Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Jandarmii bistriteni alaturi de cercetasi la festivitatea implinirii celor 20 de ani de activitate!

In luna august a acestui an, jandarmii s-au aflat in mijlocul cercetasilor bistriteni in tabara de la Colibita in cadrul campaniei intitulate: Jandarmeria montana, pentru un mediu sigur! Siguranta la inaltime!, activitate care face parte din proiectul cu finantare prin Programul de cooperare elvetiano-roman.

La acel moment, jandarmii le-au prezentat copiilor si tinerilor aspecte privind protectia mediului, atributiile Jandarmeriei Bistrita-Nasaud si mai ales aspecte legate de petrecerea vacantei in conditii de siguranta atat pe perioada in care se afla cu parintii cat si cand se afla in astfel de locatii doar cu profesorii insotitori.

 Sambata, 22 noiembrie a.c., Cercetasii Bistriteni sarbatoresc 20 de activitate de voluntariat in judetul nostru.

In cadrul activitatilor festive organizate cu aceasta ocazie, Jandarmeria Bistrita va fi prezenta din nou in mijlocul cercetasilor pentru finalul campaniei Jandarmeria montana, pentru un mediu sigur! Siguranta la inaltime!, prin acordarea unor premii dedicate acestora. (tricouri, rucsaci, sepcute, cani termoizolante si brelocuri, toate inscriptionate cu logo-ul proiectului romano-elvetian, in cadrul caruia s-au derulat activitatile comune cu acestia)

 

        Informatii suplimentare:         

La data de 7 septembrie 2010 a fost incheiat la Berna Acordul-Cadru intre Guvernul Romaniei si Consiliul Federal Elvetian privind implementarea Programului de cooperare elvetiano-roman pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse.

In conformitate cu semnarea, de catre partile romana si elvetiana, a Acordului de Activitate, la data de 02.01.2013 a inceput perioada de implementare a proiectului Consolidarea capacitatilor Jandarmeriei Romane, cu o durata de 2 ani, subsumat sectiunii Fond Tematic Securitate a acordului de mai sus.

Acest proiect beneficiaza de un buget in valoare de 1.882.352,94 CHF (1.600.000 CHF contributie elvetiana si 282.352,94 CHF contributia Romaniei) si a fost determinat de necesitatea adaptarii capacitatilor Jandarmeriei Romane la evolutia constanta a practicilor la nivel european, din punct de vedere al modului de actiune pe timpul marilor evenimente internationale, cat si in privinta sigurantei publice in zonele turistice montane, avand ca sursa de inspiratie modelul elvetian de actiune.     

          Proiectul este structurat pe doua obiective majore:

 1. Dezvoltarea capacitatilor Jandarmeriei Romane de gestionare a

manifestatiilor publice de amploare si a manifestarilor sportive de

dimensiune internationala;

2. Consolidarea securitatii cetatenilor si a mediului inconjurator in zonele

montane pentru  o dezvoltare turistica durabila.

 

  1. Dezvoltarea capacitatilor Jandarmeriei Romane de gestionare a manifestatiilor publice de amploare si a manifestarilor sportive de dimensiune internationala

 Principale activitati:

  • Studii comparative privind cadrul juridic si conceptiile de angajament ale statelor europene pe timpul manifestarilor sportive si evenimentelor de amploare;
  • Ateliere de lucru cu participare elvetiana si internationala, privind bunele practici in domeniul luptei impotriva huliganismului, prevenirii si combaterii violentei in stadioane;
  • Ateliere de lucru cu participare elvetiana si internationala privind gestionarea operationala a meciurilor de fotbal europene si a evenimentelor de amploare;
  • Elaborarea si publicarea unor conceptii de intrebuintare a fortelor pe timpul evenimentelor de amploare;
  • Elaborarea unor module specifice de pregatire in domeniul asigurarii ordinii publice pe timpul evenimentelor de amploare si a manifestarilor sportive;
  • Achizitionarea de noi echipamente pentru modernizarea dotarii fortelor de asigurare a ordinii publice; 

