Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Comunicat masuri PPA.

In conformitate cu Ordinul Prefectului nr. 60 din 09.02.2018, in perioada 01.11-25.11. 2018, s-au efectuat controale privind modul de respectare a masurilor stabilite de CLCB pentru prevenirea aparitiei Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul judetului. Controalele s-au realizat de echipe de control constituite din reprezentanti ai DSVSA Bistrita-Nasaud si IJJ Bistrita-Nasaud.

La controale s-a urmarit, in special, modul in care se respecta masurile de biosecuritate si cerintele legale la miscarea suinelor vii pe teritoriul judetului.

In aceasta perioada, au fost verificate un numar de 146 exploatatii de suine (exploatatii care detin mai mult de 30 capete suine in Baza Nationala de Date), iar pentru neconformitatile constatate s-au aplicat, in conformitate cu HG 984/2005 si OUG 23/2010, 37 sanctiuni, din care 8 avertismente,in valoare de 44.020 lei.

Principalele neconformitati constatate:

-            nerespectarea masurilor de profilaxie generala privind accesul in incinte, imprejmuirea, amenajarea, intretinerea si functionarea dezinfectorului rutier, vestiarului sau filtrului sanitar veterinar din exploatatiile de animale, locurile de aglomerare a animalelor;

-            vanzarea sau instrainarea in orice mod a animalelor, cumpararea ori luarea acestora in proprietate cu orice titlu, fara documente prevazute de legislatia sanitara veterinara in vigoare;

-            detinerea in exploatatie de animale neidentificate si neinregistrate, fara documente sanitar veterinare;

-            proprietarul nu a notificat miscarile si evenimentele intervenite cu privire la animalele din exploatatia proprie in termenul prevazut de normele sanitare veterinare.

Reamintim crescatorilor de suine ca, in contextul actual al evolutiei PPA in Romania, conform prevederilor legale in vigoare, miscarea suinelor vii din exploatatiile nonprofesionale (gospodariile populatiei) este permisa  numai catre: 

  1. 1.     alte exploatatii nonprofesionale;  

   2. abator neinclus in sistemul canalizat de producere a carnii de porc in Romania, destinata punerii pe piata Uniunii Europene; 

Mentionam ca, prin Hotararea CLCB nr. 1 din 2018, s-a suspendat doar miscarea porcinelor catre targurile de animale, miscarea catre alte exploatatii nonprofesionale precum si catre abator este permisa daca, la cumpararea/vanzarea suinelor, se solicita medicului veterinar, in conformitate cu prevederile articolului 1 din Ordinul ANSVSA nr. 67/2012/26 octombrie 2012, emiterea urmatoarelor documente: 

   a) certificat de sanatate, conform modelelor prevazute in anexele nr. 1-4; 

   b) documente de miscare.

 

DSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. 

Reamintim proprietarilor ca in cazul suspicionarii/confirmarii PPA toate animalele suspecte trebuie ucise si distruse, conform legislatiei specifice. Proprietarii animalelor afectate, care sunt detinute cu respectarea prevederilor legele, vor beneficia de despagubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificata si completata prin HG nr. 484/2018.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand insa impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

   Director executiv,

 Dr. BOGOLIN IOAN  

0 comentarii2968 vizualizări28 noiembrie 2018




rss 2.0
rss 2.0