Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 22 Februarie 2019 - 304 vizitatori azi
A.J.O.F.M. B-N implementeaza Proiectul INTESPO - Inregistrarea Tinerilor in Evidentele SPO.

Incepand cu luna ianuarie 2018, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, impreuna cu cele 42 de Agentii Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca implementeaza Proiectul noncompetitiv INTESPO - Inregistrarea Tinerilor in Evidentele Serviciului Public de Ocupare, proiect eligibil pe Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014 -2020, Axa prioritara 2 "Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs".

            Proiectul dureaza 48 de luni si are drept parteneri Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea numarului de tineri inactivi NEETs (Not in Education, Employment or Trening) inregistrati la Serviciul Public de Ocupare (SPO), respectiv la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, in vederea furnizarii de masuri personalizate de sprijin.   

Ca Obiectiv Specific 1 - Stimularea ocuparii tinerilor NEETs someri inregistrati la Serviciul Public de Ocupare (SPO), prin acordarea sprijinului financiar angajatorilor, aferent incadrarii prin ucenicie la locul de munca a tinerilor NEETs someri.

Ca Obiectiv Specific 2 - Stimularea ocuparii tinerilor NEETs someri inregistrati la Serviciul Public de Ocupare (SPO), prin acordarea sprijinului financiar angajatorilor, aferent incadrarii prin stagii pentru absolventii de invatamant superior a tinerilor NEETs.

Categoria de tineri NEETs include tinerii care nu au reusit sa se integreze pe piata muncii din diverse motive (lipsa oportunitatilor de ocupare, lipsa competentelor cerute pe piata muncii etc.) si care nu sunt cuprinsi in programe de educatie sau formare.

In cadrul proiectului, sunt vizati in special tinerii cu nivel scazut de competente si care au dificultati in a se integra social. Din totalul celor care vor fi identificati, cei inregistrati la SPO vor beneficia de informare si consiliere profesionala, inclusiv de profilare, iar dupa aceasta etapa vor fi indrumati catre masura activa de care au nevoie sau catre alte servicii (Programul National Sansa a doua - Ministerul Educatiei Nationale, servicii de asistenta sociala).

Identificarea tinerilor NEETs inactivi este necesara intrucat majoritatea nu are acces la informatii si nici nu stiu sa le caute. In prezent, ei nu vin din proprie initiativa catre SPO, in vederea inregistrarii, insa experienta proiectelor deja derulate arata ca apropierea de ei este fundamentala pentru atragerea lor in orice programe viitoare, intrucat anuleaza si blocajul generat de mijloacele financiare reduse sau inexistente pentru multi dintre ei, necesare pentru a ajunge la SPO.

Proiectul noncompetitiv INTESPO introduce managementul de caz ca metoda de lucru cu tinerii NEETs, care presupune un proces de interactiune in cadrul retelei de servicii (de asistenta sociala, educatie, ocupare) prin care se asigura faptul ca beneficiarii primesc serviciile de care au nevoie intr-o forma de sprijin eficace si eficienta.

Din cadrul AJOFM Bistrita - Nasaud din acest proiect fac parte doi experti locali de interventie, care in luna ianuarie au incheiat protocoale cu colaborare cu unitati adminstrativ teritoriale - Primarii, in vederea consolidarii retelei de sprijin locala in procesul de identificare, mobilizare si inregistrare a tinerilor inactivi NEETs la Serviciul Public de Ocupare (SPO).

 

Otilia Rapan

Director Executiv

 

Intocmit,

Adina Preda, Consilier EURES.

0 comentarii2121 vizualizări12 februarie 2018
rss 2.0
rss 2.0