Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Ziua Mondiala de Lupta impotriva Artritelor.

Cu ocazia "Zilei Mondiale de Lupta impotriva Artritelor", campania europeana "Don’t Delay, Connect Today" ("Fara amanare! Fa o programare!") atrage atentia asupra importantei diagnosticului precoce in cazul bolilor reumatice. Peste 600.000 de romani (3% din populatie), dintre care 2.000 de copii, sufera de afectiuni reumatice sau musculo-scheletale. Acestea genereaza 50% din senteismul la locul de munca. 1 din 2 romani asociaza bolile reumatice cu boli ale batranetii si cred ca acestea se datoreaza expunerii la frig sau umiditate. Doar 18% dintre romani percep durerea de spate de tip inflamator ca o boala cronica.  

Cu ocazia "Zilei Mondiale de Lupta impotriva Artritelor", Liga Romana contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie, sub egida Ligii Europene impotriva Reumatismului (EULAR), continua eforturile de constientizare publica asupra bolilor reumatice si musculo-scheletale si a impactului socio-economic al acestor afectiuni - prin continuarea campaniei "Don`t Delay, Connect Today" si prin lansarea datelor preliminare ale unui studiu de perceptie in randul romanilor cu privire la durerea de spate de tip inflamator, una dintre afectiunile frecvente in categoria bolilor reumatice.


Astfel, campania europeana EULAR "Don`t Delay, Connect Today", lansata la inceputul acestui an si in Romania sub sloganul "Fara amanare! Fa o programare!" de catre Liga Romana contra Reumatismului in parteneriat cu Societatea Romana de Reumatologie, continua sa atraga atentia asupra importantei diagnosticului precoce si a ingrijirii de specialitate pentru imbunatatirea calitatii vietii celor peste 600.000 de romani ce sufera de aceste afectiuni.  De multe ori, lipsa de informare si intarzierea cu care pacientii se prezinta la medic conduc la intarzierea diagnosticului sau chiar la o lipsa a acestuia, iar daca nu sunt tratate corespunzator bolile reumatice pot afecta activitatile de zi cu zi ale pacientilor, dar si abilitatile lor fizice.

 

Potrivit datelor preliminare ale cercetarii nationale realizate de iSense in perioada septembrie - octombrie 2018 pentru Liga Romana contra Reumatismului, in randul populatiei urbane active din Romania, utilizatoare de internet, cu varsta de peste 18 ani, medicul de familie joaca un rol important in diagnosticarea la timp si trimiterea catre medicul reumatolog, avand in vedere ca 66% dintre romanii din mediul urban sustin ca au fost in ultimele 12 luni la un control preventiv la medicul de familie.

 
Potrivit EULAR, bolile reumatice reprezinta una dintre cauzele principale ale dizabilitatilor fizice in randul populatiei active, generand importante costuri socio-economice - inclusiv pierderea productivitatii la locul de munca. In Romania, persoanele cu dizabillitati fizice ca urmare a bolilor reumatice ar putea contribui la forta de munca activa, in special in contextul actual al crizei fortei de munca, in conditiile in care ar putea avea acces la diagnostic si ingrijire de specialitate. 

 
La nivel european, bolile reumatice nu afecteaza doar persoanele suferinde in mod direct, ci si familiile acestora, asupra carora se rasfrange o povara emotionala, cat si un cost semnificativ asociat ingrijirii si tratamentului.[1]


"In contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Artritelor, continuam  eforturile de imbunatatire a gradului de constientizare si acces timpuriu la diagnostic si ingrijire de specialitate pentru persoanele afectate de boli reumatice si musculo-scheletale. Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog si accesul la cele mai noi si eficiente tipuri de tratament pot duce la imbunatatirea calitatii vietii acestor persoane - acesta este semnalul de alarma transmis la nivel european, prin intermediul campaniei ", declara Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Presedinte, Societatea Romana de Reumatologie. 

 

Potrivit studiului citat, 65% dintre respondenti au afirmat ca nu au fost niciodata la medicul reumatolog, acestia considerand ca nu este necesar sau nu au avut probleme. 


