Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
28 mai - Ziua Mondiala de LuptaImpotriva Cancerelor de Sange.

La fiecare 35 de secunde, undeva in lume, cineva este diagnosticat cu cancer de sange. Pentru multi pacienticu cancere de sange, solutia o reprezinta transplantul de celule stem hematopoietice. In fiecare an, peste 80.000 de oameni din toata lumea cauta un donator compatibil de celule stem in afara familiei. Multi dintre ei nu il gasesc niciodata.

In peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei.

In Romania sunt 30 de pacienti care asteaptaun donator potrivit.

Pentru aproape 50% dintre pacientii romanicare nu au donator inrudit, nu existain prezent donatori compatibili nicaieri in lume si nu au sansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice care le-ar putea salva viata.

222 romani au beneficiat pana acum de transplant de celule stem si doar 9 dintre acestia au gasit donatorul in tara.

63.177 romani sunt inscrisi in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Registrul din Romania este un registru mic comparativ cu cele din alte tari (Anthony Nolan din Marea Britanie - 744.103 donatori de CSH, REDMO din Spania - 449.977 donatori de CSH, Greffe de Moelle din Franta - 333.104 donatori de CSH, Registrul din Italia - 469.399 donatori de CSH, Registrul din Cehia - 83.466 donatori de CSH, Registrul din Cipru - 171.226 donatori de CSH, Portugalia - 398.887 donatori de CSH, NMDP din SUA  - 8.884.350 de donatori de CSH, ZKRD din Germania - 8.601.460 donatori de CSH)

Ziua Mondiala de LuptaImpotriva Cancerelor de Sange este marcatain fiecare anpe 28 mai, iar simbolul ei, semnul & colorat in rosu, arata solidaritatea cu persoanele afectate de cancere de sange.

In fiecare an,in Romania, la 100.000 locuitori sunt diagnosticati 3 pacienti cu cancere de sange (limfom, leucemie, mielom multiplu) pentru care singura solutie terapeutica o reprezinta transplantul de celule stem hematopoietice.

Orice persoana sanatoasa cu varsta intre 18 si 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar de acum inscrierea in Registrul Donatorilor se face si mai simplu, fara deplasare la vreun centru al donatorilor de CSH. "Nu trebuie decat sa intrati pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, sacompletati un formularcu datelepersonale de contact  sinoivaexpediemacasa un kit de raclajbucal cu instructiunide folosire - estefoarteusorsavarecoltatisinguriprobelesidureazadoar 5 minute. Dumneavoastra ne trimitetikitulinapoiimpreuna cuconsimtamantulsi un chestionar medicalcompletatesisemnate, noifacemanalizelesidacatotulestein regula, vaanuntam caatidevenitun potential donator de celule stem hematopietice. Din acel moment tot cetrebuiesafacetiestesaasteptatisafiticontactat. Este foarteposibilsa nu vacontactamniciodata, dardacaatiputeafi sansa la viatapentrucineva?" spuneDr. Aurora Dragomiristeanu, Director General,Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

"Sansa unui pacient de a gasi un donator compatibil este mai mare in randul persoanelor din tara de origine, de aceea este mare nevoie ca tot mai multi romani sa se inscrie in Registru." spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

"Transplantul de celule stem hematopoieticeeste o procedurastandardizata de tratament, care se adreseazabolilorhematologicegrave, congenitalesaudobadite,si care se efectueaza de rutinasiin Romania. De celemaimulteori, estesinguraoptiunecurativapentruacestipacienti,este o proceduracomplexa, darcare poatesalvavieti. In functie de tipulsiprognosticulbolii, de varstasicomorbiditatilepacientului, rata de reusitapoate fi foartediferita. Incercamimpreuna cu pacientiinostrisaajungem la un rezultatreusit pe termen lung, insaluptaestegreasi de durata."spune Conf. Dr. Alina Tanase, medic hematolog, presedinte,Societatea Romana de Transplant Medular.

222 romani au beneficiat pana acum de transplant de celule stem si doar pentru 9 dintre acestia,donatorul a fost din Romania. Ceilalti si-au gasit perechea potrivitain Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, Cipru, Israel, Grecia, Elvetia, Suedia, Belgia, Austriasau India.

Registruldonatorilorromaniesteconectatcuregistrelealtor 52 de tari, care impreunanumarain prezent34.676.179 de donatori de celule stem hematopoietice. Acestlucrucrestesanseleunuibolnav de a-sigasidonatorulcompatibil.

Despresangesidesprecancerele de sange

Sangelecirculaprinvenelesiarterelenoastre cu scopul de a transportanutrientisioxigencatretesuturilesiorganele din corp. In ceiaproximativcincilitri de sange care circulaprincorpuluman, sunt miliarde de celulesanguine cu functiidiferite, vitalepentruviata.

Sunt treitipuri de celulesanguine:

-      rosii (eritrocite) - sunt celemaimultesi au rolul de a transportaoxigen,

-      albe(leucocite) - luptaimpotrivamicrobilorsiactioneaza ca celule ale sistemuluiimunitar,

-      trombocite - au rolin coagulareasangelui, oprescsangerareain caz de rani.

Celulelesanguine se formeazain maduvaosoasa care se gasestein cavitateaoaselor, de exempluin oaselebazinuluisau stern.

Unuldintremecanismelecheie de aparare aleorganismuluiumanestemoarteacelulelor. Celulelesanguine care devinnefolositoaresau deteriorate morsiastfelprotejeazacorpul de boli. De aceea, corpultrebuiesaproducamultesute de miliarde de celulesanguine noiin fiecarezi. 

Toatecelulelesanguine provin din celule stemhematopoietice. Celulele stem sunt asa-numitelecelule-mama care nu au preluatinca o functiespecifica. Ele se pot multiplicasinguresi se pot specializaintr-o functieanume, inlocuindin acestfelcelulelemoarte.

Uneoriinsa, apardefectein procesul natural de maturizaresi de moarte a celulelorsiasta duce la formareaunorcelulesanguine imaturesaudisfunctionale, numitecelulecanceroasesaucelule non-self.  Ajunsein sistemul circulator,acestease multiplicanecontrolat, nu preiaufunctiilecelulelorsanguine sinici nu morin mod natural.

Sunt treigrupemari de cancere de sange:

-      leucemii

-      mieloame multiple

-      limfoamemaligne (cancereleganglionilorlimfatici)

Pentru multi pacienti cu cancere de sange, transplantul de celule stem de la donatoricompatibilineinruditiestesingurasansa la viata. Transplantul de celule stem sanatoaseajutamaduvaosoasa a pacientuluisaregenerezeeainsasicelule stem sanatoase din nou.

 

0 comentarii3059 vizualizări28 mai 2019




rss 2.0
rss 2.0