 

 2. Consolidarea securitatii cetatenilor si a mediului inconjurator in zonele montane pentru o dezvoltare turistica durabila

             Principale activitati:

  • Evaluarea dispozitivului actual de securitate publica si protectie a mediului in statiuni montane din Romania;
  • Intalniri si reuniuni ale expertilor in Elvetia si Romania pentru schimb de cunostinte in domeniul bunelor practici operationale in domeniul montan, rolul fortelor de politie/jandarmerie in protectia mediului, s.a.;
  • Colocviu pe problematica securitatii turismului in ariile naturale protejate;
  • Achizitionarea unor mijloace de mobilitate specifice misiunilor montane;
  • Realizarea unei campanii de sensibilizare si de semnalare in Muntii Carpati pe linia protectiei mediului inconjurator si a biodiversitatii;

 

          Incepand cu luna iulie a.c., la nivelul Jandarmeriei Romane se deruleaza o campanie intitulata: Jandarmeria montana, pentru un mediu sigur! Siguranta la inaltime!, activitate care face parte din proiectul cu finantare prin Programul de cooperare elvetiano-roman.

        Scopul acestei campanii, pe langa dorinta de sensibilizare in legatura cu problematica mentionata, este de a constientiza importanta protejarii mediului inconjurator, precum si de a face cunoscut rolul pe care il are Jandarmeria Romana in asigurarea unui mediu sigur pentru turisti, in zonele montane.

        De asemenea, Jandarmeria Romana isi propune ca, prin derularea proiectului si imbunatatirea cadrului de cooperare cu celelalte institutii abilitate de la nivel central si local, sa contribuie la realizarea unui model integrat de asigurare a sigurantei publice, menit sa contribuie semnificativ la dezvoltarea durabila a turismului montan, prin adoptarea de standarde de excelenta elvetiene.

 

          Jandarmeria Montana este structura specializata a Jandarmeriei Romane destinata acoperirii sectorului misiunilor de mentinere a ordinii publice pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional si contraventional specific zonei montane si balneare, care are in componenta sa aproximativ 70 de sectii si posturi montane si balneare, raspandite in  cele mai reprezentative zone turistice si arii protejate de pe teritoriul national.

           Jandarmii montani sunt prezenti in statiunile si pe itinerariile montane de pe intreg cuprinsul tarii, pe partiile de schi si masivele impadurite, precum si in parcurile nationale si ariile protejate. Prin activitatea pe care o desfasoara, acestia sunt apropiati ai naturii si devotati ai cauzei de conservare si dainuire a mediului natural.      

           La nivelul judetului Bistrita-Nasaud exista doua posturi de Jandarmerie Montana la Rodna si Piatra Fintinele si o grupa de jandarmi in statiunea Balneara Singeorz-Bai.

          Postul de Jandarmi Montani Rodna, mentine ordinea publica in zona montana protejata din arealul Parcului National Muntii Rodnei, pe traseele turistice din zona cabanelor si cea a partiei de schi amenajate la Valea Blaznei, Valea Vinului.

          Jandarmii montani din Piatra Fintinele executa misiuni de asigurare si mentinere a ordinii publice in zona localitatii Piatra Fintinele.

          Grupa de Jandarmi Ordine Publica, Statiune Balneara Singeorz-Bai asigura si mentine ordinea publica pe raza statiunii balneare.

         Acestia sunt echipati si antrenati corespunzator, pentru a contribui la mentinerea unui mediu montan sigur, la indrumarea si cautarea/salvarea turistilor aflati in pericol, precum si pentru aplicarea prevederilor legale in materie.

 

 

COMPARTIMENT INFORMARE SI RELATII PUBLICE

0 comentarii2779 vizualizări20 noiembrie 2014




rss 2.0
rss 2.0