Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca pana la data de 21 martie 2025 inclusiv, primeste cereri de acordare a unui sprijin financiar de urgenta in agricultura pentru sectorul de crestere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile.
Aceasta schema de sprijin financiar se aplica pe intreg teritoriul Romaniei si are in vedere compensarea producatorilor agricoli din sectorul cresterii ovinelor/caprinelor pentru pierderile economice ca urmare a fenomenului climatic nefavorabil, seceta pedologica din agricultura manifestata in perioada septembrie 2023 si august 2024.
Resursele financiare alocate acestei scheme de sprijin de urgenta sunt de 238.795.200 lei (echivalentul sumei de 48.000.000 euro, stabilit la cursul de schimb de 4,9749 lei pentru 1 euro) si se asigura astfel:
- 107.457.840 lei, echivalentul sumei de 21.600.000 euro, finantare externa nerambursabila prin Fondul European de Garantare Agricola;
- 131.337.360 lei, echivalentul sumei de 26.400.000 euro, care se asigura de la bugetul de stat.
Cererile se depun la Centrele judetene/locale ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul Bucuresti, unde solicitantul a depus cererea de plata pentru anul 2024 / pe raza judetului unde solicitantii au sediul social/domiciliul sau unde detin exploatatia cu cod ANSVSA cu efectivul cel mai mare.
Centrele APIA pun la dispozitie cereri pretiparite, inclusiv documentul transmis electronic de utilizatorii Sistemului National de Identificare si Inregistrare a Animalelor - SNIIA.
Cererile de solicitare a sprijinului financiar de urgenta se inmaneaza personal beneficiarului in vederea verificarii, completarii coordonatelor bancare/trezorerie, insusirii, asumarii datelor si a semnarii acestora.
Documentele depuse in copie de catre beneficiar vor purta sintagma "conform cu originalul", vor fi datate si insusite prin semnatura de catre beneficiar.
Sprijinul financiar de urgenta este in cuantum de 248 lei/cap de animal tineret femel ovin/caprin si se acorda pentru un efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins intre 50 capete/exploatatie cu cod ANSVSA - 300 capete/beneficiar*.
*Solicitantii cu un efectiv mai mare de 300 de capete tineret femel ovin/caprin beneficiaza de sprijin financiar de urgenta calculat la nivelul a maximum 300 de capete tineret femel ovin/caprin per beneficiar, cu conditia sa detina minim 50 capete de tineret femel ovin sau caprin/fiecare exploatatie cu cod ANSVSA.
Plata sumelor reprezentand sprijinul de urgenta se efectueaza pana la data de 30 aprilie 2025, cu posibilitatea efectuarii platii si dupa aceasta data, insa numai pentru conturile invalide si nu mai tarziu de 30 iunie 2025.
Informatii cu privire la beneficiarii acestei scheme de sprijin financiar, documentele care insotesc cererile de acordare, conditiile de eligibilitate, informatii cu privire la conturile necesare a fi deschise de catre solicitanti si legislatia aferenta se regasesc in ANEXA.
APIA asigura toti fermierii de sprijin, implicare si atasament!
SERVICIUL RELATII CU PUBLICUL SI COMUNICARE
ANEXA
BENEFICIARI:
Producatorii agricoli, crescatori de ovine/caprine persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si societati agricole constituite in baza Legii nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare si/sau persoane juridice, cu Cerere de plata depusa la APIA pentru anul 2024 si declarata eligibila pentru sprijinul de baza pentru venit in scopul sustenabilitatii, interventia PD-01, din PS 2023-2027.
DOCUMENTE care insotesc cererile de acordare a sprijinului de urgenta:
1. copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal, daca cererea este depusa prin reprezentant legal/imputernicit;
2. imputernicire/procura notariala si o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant, dupa caz;
3. copie a certificatului de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului /a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea, dupa caz al/a solicitantului, imputernicire si o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal, in copie, dupa caz;
4. declaratia pe propria raspundere referitoare la respectarea Cartei drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.
5. copia documentului/elor de coordonate bancare/trezorerie.
6. documentul emis de utilizatorii Sistemului national de identificare si inregistrare a animalelor - SNIIA din care rezulta efectivul de tineret femel ovin/caprin, cu varsta de 1-12 luni detinut/exploatatie cu cod ANSVSA la data de 31 august 2024, precum si efectivul de femele adulte ovine/caprine, inscris in BND, cu varsta minima de 12 luni la data de 23 februarie 2025 (in ziua anterioara inceperii perioadei de depunere a cererii), document care se va genera si printa de catre functionarul care primeste cererea.
ATENTIE!!! INFORMATII CU PRIVIRE LA CONTURILE NECESARE A FI DESCHISE DE CATRE SOLICITANTII ACESTEI SCHEME DE SPRIJIN FINANCIAR
In conformitate cu prevederile art.9, alin. (1), lit.d din HG nr. 69/2025, regiile autonome, societatile sau companiile nationale si societatile comerciale, dupa caz trebuie sa detina conturi distincte, deschise la unitatile trezoreriei statului conform art.5, alin.(10) din OUG nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, cu modificarile si completarile ulterioare.
In consecinta regiile autonome, societatile sau companiile nationale si societatile comerciale, dupa caz trebuie sa completeze si sa depuna 2 documente aferente coordonatelor bancare, respectiv :
- pentru incasarea fondurilor externe nerambursabile din FEGA, OPTIONAL, cont deschis la unitatile trezoreriei statului (50,38,16 "Disponibil al beneficiarilor privati aferent schemelor de sprijin direct sI interventiilor finantate din FEGA") sau cont deschis la institutii financiar bancare;
- OBLIGATORIU pentru incasarea fondurilor de la bugetul de stat contul 50.70. "Disponibil din subventii si transferuri" cont deschis la unitatile trezoreriei statului.
Pentru celelalte forme de organizare (PF, PFA, II, IF) un singur cont deschis la orice institutie bancara.
CONDITII DE ELIGIBILITATE:
- sa fie inregistrati in registrul unic de identificare, denumit in continuare RUI si sa detina cod unic de inregistrare atribuit de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura;
- sa aiba cerere eligibila pentru sprijinul de baza pentru venit in scopul sustenabilitatii, interventia PD-01, din PS 2023-2027, in anul de cerere 2024;
- sa detina un efectiv de tineret femel ovin/caprin de minimum de 50 capete/exploatatie, cu cod ANSVSA, cu varsta de 1-12 luni, inscris in BND la data de 31 august 2024;
- sa detina, la data de 23 februarie 2025 (in ziua anterioara inceperii perioadei de depunere a cererii), in exploatatie/i cu cod ANSVSA, un efectiv de femele adulte ovine/caprine, inscris in BND, cu varsta minima de 12 luni in ziua anterioara inceperii perioadei de depunere a cererii, cel putin egal cu efectivul de tineret femel pentru care se solicita sprijin financiar.
LEGISLATIE:
- HG nr. 69/2025 privind acordarea unui sprijin financiar de urgenta in agricultura pentru sectorul de crestere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile;
- OUG nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, cu modificarile si completarile ulterioare.
0 comentarii | 2583 vizualizări | 27 februarie 2025 |