Istorie Sambata 23 Iunie 2018 - 15820 vizitatori azi
Lansarea cartii "Regimentul 81 Infanterie Dej".

"Regimentul 81 Infanterie Dej", a fost infiintat conform "Anexei nr.6" din Ordinul nr.458 al Comandamentului General Teritorial din Sibiu, din luna februarie 1919, avand denumirea reala, in momentul infiintarii: "Regimentul de Infanterie Dej", cu un efectiv de 2644 militari, din care 64 ofiteri si 2580 trupa.

       De la inceput doresc sa remarc faptul ca aceasta carte, este practic o lucrare de cercetare istorico-militara, a unui regiment ce a avut un rol determinant, alaturi de alte unitati militare ardelene, pentru apararea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, de a stopa actiunile agresive ale vecinului nostru Ungaria, cu scopul de a destrama actul de la 1 decembrie.

       Regimentul a avut un rol determinant in alungarea si desfiintarea bolsevismului instalat in Ungaria, bolsevism ce ravnea si la teritoriul si bogatiile Transilvaniei.

       Efectivele lui, au participat la operatiunile de fortare a Tisei si asigurarea ofensivei armatei romane, impotriva Ungariei.

       Regimentul, a fost implicat si in consolidarea sistemului de aparare pe granita de vest, in perioada premergatoare celui de-al doilea razboi mondial, sistem existent inca din anul 1930.

       Este vorba de linia fortificata "Carol al II-lea", construita cu scopul de a apara granita de vest a tarii, in cazul unui atac din partea Ungariei, sau a unui stat agresor din vest.

       Aceasta linie fortificata, se intindea pe o distanta de 300 km, de la Seini, jud. Maramures, pana la localitatea Zimandu Nou, jud. Arad.

       Ea nu era continua, dar asigura caile probabile de acces si actiune spre interiorul Transilvaniei.

       Linia fortificata "Carol al II-lea" avea in compunerea ei 320 de cazemate, construite intre anii 1938-1940, la o distanta intre ele de 400 m., in unele locuiri fiind construite pe doua randuri in adancime. Cazematele erau dotate cu usi blindate.

       O sa vedeti, citind cartea, de ce au fost in stare ungurii, dupa aplicarea odiosului  Dictat de la Viena, din 30 august 1940.

       Au distrus pana si aceste cazemate, luand toate usile metalice blindate, pana si fierul beton din planseele acestora, metal ce a fost dus in Ungaria, in cantitati uriase. Dupa terminarea operatiunilor de recuperare a metalului, toate cele 320 de cazemate au fost aruncate in aer, pentru a nu mai putea fi folosite.

       Consolidarea acestei linii de fortificatie, a presupus un efort urias si cheltuieli umane si financiare enorme, dar care pana la urma nu si-a indeplinit rolul, netragandu-se niciun foc pentru aparare, din cauza deciziei politice, care a hotarat cedarea Transilvaniei fara lupta, in urma Dictatului de la Viena, motiv pentru care, alaturi de alte motive, foarte multe efective ale armatei romane au protestat, au dezertat pe perioada retragerii, dincolo de noua frontiera dictata: "Salonta-Oradea-Cluj-Targu Mures-Covasna-Sfantu Gheorghe, apoi crestele Muntilor Carpatii Orientali.

       Atunci, vestea a cazut ca un trasnet. O zi grea, ploioasa, posomorata, cu vesti rele pentru Romania, pentru Armata Romana, care trebuia sa cedeze fara lupta,  un pamant scump, unor hoarde de barbari, care prin ei insasi, nu ar fi fost in stare sa ia nici un deget de pamant. La aflarea acestei vesti sinistre, soldatii si ofiterii au plans, ambitia fiindu-le franta."  Am citat din cartea scrisa de col.Tanco.

       Cartea de istorie militara a Regimentului 81 Infanterie "DEJ", realizata de dl. col.(r.) Gheorghe Tanco, incununeaza eforturile deosebite acumulate pe o perioada de cativa ani de documentare, prin arhivele militare de la Pitesti, s-au Muzeul Militar National Bucuresti.     

