Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Miercuri 17 Iulie 2024 - 14587
ADHD-ul afecteaza major performantele scolare ale copiilor 61,8% dintre copiii cu deficit de atentie nu termina liceul.

Aproximativ 200.000 de copii din Romania sufera de deficit de atentie si hiperactivitate, tulburare de comportament care este supranumita si ADHD. Dintre acestia, doar 8.000, reprezentand 4%, se regasesc in evidentele specialistilor si urmeaza un tratament. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului "Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din Romania", realizat de "Salvati Copiii" si CURS.

Majoritatea copiilor care sufera de ADHD au un randament mult mai scazut la scoala fata de copiii fara ADHD. Doar 61,8% dintre copiii cu deficit de atentie termina liceul (fata de 98,7% dintre copiii fara ADHD), mai putin de 9,1% termina o facultate (fata de 68% dintre copiii fara ADHD), 45,5% intampina dificultati de invatare (fata 1,3% dintre copiii fara ADHD), si 70,9% primesc suspendari si exmatriculari (fata de 21,3% dintre copiii fara ADHD), se arata in acelasi studiu.

Tinand cont de aceste discrepante majore intre copiii cu ADHD si cei fara ADHD, nu de putine ori cei dintai au parte de atitudini discriminatorii din partea colegilor de clasa, prietenilor, dar chiar si din partea profesorilor. In contextul inceperii noului an scolar, psihologii ne atrag atentia ca ADHD nu trebuie privita de catre oameni ca fiind o boala, ci este o tulburare de comportament care, tratata corespunzator, ii va ajuta pe copiii cu ADHD sa se adapteze mult mai usor la mediul educational.

 

ADHD nu este o boala, ci o tulburare de comportament

ADHD - acronimul din engleza "Attention Deficit Hyperactivity Disorder" este o tulburarea psihiatrica regasita mai ales la copii, care se manifesta prin imposibilitatea de concentrare in anumite situatii sau finalizarea unei actiuni sau/si a unei sarcini. Din ianuarie 2014 nu mai este considerata o boala, ci o tulburare de comportament. "In acest moment ADHD este considerata o tulburare de comportament care necesita, pe langa o evaluare amanuntita a copilului si o interventie specifica de monitorizare a acestuia de catre un psiholog specializat", afirma psihologul clinician Nicoleta Burlacu.

 

Elevii care sufera de ADHD se pot adapta mai usor mediului educational daca urmeaza un program terapeutic cu cel putin un an inainte de inceperea anului scolar

 Realizata din timp, adica inainte cu cel putin un an de inceperea anului scolar, evaluarea psihologica poate depista cu succes copiii care prezinta semne de hiperactivitate si deficit de atentie. Ca urmare a evaluarii, copiii pot fi inclusi intr-un program terapeutic orientat pe diminuarea deficitului de atentie, educarea comportamentului si gestionarea emotiilor. In prima instanta este recomandat ca terapia copilului sa se realizeze individual, urmand ca apoi sa fie inclus intr-un grup", specifica psihologul Nicoleta Burlacu.

 

Un elev cu ADHD va fi marginalizat la scoala si va dezvolta, in timp, comportamente antisociale

 Deficitul de atentie este mult mai frecvent la baieti decat la fete, raportul fiind de 4:1. Acest lucru este ingrijorator prin faptul ca parintii unui baiat care prezinta simptome specifice ADHD-ului sa nu ia in serios aceste manifestari, considerand, in mod fals, ca este normal sa fie mai obraznic, mai dezordonat, mai neatent, mai neinteresat de scoala, doar pentru simplul fapt ca este baiat. "La un copil cu ADHD intalnim: lipsa atentiei asociata cu hiperacivitate-impulsivitate. Atunci cand un parinte observa la intrarea in scoala o parte din urmatoarele comportamente: pierde lucruri, nu respecta reguli de baza, are dificultati in organizarea si finalizarea sarcinilor sau activitatilor, este distrat de zgomotele exterioare, incearca sa atraga atentia si sa intre in discutiile adultiilor,nu reuseste sa-si mentina concentrarea la sarcini care necesita un efort intelectual mai mare sau chiar sa evite aceste sarcini, este nevoie sa caute sprijin de specialitate", considera psihologul Nicoleta Burlacu.

De asemenea, specialistul considera ca un copil cu ADHD care nu este diagnosticat si tratat la timp se va confrunta cu multe probleme acasa si in societate. Din cauza comportamentului la scoala va fi izolat de grup si va fi respins de colegi. Cadrele didctice isi vor forma o imagine negativa despre acel copil si il vor considera "oaia neagra a clasei" si vor crede ca orice stricaciune la nivelul clasei este facuta de acel copil. Acasa, simtindu-se insusi vinovati de educatia si comportamentul lui, parintii isi vor revarsa si ei nervi pe copil. Cu timpul, atat situatia de la scoala, cat si cea de acasa vor inrautati simptomele, iar in lipsa tratamentului, copiii cu ADHD devin agresivi, dezvoltand comportamente antisociale.

 

Profesorii si parintii trebuie sa aiba multa rabdare cu elevii care sufera de ADHD

 Cadrele didactice precum si parintii trebuie sa aiba foarte multa rabdare cu acesti copii si sa ii antreneze in activitati foarte simple. "Cateva activitati care pot sa le atenueze comportamentul la scoala sunt: stersul tablei, impartirea materialelor atunci cand se desfasoara o acivitate artistica, laudarea atunci cand ofera ajutor unor colegi sau cadrelor didactice", crede psihologul Nicoleta Burlacu.

In acelasi fel, acasa, parintii trebuie sa-i formeze un set de activitati simple prin care sa fie recompensat. "Gatitul impreuna cu parintii, curatenia in casa, dusul gunoiului, spalatul pe maine, pe dinti ar putea fi activitatile pe care parintii le pot propune copiilor cu ADHD. Chiar daca aceste activitati sunt de baza si consideram ca un copil ar trebui sa le faca la varsta de 6 ani, pentru un copil cu ADHD sunt foarte greu de realizat", explica Nicoleta Burlacu, psiholog clinician.

 

Nu exista niciun program guvernamental care sa identifice copiii cu ADHD

"Programul de interventie este individualizat pentru fiecare copil in functie de gravitate. In momentul de fata nu exista un program guvernamental care sa identifice copiii cu ADHD inainte sau dupa varsta de 6 ani. Singurul tratament care este decontat de Casa de Asigurari de Sanatate este medicatia, dar nu este suficient. Un copil care are ADHD si este tratat doar cu medicamente nu reuseste sa aiba rezultatele dorite si parintii renunta", adauga psihologul Nicoleta Burlacu.

La ora actuala exista trei tipuri de forme de tratament: terapie comportamentala (Utilizarea recompenselor si a consecintelor intr-un mod constant modeleaza comportamentul intr-un mod pozitiv), medicatia si terapia combinata cu medicatia.

 

 

Pentru Bistritanews.ro :

 Persoana de contact

Nicoleta Burlacu

Psiholog Clinician

nicoleta.burlacu_terapeut@yahoo.com

0741.050.473

 

Transmite,

Drd. Tanase Tasente

Director General -Plus Communication

 

1 comentariu1134 vizualizări15 septembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0