Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
Un roman din zece sufera de depresie, "boala secolului" Tinerii de azi, mult mai depresivi decat tinerii de ieri.

Peste 350 de milioane de persoane din intreaga lume si peste 2 milioane de romani sufera de depresie, iar numarul persoanele care intra in depresie este intr-o crestere alarmanta, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Factorii declansatori ai "bolii secolului", in opinia specialistilor, sunt diferiti in prezent fata de acum cateva decenii. La ora actuala, dificultatile economice, somajul, catastrofele si conflictele pot creste semnificativ riscul de depresie. Netratata la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numarul persoanelor care au ales sa-si puna capat zilelor ajunge la un million, in lume. In acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarma si considera ca un tratament aplicat din timp poate opri boala sa escaladeze in forma sa cea mai grava - dorinta de sinucidere sau chiar sinuciderea.

 

Tinerii de azi, mai depresivi decat tinerii de ieri

 Specialistii afirma ca tinerii din ziua de azi sunt mai depresivi fata de tinerii din generatiile trecute, deoarece factorii declansatori din actualitate sunt mai multi, mai variati si mai elevati (tin de satisfacerea unor nevoi mai sofisticate). "Tinerii de azi se confrunta cu efectul unei rate crescute a divorturilor, cu efectul plecarii parintilor la munca in strainatate, cu incercarea aproape disperata cateodata de a fi la inaltimea cerintelor societatii de consum - haine de firma, telefoane destepte, tot ce acum este apreciat si inainte nici macar nu exista", afirma psihologul Mihaela Sarbu, presedintele Centrului de consiliere si educare pentru sanatate.

Alti factori declansatori ai depresiei in randul tinerilor, pe care specialistii i-au identificat sunt explozia de tehnologie si de conceptii exportate, coroborate cu timpul din ce in ce mai putin pe care parintele il acorda copilului, lipsa de miscare si de activitati sanatoase, monotonia etc. - "toate acestea duc inevitabil la stres, anorexie, comportamente bizare, consum de droguri si alcool si, evident, la depresie, iar numarul de sinucideri in randul tinerilor a crescut alarmant si numarul celor care intentioneaza sa intreprinda actiuni pentru combaterea fenomenului nu acopera nevoile reale. De asmenea, lipsa unui mediu stabil si sanatos in familie, lipsa de comunicare directa (nu prin intermediul mijloacelor indirecte- Facebook, etc), slaba acoperire a nevoilor de baza - alimentatie sanatoasa, miscare, chiar si micile articole vestimentare care ne ofera mici bucurii, lipsa sau slaba exprimare afectiva - prin gesturi ale apropiatilor, duc inevitabil la  nemultumiri si  acumuleaza frustrari care daca nu sunt manifestate sau constientizate  se transforma in simptome fizice, comportamentale si instabilitate emotionala", adauga psihologul Mihaela Sarbu.

 

Cum ne dam seama cand cineva intra in depresie si ce trebuie sa facem?

 Semnele unei depresii sunt vizibile si se impart pe categorii. "Principalele simptome - usor de observat, daca suntem atenti sunt: modificari in dispozitia afectiva - apare tristetea, apatia, iritabilitatea, izolarea sociala, pierderea interesului pentru orice activitate, pierderea interesului pentru activitatea sexuala, nimic nu ne mai bucura si nu ne mai produce placere sau starneste interes. Daca suntem atenti unul la celalalt se vede, se simte. Persoana care se apropie de depresie sau are deja una, nu se mai ingrijeste, nu isi mai schimba hainele, nu mai face dus, mananca mai mult decat de obicei, sau nu are pofta de mancare, apare insomnia sau hipersomnia. In majoritatea cazurilor, oamenii neavand informatiile necesare, incep sa mearga pe la toti medicii, crezand ca sunt bolnavi - pentru ca apar simptome fizice - somatizari noi le spunem.  Nu isi dau seama ca au depresie, iar daca au norocul sa intalneasca un medic care sa-i trimita la psiholog, zic ca nu sunt nebuni sau ca depresia este un fason. Este un cerc vicos", explica psihologul Mihaela Sarbu.

Primi pasi pe care trebuie sa ii urmam pentru a ajuta o persoana care a intrat in depresie este sa ii asiguram ca nu sunt singuri in tot acest proces, sa ii acceptam fara sa ii criticam, sa le oferim afectiune si atentie, sa petrecem timp cu ei, cu multa rabdare si blandete, ne sfatuiesc specialistii. "Este nevoie si de ajutorul unui specialist, cateodata chiar de tratament medicamentos. Este foarte important sa ii motivam, sa fim suportivi, pozitivi, prezenti, disponibili si deschisi. Este foarte important sa stie ca depresia se vindeca, se amelioreaza, se trateaza", afirma Mihaela Sarbu, psiholog - psihoterapeut.

 

Nu exista niciun program guvernamental care sa previna si sa combata depresia

 "Deocamdata nu cred ca exista un program guvernamental care sa combata acest ingrijorator flagel, desi este mare nevoie de el", declara psihologul Mihaela Sarbu. Specialistii sunt de parere ca aceste proiecte nationale menite sa lupte impotriva depresiei trebuie sa porneasca cat mai urgent, prin ample campanii de informare in mass-media, in scoli si in licee, accesibile sau chiar gratuite. Psihologii din toata tara ar trebui sa ia parte la aceste actiuni de responsabilizare sociala si sa ii invete pe copii si parinti cum sa recunoasca, cum sa previna, cum sa trateze si cum sa ajute persoanele care, din varii motive, intra in depresie.

 

Persoana de contact


Mihaela Sarbu

Psiholog

0745053342

mihasir@yahoo.com

 

 

Transmite,

Drd. Tanase Tasente

Director General

Plus Communication

 

0 comentarii3213 vizualizări18 septembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0