Adevarul umbla cu capul spart.          -          Cine cuteaza sa spuna adevarul poate lesne umbla batut, ca marul.          -          Adevarul invinge orice.          -          Copiii ?i nebunii spun adevĂrul.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 18 Octombrie 2018 - 21072 vizitatori azi
Necesitatea efectuarii examenului trichineloscopic.

In vederea prevenirii unor posibile infestari cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud recomanda proprietarilor de porcine sa solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificati in gospodarii. Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave.

In vederea efectuarii examenului trichineloscopic, se recolteaza o proba de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, daca acestia lipsesc, din partea musculara a diafragmei situata in apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muschii maseteri sau cei abdominali.

Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, la probele recoltate de la porcii sacrificati in gospodariile populatiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practica de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistenta din imediata apropiere, Circumscriptiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita (pentru analizele efectuate prin metoda examinarii directe), precum si Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud (prin digestie artificiala), care vor functiona zilnic intre orele 8,30 -16,30 (incepand cu data de 04.12.2017 inclusiv  in zilele de sambata si duminica).

Examinarea trichineloscopica se face contra cost (9 lei + TVA la analizele efectuate prin metoda examinarii directe, respectiv 44 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale).

Nu consumati carnea si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.

Este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii in targurile de animale si in vecinatatea acestora.

Miscarea porcilor vii se poate efectua numai daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate, de formularul de miscare si de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar.

Proprietarii sunt obligatii sa predea medicilor veterinari, odata cu proba adusa la examinare, crotaliile de la porcii sacrificati, in vederea operarii si scaderii acestora din Baza Nationala de Date.

Pana la aceasta data au fost diagnosticati cu trichineloza doi porci sacrificati in gospodariile populatiei din localitatile Arcalia si Dumitrita.

In conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificarile si completarile ulterioare, proprietarii ai caror porci au fost diagnosticati cu Trichinella Spiralis, vor fi despagubiti la valoarea de inlocuire a animalului, in cazul in care acestia sunt detinuti cu respectarea normelor sanitar-veterinare in vigoare, cu referire la declararea si inregistrarea obligatorie in registrul agricol si in sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor.

 

  Director executiv,

Dr. Bogolin  Ioan

 

0 comentarii1813 vizualizări07 decembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0