"Desi la nivelul perceptiei, fapt confirmat si de recenta cercetare, sunt considerate afectiuni ale batranilor, bolile reumatice afecteaza intr-o masura importanta populatia activa a tarii, tineri si chiar copiiDurerea de spate de tip inflamator afecteaza, cel mai frecvent, persoane cu varsta de pana in 40 de ani, in timp ce poliartrita debuteaza, cel mai adesea, la 40-45 de ani, existand chiar si pacienti mai tineri. Aproximativ 2.000 de copii sufera de artrita juvenila in Romania si exista, de asemenea, un procent important de populatie care, asa cum confirma si cercetarea, ar putea suferi de o boala reumatica fara sa fi mers vreodata la o consultatie de specialitate la medicul reumatolog. Toate aceste date sunt un indicator profund al impactului bolilor reumatice si musculo-scheletale la nivel socio-economic, despre care este inca insuficient cunoscut ca provoaca peste 50% din absenteismul de la locul de munca", declara Conf. Dr. Catalin Codreanu, Presedinte, Liga Romana contra Reumatismului.


Potrivit aceleiasi cercetari, aproximativ 1 din 2 romani din mediul urban considera ca bolile reumatice se datoreaza expunerii la frig sau umiditate si batranetii. Durerea de spate de tip inflamator, una dintre afectiunile frecvente in categoria bolilor reumatice, a fost perceputa ca o boala cronica de catre doar 18% dintre respondenti, in timp ce majoritatea au afirmat ca o considera o boala obisnuita, care se amelioreaza in timp. Cu toate acestea, 77% dintre respondenti au afirmat ca au resimtit dureri de spate in ultimele 12 luni. 


Cu prilejul initiativei globale de constientizare care marcheaza "Ziua Mondiala de Lupta impotriva Artritelor", campania "Don’t Delay, Connect Today" face apel atat la intreaga comunitate medicala, cat si la persoanele direct afectate de boli reumatice si musculo-scheletale, pentru a imbunatati intelegerea acestor afectiuni. 

 

Bolile reumatice si musculo-scheletale reprezinta o provocare la nivelul intregii lumi, fiind cea mai frecventa forma de afectiune cronica. Aproximativ 1,7 miliarde de persoane sufera de acest tip de boli la nivel global, cu o crestere de 45% in ultimii 20 de ani. Deoarece aceste afectiuni pot fi generatoare de handicap si duc adesea la pensionarea anticipata a pacientilor, bolile reumatice si musculo-scheletale au un profund impact socio-economic. Ele genereaza 50% din absenteismul de la locul de munca si aproximativ 60% din rata incapacitatii permanente de munca. Rata somajului in randul persoanelor cu boli reumatice si musculo-scheletale este de 3 ori mai mare decat cea a populatiei generale, reprezentand principala cauza de reducere a mobilitatii si a doua cauza de limitare a activitatii profesionale, dupa bolile cardio-vasculare.

 

Peste 200 de afectiuni sunt incluse in aceasta categorie de boli, iar peste 600.000 de persoane (3% din populatie) sufera de boli reumatice de tip inflamator in tara noastra.

 
Poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta si artropatia psoriazica sunt cele mai frecvent intalnite afectiuni reumatice de tip inflamator din Romania. Aproximativ 1% din populatia generala a Romaniei (200.000 persoane) este afectata de poliartrita reumatoida, care debuteaza de obicei in jurul varstei de 40-50 de ani si afecteaza de trei ori mai multe femei, decat barbati. Durerea de spate de tip inflamator, provocata cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozanta, afecteaza aproximativ 1% din populatia adulta (cea mai mare parte dintre persoanele afectate fiind barbati) si debuteaza adesea inaintea varstei de 30 de ani. Desi la nivelul perceptiei sunt considerate afectiuni ale batranilor, prevalenta acestora crescand odata cu varsta, bolile reumatice afecteaza intr-o masura importanta populatia activa, tineri si chiar copii, in Romania existand aproximativ 2.000 de copii cu artrita juvenila.


Printre simptome se numara durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinala si depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupatii ce solicita articulatiile, infectiile si varsta inaintata sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.



