Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 12 Iulie 2020 - 12800 vizitatori azi
MESAJUL presedintelul C.J. B-N, E.R. Moldovan, transmis cu prilejul implinirii a 100 de ani de la infiintarea Brigazii 81 Mecanizate.

Inaltpreasfintia Voastra Arhiepisop si Mitropolit Andrei, Preacucernice Parinte Protopop, Preacucernici Parinti, Domnule General-maior Ovidiu Uifaleanu, seful Statului Major al Fortelor Terestre a Armatei Romane, Domnule General-maior Virgil Ovidiu Pop, comandant al Diviziei 4 Infanterie "Gemina", Domnule General de Brigada Mircea Gologan, comandant al Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan", Domnilor Generali, Domnule Viceprimar, Domnule Subprefect, Domnilor comandanti, domnilor ofiteri, veterani de razboi, onorate oficialitati si stimati militari!

Sunt deosebit de onorat sa fiu astazi aici, la implinirea a100 de ani de la infiintarea primei unitati a Armatei Romane in judetul Bitrita Nasaud. Mai onorat sunt  de faptul ca aceasta unitate de elita a Armatei Romane: Brigada 81 Mecanizata "General Grigore Balan" se afla an locul care il iubesc cel mai mult pe acest pamant: judetul Bistrita-Nasaud.

Un loc cu oameni harnici si demni, care au suferit sute de ani sub stapanire straina pana au ajuns sa fie stapani pe propriul lor pamant! Sute de ani, stramosii nostri au fost nedreptatiti, umiliti, exploatati si fortati sa adopte statutul de slugi! Dar ei nu au cedat!

Si-au aparat istoria si astfel au construit pentru noi o tara! De la Mos Tanasa Todoran si Sfintii Martiri Nasaudeni pana la fondatorii Marii Uniri (Prim-ministrul Alexandru Vaida Voevod, Enea Grapini, Patriarhul Miron Cristea sau Episcopul Iuliu Hossu), stramosii nostri bistriteni au fost printre primii care au luptat pentru ca Romania sa fie astazi tara noastra!

Calcam pe urmele unor oameni demni si puternici! Mostenim curajul, barbatia si demnitatea unora dintre cei mai mari oameni de stat ai Romaniei! Dumneavoastra, stimati ofiteri, subofiteri si militari ai Brigazii 81 Mecanizata, purtati cu demnitate in zone fierbinti ale globului, mantia unuia dintre cei mai mari aparatori ai romanilor, democratiei si libertatii omului: Generalul "Grigore Balan".

Oriunde veti merge, nu sunteti singuri! Aveti in sange mostenirea curajului, in suflete, bunatatea de a face ce este bine pentru cei asupriti si in minte aveti gandul ca acasa va asteapta cei dragi! De asta dragii mei, trebuie ca intotdeauna, oricat v-ar fi de greu, sa nu uitati ca trebuie, cu orice pret, sa va intoarceti teferi acasa!

Prin traditie, armata romana a fost cea care si-a aparat teritoriul! Niciodata nu a cucerit, subjugat sau distrus destine! Niciodata in istorie, indiferent de oportunitatea unor momente grele pentru statele din jurul nostru, Armata Romana nu a atacat din dorinta de expansiune! In schimb, militarii romani s-au dus la lupta, de multe ori cu pretul suprem, pentru a apara ce avem noi mai de pret:  neamul nostru romanesc!

Acest lucru continua si acum, stimati ofiteri, subofiteri si militari ai Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan"! Dumneavoastra si colegii dumneavoastra ati purtat cu demnitate steagul Romaniei si ati luptat pentru apararea drepturilor omului in cele mai fierbinti zone de pe mapamond!

Incepand cu Angola, Kosovo, Etiopia, Sudan si  pana in Irak sau Afganistan, dumneavoastra ati luptat pentru protectia oamenilor nevinovati, a mamelor si copiilor prinsi intr-un razboi care nu le apartine.

Curajul Dumneavoastra si al camarazilor dumneavoastra a facut ca Romania sa fie astazi membru NATO, iar copii nostri, ai tuturor, sa poata creste in liniste si pace!

Astazi nu este numai o zi a recunostintei noastre a tuturor pentru dumneavoastra: eroii moderni ai unor timpuri moderne!

Este si o zi a demnitatii stramosilor nostri, a demnitatii adevaratei Romanii! Este o zi a sperantei ca datorita dumneavoastra, copii nostri au un viitor! Putem trece pur si simplu pe langa ea, sau putem sa dam lumii de stire ca romanii sunt stapani aici!

Sa dam lumii de stire ca noi nu suntem un neam de slugi! Noi suntem corecti si demni in a apara ce e al nostru si nu vom pleca capul in fata nimanui care vrea sa ne ia dreptul nostru din nastere!

Dumneavoastra sunteti ingerii nostri pazitori si cei pentru care sacrificiul suprem nu e un chin, ci o onoare! Dumneavoastra ne inspirati si ne faceti sa  ne rusinam atunci cand dam de greu si ne plangem! Dumneavoastra dragi militari, sunteti cei care ne dati curajul sa credem in viitorul tarii noastre si al copiilor nostri! Ma inclin cu respect in fata sacrificiilor fiecaruia dintre dumneavoastra si al familiilor dumneavoastra!

Niciun cuvant nu este suficient pentru a exprima recunostinta care dumneavoastra si camarazii dumneavoastra o meritati! Dar, in numele meu si al cetatenilor judetului Bistrita-Nasaud va spun sun sincer multumesc!

A trecut putin timp de la implinirea a 100 de ani de la formarea Romaniei Mari! Am un singur indemn la toti cei care simt si traiesc romaneste: Ridicati-va romani! Ridica-te Romania! Sa stam drepti in fata lumii! Sa stam demni in fata  Europei! Pentru ca avem de ce!

La multi ani Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan"! La multi ani dumneavoastra tuturor!

Dumnezeu sa binecuvanteze Armata Romaniei! Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si romanii!

 .

 

Discursul dlui Presedinte Radu Moldovan, transmis cu ocazia implinirii a 100 de ani de la infiintarea Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan"

 

Bogdan Ivan Gruia

Purtator de cuvant CJ B-N

e-mail: ivan.bogdan@portalbn.ro

 

.

Foto - Marius Chiuzan

.

0 comentarii2772 vizualizări11 februarie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0