Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Cercul pastoral-misionar Mocod.

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, preotii din Cercul pastoral-misionar Mocod, coordonati de pr. Dan Vasile, s-au intalnit in Duminica a 25-a dupa Rusalii in Parohia Mocod din Protopopiatul Nasaud. Incepand cu ora 16.00, in Biserica cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" in prezenta unui numar mare de credinciosi, soborul preotilor slujitori, alaturi de parintele paroh Dan Vasile, au savarsit slujba Acatistului Sfintilor Martiri si Marturisitori Nasaudeni, pomeniti in aceasta zi.

In cuvantul rostit la finalul slujbei, pr. Cuciovan Vlad de la Parohia Alunis a vorbit credinciosilor despre importanta marturisirii credintei crestine in societatea contemporana, plecand de la modelul demn de urmat al Sfintilor Martiri si Marturisitori Nasaudeni. Parintele a subliniat ca marturisirea lui Hristos este conditia fundamentala a vederii Imparatiei lui Dumnezeu. La final, parintele paroh Dan Vasile a multumit tuturor preotilor prezenti, dupa care, toti credinciosii au fost miruiti.

Prin aceasta seara duhovniceasca se incheie activitatea misionara a Cercului preotesc Mocod din anul acesta.

 

Date istorice

            Biserica Parohiei Mocod cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil"  a fost construita in stil neobizantin intre anii 1932-1935. In anul 1935 dupa finalizarea constructiei, a avut loc slujba de sfintire oficiata de episcopul Iuliu Hossu. In anul 1958 biserica a fost pictata in interior, pentru ca in acelasi an aceasta sa fie resfintita de catre vrednicul de pomenire IPS Teofil Herineanu. Actuala pictura a fost executata intre anii 2002-2005 de catre pictorul Croitoru Gheorghe in tehnica tempera grasa. In anul 2005 la data de 17 iulie s-a savarsit slujba de resfintire a bisericii de catre Preasfintitul Irineu Bistriteanul, paroh fiind pr. Dan Vasile.

            In anul 2010 s-a construit in fata Sfintei Biseici un monument al eroilor din cele doua razboaie mondiale, ale caror nume au fost inscriptionate pe o fateta, iar pe cealalta s-au realizat in tehnica mozaic icoanele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si ale Sfintilor Martiri Nasaudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu.

            In prezent biserica si comunitatea din Mocod este pastorita de pr. Dan Vasile, coordonatorul cercului pastoral-misionar Mocod.

 

Pr. Cornel Coprean

 

0 comentarii2954 vizualizări13 noiembrie 2017




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0