Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Luni 25 Mai 2020 - 1372 vizitatori azi
Potasiul, un mineral care mentine inima sanatoasa.

5 surse accesibile de potasiu ce pot fi incluse in alimentatia zilnica: avocado, pepene rosu, spanac, suc de portocale si bere consumata moderat.  Potasiul este un mineral indispensabil care sustine activitatea electrica a celulelor si are un rol important in regimul alimentar. Adoptand o dieta echilibrata care sa contina fructe, legume si proteine ii putem oferi organismului acest element de care are nevoie. Potasiul poate reduce riscul de boli cardiovasculare si contribuie la transmiterea de oxigen catre creier. Mai mult, acesta controleaza contractia muschilor si functionarea nervilor, ajutand la reglarea tensiunii arteriale. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a stabilit ca doza zilnica recomandata organismului uman adult este de 3500 mg de potasiu.

"Buna functionare a organismului porneste de la alegerile alimentare pe care le facem zi de zi. Daca ne dorim sa ducem o viata echilibrata si sanatoasa, este esential sa ne facem un plan potrivit pentru nevoile personale care sa se integreze in programul nostru zilnic. Intre aceste alegeri trebuie sa acordam atentie si surselor de potasiu. Dintre cele mai accesibile alimente care contin acest mineral sunt avocado, pepene rosu, spanac, suc de portocale si berea, consumata in cantitati moderate. Mai mult decat atat, exista un studiu realizat de cercetatori romani care confirma faptul ca berea consumata moderat poate avea un efect benefic asupra sanatatii inimii si a vaselor de sange," a declarat dr. Corina Zugravu, Presedinte Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.  


Cinci surse de potasiu ce pot face parte din dieta noastra zilnica:

 1. Avocado este un fruct bogat in potasiu si poate fi consumat fie ca atare, fie adaugat in salate sau sandviciuri, oferind astfel aproximativ 690 mg de potasiu. Bineinteles, avocado vine la pachet si cu o multime de vitamine: A, C, B1, B2, B3, B6 si minerale precum magneziu, calciu, fosfor si fier. Fiind, de asemenea, bogat in grasimi sanatoase mononesaturate, fructul originar din Mexic poate ajuta si la scaderea nivelului de colesterol.

2. Pepene rosu: Cu un continut de aproximativ 90% apa, consumul acestuia este extrem de popular mai ales in zilele de vara, cand organismul nostru resimte mult mai intens nevoia de hidratare. Cantitatea de postasiu pe care il contine, aproximativ 640 mg, contribuie la reglarea tensiunii arteriale.

3. O alta sursa de potasiu este spanacul, care aduce o multime de beneficii organismului, in special pentru vedere, datorita luteinei si zeaxantinei, pentru oase, datorita vitaminei K si contribuie, totodata, la intarirea imunitatii datorita continutului de vitamina A. Avand un continut mare de potasiu si un continut scazut de sodiu, spanacul contribuie la mentinerea tensiunii arteriale la niveluri normale.

Potasiul il putem regasi de asemenea si in bauturi, precum sucul proaspat de portocale sau in berea consumata moderat.

4. Sucul proaspat de portocale este consumat cu precadere la micul dejun si ofera o multime de beneficii, fiind bogat in vitamina C, nu are grasimi si nici colesterol. Datorita continutului de hesperidina, un antioxidant intalnit in citrice, poate imbunatati tensiunea arteriala diastolica.

5. Berea este o bautura aliment compusa din ingrediente 100% naturale: apa, hamei, cereale si drojdie, ce furnizeaza organismului vitamine si minerale, necesare pentru a-i asigura functionarea la nivel optim. Unul dintre mineralele pe care il regasim in compozitia berii este potasiul, cunoscut pentru sustinerea activitatii cardiace.

Datorita acestor ingrediente naturale din compozitie, berea poate fi integrata cu succes intr-un stil de viata sanatos atunci cand este consumata in cantitati moderate si aduce totodata beneficii organismului. Adoptarea unui stil de viata activ si sanatos, poate preveni inclusiv bolile cardiovasculare. Relatia dintre bere si sanatatea inimii este un subiect cercetat de-a lungul timpului, inclusiv in Romania. Rezultatele din urma studiului realizat de catre dr. Marina Otelea, Evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecti sanatosi", derulat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, a reconfirmat faptul ca berea consumata moderat poate contribui la scaderea incidentei bolilor cardiovasculare, influentand factorii implicati in mentinerea echilibrului fluido-coagulant al sangelui.

 

*****

 

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

 

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionascu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro

0 comentarii3626 vizualizări21 august 2019
rss 2.0
rss 2.0