Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
MUZEUL NASAUDEAN, O PREZENTA VIE IN VIATA URBEI.

Imi vin in minte cuvintele lui Iosif Sterca Sulutiu "Muzeul e arsenalul cel mai puternic, cu care isi apara un popor originea, individualitatea si tot ce a mostenit de la strabuni." Cuvinte inaltatoare pe care cu  mandrie si adevar le putem aseza pe frontispiciul Muzeului  Graniceresc, un admirabil instrument de cultura si un pretios fond de vestigii ale civilizatiei, o adevarata scoala de educare patriotica si cunoastere stiintifica a satului somesan. Aproape saptamanal, aici se desfasoara activitati atractive, cu informatii bogate, multiple si diverse, ca un ghid de initiere in cunoasterea istoriei locale, ca un pretios fond de vestigii ale civilizatiei, o adevarata scoala de educare patriotica si cunoasterea stiintifica a satului somesan, ce inglobeaza efortul unui lung sir de generatii.

            O actiune derulata in plina vara a prins viata azi, 20 decembrie 2016, prin  vernisajul Expozitiei documentara cu participanti nasaudeni la primul razboi mondial. Fotografiile  au fost culese din arhiva muzeului, a Bibliotecii Academiei, Filiala Nasaud si din arhivele personale a unor nasaudeni, prelucrate de inimosul artist - foto Dumitru Rotari.

            Prezentarea expozitiei de catre dr. Lucian Vaida si prof. Dan Prahase, a fost o continuare a comemorarii intrarii Romaniei in primul razboi mondial si au preluat simbolic comanda trupelor romane de parca au trecut din nou Carpatii, pe acelasi traseu pe care exact acum 100 de ani  ajungeau in Transilvania, luand in stapanire trecatorile Muntilor Carpati pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor romane aflate in ofensiva.

            Dupa 2 ani de neutralitate, Regele Ferdinand si guvernul condus de liberalul Ionel Bratianu au decis ca romanii sa lupte alaturi de Antanta, adica alaturi de Franta, Rusia si Marea Britanie.

            Am fost cuprins de mari emotii, deoarece tata, Vasile Mititean a luptat in ambele confruntari armate si-mi povestea cu atata daruire episoade de pe front. In primul razboi mondial a fost incorporat, doar la varsta de 18 ani. Li s-a facut o instruire de scurta durata dupa care au fost predati frontului. In a doua confruntare mondiala a fost recrutat la o varsta mai inaintata, cu experienta in tactica de lupta. Au luptat umar la umar tata cu fiii.

            Din ambele confruntari armate a iesit invingator aducand acasa cele doua cutiute ce le purtau soldatii la gat cu numele si adresa de acasa.

            In ultima mea carte, cu nr 21, "Amintiri de peste rau" am prezentat povestirile lui tata de pe front, carte ce am oferit-o muzeului, in acest cadru festiv, o carte memorialistica cu o doza mare de sensibilitate.

            In partea a doua a manifestarilor de azi am fost invitatii arheologului Radu Zagrean de la Complexul Muzeal Bistrita - Nasaud care ne-a purtat pe urmele granicerilor nasaudeni prin ample cercetari in specialitate de pe teritoriul judetului nostru, cu o suita de adevaruri ce exprima frumosul prin imagini sensibile expuse pe ecran si imagini foto.


        Ioan Mititean

 

 

0 comentarii3003 vizualizări23 decembrie 2016




rss 2.0
rss 2.0