Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
Masuri pentru prevenirea aparitiei Pestei Porcine Africane.

Pesta porcina africana (PPA) este o boala periculoasa, fara tratament sau vaccin in momentul de fata, care afecteaza speciile domestice si salbatice de porcine. Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% in cazul porcinelor domestice. Boala a aparut pentru prima data pe teritoriul Europei in anul 1957 in Portugalia (Lisabona), cand deseurile alimentare provenite de pe avioane au fost folosite pentru hranirea unor porcine din zona aeroportului din oras.

Recent PPA a fost diagnosticata in: Polonia, tarile Baltice (Estonia, Lituania, Letonia), Belarus, Republica Moldova, Ucraina si mai nou Cehia. In  Cehia, se suspicioneaza, ca vector, un produs alimentar abandonat sau resturi de produse alimentare care ar fi fost abandonate intr-o parcare sau intr-un spatiu de odihna, fie de catre conducatorii auto de transport international, fie de catre turisti.

In acest context epidemiologic, avand in vedere si vecinatatea Romaniei cu Ucraina si Republica Moldova, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus masuri de reinformare, popularizare, instruire a tuturor factorilor implicati in profilaxia si controlul PPA si efectuarea, de catre DSVSA, de controale tematice.

Transmiterea bolii se poate face prin vectorul animal, reprezentat in special de porcul mistret care se poate deplasa pe distante de pana la 20 de kilometri pe zi, putand sa tranziteze zonele de frontiere, generand un risc major de raspandire a bolii si/sau vectorul uman, reprezentat de persoanele care transporta produse de origine animala, destinate, fie pentru consum propriu, fie comercializarii. 

Avand in vedere aspectele mentionate, DSVSA Bistrita Nasaud a luat, cu prioritate, urmatoarele masuri: informarea si reinstruirea fermierilor, decidentilor si factorilor de raspundere in gestionarea vanatorii si a vanatului, medicilor veterinari oficiali si de libera practica, privind profilaxia si controlul PPA;

-          efectuarea de controale oficiale, in perioada 17 iulie- 4 august 2017, cu scopul  verificarii modului de colectare, depozitare si neutralizare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman si a deseurilor/resturilor menajere rezultate in urma activitatilor de preparare si servire a produselor alimentare de catre operatorii din benzinarii, gari, autogari, parcari, trasee turistice etc.

Reamintim crescatorilor, ca au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar  despre aparitia oricarui caz de imbolnavire sau mortalitate la porci precum si administratorilor fondurilor de vanatoare sau vanatorilor ca au obligatia sa anunte la DSVSA orice caz de mortalitate la mistreti.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. BOGOLIN IOAN

0 comentarii2884 vizualizări20 iulie 2017




rss 2.0
rss 2.0