Pentru mai multe informatii despre bolile reumatice si musculo-scheletale, va invitam sa accesati:  

http://www.srreumatologie.ro/ - Societatea Romana de Reumatologie 

www.reumatism.ro  - Liga Romana contra Reumatismului 



                                                                                                                                                                                     

 Mentiuni suplimentare:


Pentru realizarea de interviuri sau alte materiale de informare, va invitam sa va adresati:

THE PUBLIC ADVISORS

Simona Isac

0753.300.701 
simona.isac@publicadvisors.ro

 
Persoanele care doresc sa afle mai multe informatii despre aceste afectiuni sau testimoniale ale pacientilor afectati de boli reumatice au la dispozitie site-ul www.reumatism.ro si pagina de Facebook www.facebok.com/FaraAmanare.

                                                                                                                                                                                     

Despre campania "Don’t Delay, Connect Today" ("Fara amanare, fa o programare!")

 

Obiectivul campaniei internationale "Don’t Delay, Connect Today" (in Romania: "Fara amanare! Fa o programare!") este cresterea nivelului de constientizare cu privire la importanta diagnosticului timpuriu in prevenirea evolutiei si aparitiei complicatiilor in cazul persoanelor diagnosticate cu boli reumatice si musculo-scheletale si, totodata, sa incurajeze accesul la timp la terapii fundamentate stiintific.  


Campania atrage atentia asupra impactului pe care il are diagnosticarea intarziata atat asupra abilitatilor fizice ale bolnavului, cat si asupra calitatii vietii sale.[2] Prin cresterea gradului de informare,  campania isi propune sa inlature provocarea reprezentata de bolile reumatice si musculo-scheletale, prin imbunatatirea ratei de diagnostic precoce si accesulului la tratamente eficiente. In cazurile severe, aceste boli pot provoca dizabilitati semnificative, cu impact major nu doar asupra calitatii vietii, ci si a sperantei de viata.2 Oboseala este unul dintre principalii factori care provoaca dificultati in desfasurarea activitatii la locul de munca - aceasta este intalnita in cazul a 90% dintre persoanele care sufera de boli reumatice.  


S-a dovedit ca diagnosticul si tratamentul precoce al bolilor reumatice si musculo-scheletale ajuta la reducerea durerii, incetinind si chiar prevenind progresia bolii.[3] In ciuda acestui fapt, aceste boli sunt tratate intarziat sau nu sunt diagnosticate niciodata, iar imbunatatirea gradului de constientizare in randul profesionistilor in domeniul sanatatii si al publicului larg este o actiune importanta in contracarea poverii reprezentate de bolile reumatice si musculo-scheletale.[4] 
 
Pentru mai multe informatii, accesati site-ul www.eular.org si urmariti hashtag-ul #ConnectToday pe social media.   

 

 



[1] Jacobi CE, et al. Health care utilization among rheumatoid arthritis patients referred to a rheumatology center: unequal needs. Arthritis Rheumatology. 2001;45(4):324-30.

Matheson LE, Harcourt D, Hewlett S. Partners’ experiences of living with rheumatoid arthritis: ‘Your whole life, your whole world, it changes’. Musculoskeletal Care. 2010;8(1):46-54.

Brouwer WB, et al. Burden of caregiving: evidence of objective burden, subjective burden, and quality of life impacts on informal caregivers of patients with rheumatoid arthritis. Arthritis Rheumatology. 2004;51(4):570-577.

[2] European League Against Questions and answers on rheumatic diseases. EULAR. Available at: https://www.eular.org/myUploadData/files/Q-and-A-on-RMDs.pdf [Last accessed October 2018].

[3] Lard LR, et al. Early versus delayed treatment in patients with recent-onset rheumatoid arthritis: comparison of two cohorts who received different treatment strategies. The American journal of medicine. 2001;111(6):446-51.

Panjwani S. Early Diagnosis and Treatment of Discoid Lupus Erythematosus. Journal of the American Board of Family Medicine. 2009;22(2):206-213.

Tosteson AN, et al. Early discontinuation of treatment for osteoporosis. The American Journal of Medicine. 2003;115(3):2090-216.

[4] Woolf AD, and Gabriel S. Overcoming challenges in order to improve the management of rheumatic and musculoskeletal diseases across the globe. Clinical Rheumatology. 2015;34(5):815-817.

0 comentarii3059 vizualizări15 octombrie 2018




rss 2.0
rss 2.0