelor de bani acordate angajatorului care incheie un contract de ucenicie,  potrivit art.16, alin.(2): "Angajatorul care incheie un contract de ucenicie, in conditiile prezentei legi, beneficiaza, la cerere, pe intreaga perioada de derulare a contractului de ucenicie, de o suma in cuantum de 1.125 lei/luna, acordata din bugetul asigurarilor de somaj in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie."

 

In data de 4 septembrie 2017, a fost publicata in monitorul oficial, H.G. nr.618/2017 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin H.G. nr.855/2013.

Modificarile aprobate prin H.G. 618/2017, vizeaza:

      Durata minima a programului de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, exprimata in ore de pregatire, teorie si practica, pe niveluri de calificare 2, 3 si 4, astfel: 360 ore pentru nivelul 2, 720 ore pentru nivelul 3 si 1080 de ore pentru nivelul 4.

      Finantarea formarii prin ucenicie din fonduri europene structurale si de investitii se realizeaza in conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului si a regulilor de eligibilitate, in vigoare la data incheierii contractului de ucenicie, cu respectarea conditiilor finantatorului."

      Modificarea  Anexei nr.7, "Registrul angajatorilor de ucenici" prin introducerea unei coloane distincte in care sa fie cuprinse informatii referitoare la sursa de finantare.

 

Mai multe informatii privind acordarea acestei subventii angajatorilor de catre A.J.O.F.M. Bistrita - Nasaud si modul in care se poate realiza ucenicia la locul de munca, pot fi obtinute de la numarul de  telefon: 0263 - 236295, sau direct de la sediul institutiei din Bistrita, strada Garii, nr.2 - 4.


Otilia Rapan

Director Executiv

 

0 comentarii2814 vizualizări13 septembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0