Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
DSVSA B-N demareaza actiunile specifice perioadei premergatoare Sarbatorilor Pascale.

In scopul prevenirii aparitiei toxinfectiilor alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional consumul unor cantitati de alimente de origine animala creste, DSVSA-BN va dispune masuri specifice, precum si intensificarea controalelor sanitare veterinare, in vederea verificarii conditiilor de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouale destinate consumului uman, alaturi de alte alimente de origine animala.

 La aceste actiuni tematice vor participa medicii veterinari din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, circumscriptia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor Bistrita (CSVSA) si ai circumscriptiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ) BN.

Controalele urmaresc respectarea conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate targurile de animale, pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica.

La nivelul DSVSA- Bistrita-Nasaud, a circumscriptiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor Bistrita, si a circumscriptiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ) BN, in perioada 15.03.2017-15.04.2017 (premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Ortodoxe) va fi asigurata permanenta, inclusiv in zilele de sambata si duminica, va fi afisat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon (0263/224974) la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

 Sacrificarea mieilor se va realiza in unitati de abatorizare, autorizate sanitar- veterinar pentru sacrificarea de ovine si publicate pe site-ul ANSVSA si in centre de sacrificare autorizate temporar, organizate in conditiile legii si amenajate corespunzator,  in care se asigura supravegherea sanitara-veterinara si in care sunt respectate conditiile de igiena, cerintele legale privind identificarea si bunastarea animalelor si gestionarea materialului cu risc specific.

            Mieii destinati sacrificarii trebuie sa fie identificati cu doua crotalii in exploatatia de origine. Transportul mieilor spre locul de sacrificare sau catre targurile de animale se face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar si documente sanitare veterinare (formular de miscare, certificat de sanatate si lant alimentar).

 Functionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 30 martie -15 aprilie 2017, intre orele 07ºº-17 ºº, sub supraveghere sanitara-veterinara.

 In gospodariile populatiei, proprietarii pot sa-si  sacrifice mieii in mod traditional, urmand sa predea crotalia medicului veterinar, iar carnea rezultata va fi utilizata numai pentru consum propriu.

 In toate pietele agroalimentare din judet si in alte locuri special amenajate in care vor fi valorificate carnea si celelalte produse de origine animala, se va asigura personal de specialitate.

Recomandam consumatorilor achizitionarea produselor alimentare din unitati autorizate sanitar veterinar.

 

 

 

Director executiv,

   Dr. Oros - Manarca  Sorin - Marcel.

0 comentarii2968 vizualizări13 martie 2017




rss 2.0
rss 2.0