Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Vineri 29 Mai 2020 - 21422 vizitatori azi
Patru surse de antioxidanti care te pregatesc pentru vara: capsune, cirese, morcovi si bere consumata moderat.

Vitaminele, mineralele si nutrientii din fructele si legumele de sezon reprezinta un combustibil extrem de necesar organismului. Mentinerea unei alimentatii echilibrate, din care sa nu lipseasca antioxidantii, este alegerea perfecta pentru finalul de primavara si pregatirea pentru intampinarea anotimpului cald. Surse importante de antioxidanti pot fi chiar si unele bauturi preparate din ingrediente naturale, asa cum este cazul berii.

"Cand vorbim despre un stil de viata sanatos, alimentatia echilibrata are un rol esential, deoarece astfel ne putem asigura energia necesara ritmului de zi cu zi. Este important ca prin alimentatie sa reusim sa asiguram organismului inclusiv necesarul zilnic de antioxidanti care poate fi obtinut atat din fructe si legume, cat si din bauturi preparate din ingrediente naturale. Berea este o astfel de bautura care contine antioxidanti naturali, proveniti in special din hamei, cel care are si rol de conservant natural al acesteia, dar si din orz", spune dr. Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Berea consumata moderat, sursa de antioxidanti

Datorita continutului de malt si hamei, berea consumata moderat (330 ml/zi pentru femei si 660 ml/zi pentru barbati) poate fi considerata inclusiv o sursa de antioxidanti. Totodata, drojdia asigura proteine si aminoacizi esentiali, precum si numeroase vitamine si minerale.

Efectul antioxidant al berii a fost confirmat si de un studiu realizat in Romania sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie conform caruia un consum moderat poate stimula puterea antioxidanta a organismului si nu influenteaza greutatea corporala. Compusii antioxidanti ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, fiind foarte solubili in alcoolul pe care berea il contine si se absorb mult mai repede in organism.

Totodata, consumata in cantitati moderate, berea are un continut caloric redus, un pahar de 250 ml avand doar 105 kcal. Fiind o bautura slab alcoolizata, berea poate fi inclusa in dieta unei persoane care doreste sa isi mentina silueta, mai ales la inceput de vara.

Cu un continut de peste 90% apa, berea fara alcool poate reprezenta si o foarte buna sursa  de hidratare a organismului, deoarece pe langa apa contine carbohidrati si sodiu, elemente importante mai ales pentru recuperare dupa efort fizic. Mai mult, berea fara alcool are si un continut caloric extrem de redus, de doar 50 kcal la un pahar de 250 ml, ideal pentru mentinerea siluetei.

Morcovul - contine unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali

Fiind una dintre cele mai consumate si mai populare legume, morcovul este denumit si alimentul minune, deoarece contine un adevarat cocktail de vitamine (vitamina A, vitamine din grupul B si vitamina C), minerale (calciu, magneziu si potasiu) si fibre.

Sursa nutritionala importanta pentru functionarea optima a organismului, morcovul contribuie si la mentinerea siluetei, atat de ravnita inainte de inceputul verii, ca urmare a continutului sau extrem de mic de calorii. O cantitate de 100 de grame de morcovi contine doar 41 calorii.

Betacarotenul, antioxidantul minune din morcov, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, care ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi. Mai mult decat atat, continutul de antioxidanti din morcov poate contribui la prevenirea afectiunilor cardiovasculare.

Capsune si cirese - continut scazut de calorii, dar bogat de antioxidanti

Surse bogate in fibre, antioxidanti si vitamine, capsunele si ciresele sunt fructele preferate ale acestei perioade, care pot fi incluse cu succes in alimentatia zilnica, avand beneficii numeroase pentru organism. Capsunele sunt extrem de bogate in antioxidanti, astfel ca sunt aliati de nadejde pentru fortifierea sistemului imunitar.

Numarul redus de calorii (150 g de capsune contin doar 40 de calorii), dar si continutul de 90% apa, recomanda capsunele ca sursa de racorire si hidratare atunci cand temperaturile  de afara sunt ridicate. Mai mult, 100 de grame de capsune asigura aproape intregul nostru necesar zilnic de vitamina C, unul dintre cei mai eficienti nutrienti, cu efect antioxidant si antiinflamator, care stimuleaza buna functionare a tesuturilor si organelor si regleaza glicemia si colesterolul.

O singura cana de cirese contine peste 4.000 de antioxidanti, acestia avand rolul de a scadea colesterolul rau si de a imbunatati circulatia sanguina. Antioxidantii si nutrientii din componenta cireselor contribuie la detoxifierea organismului si la o imunitate crescuta. Ciresele au un numar redus de calorii, aproximativ 50 de calorii la 100 de grame, si un continut ridicat de apa de 75%, iar datorita vitaminei A din compozitie, contin de 20 de ori mai mult betacaroten decat capsunele.


*****

 

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionascu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro

0 comentarii3129 vizualizări28 mai 2019
rss 2.0
rss 2.0