       Autorul, a acordat un spatiu generos prezentarii fidele, a tuturor aspectelor legate de imprejurarile si contextul politico-militar, in care a fost infiintat acest regiment, cu oameni (ofiteri, subofiteri si soldati) si dovezi certe, actiunile la care au participat, oameni si fapte in diferite misiuni.

       Acesti oameni, imbracati in haine militare, au facut parte din populatia cetatii Dejului, si imprejurimile lui, care au participat la istoria si binele cetatii. Deci, fac parte din categoria acelor oameni, care au facut istorie. O istorie militara, care face parte din istoria tarii, din istoria neamului romanesc.

       Regimentul 81 Infanterie, a fost infiintat odata cu Regimentul 84 Infanterie din Bistrita, regimente aflate ambele in subordinea Diviziei 16 Infanterie, alaturi de regimentele de Infanterie din Cluj si cel din Targu Mures.

       Aceasta Divizie 16 Infanterie mai avea in compunere:

 • Batalionul de Vanatori "Cicsereda" (Miercurea Ciuc),
 • Regimentul de Tunuri "Cluj",
 • Regimentul de Obuziere "Cluj" 
 • Spitalul Divizionar "Bistrita".

       Divizia 16 Infanterie avea deja la sfarsitul lunii martie 1919 un efectiv de: 306 ofiteri si 10.284 trupa.

       Un amanunt mai putin cunoscut, in istoriografia militara romaneasca, din mai multe motive, fiindca dupa razboi,  puterea comunista nu avea interesul sa publice, sa dezvaluie, amanunte despre modul cum s-a petrecut real, razboiul romano-ungar, ce consta in faptul ca, toate aceste unitati militare romanesti, nou infiintate, din Transilvania,  au fost mobilizate in cursul lunii aprilie 1919, Divizia 16 Infanterie intrand in subordinea Comandamentului Trupelor de Operatii, fiind folosite de catre Marele Cartier General in ofensiva energica spre vest, impotriva trupelor bolsevice, ale evreului Bella Kun, atingand aliniamentul: Huszt - Satu Mare - Carei - Oradea - Salonta, ulterior aliniamentul Gura Somesului - Debretin - Oroshaza - Szeged, o linie fixata prin Tratatul dintre Romania si aliatii sai  din 1916, si dincolo de aceasta, pana la Tisa, care reprezinta un aliniament de aparare mai favorabil din punct de vedere militar.

       Puterea instalata dupa 1945, nu vroia ca lumea sa cunoasca faptul ca, noi romanii, am fost primii care am luptat impotriva bolsevismului in Europa.

       In cele ce urmeaza, eu personal nu am de gand sa vorbesc despre amanunte privind actiunea de lupta de pe granita si alte aspecte legate de Regimentul 81 Infanterie "DEJ", lasand acest lucru in seama autorului, care este cel mai in masura sa faca aceasta prezentare.

       Am sa spun cateva cuvinte despre personalitatea domnului col.(r.) Gheorghe Tanco, autorul acestei deosebit de bine documentate lucrari.

       Personal, ma cunosc cu domnia sa din anul 1995, cand in luna noiembrie i-am devenit subordonat, in calitate de loctiitor pentru logistica, in cadrul Divizionului 815 Artilerie Dej, unitate de artilerie nou infiintata, in noua infiintata Brigada 81 Mecanizata "GENERAL GRIGORE BALAN", atunci cu sediul in garnizoana Dej, astazi cu sediul in garnizoana Bistrita.

       Aceasta mare unitate, a ajuns astazi, o brigada etalon a Armatei Romane, cu renume international, prin misiunile internationale de mentinere a pacii si combaterea terorismului international din Angola, Quwait, Irak, Bosnia-Hertegovina, Afganistan, prin participarea la numeroase aplicatii multinationale in cadrul NATO, in SUA, Germania, Franta, Anglia, Belgia, Spania, Portugalia, Polinia, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Italia, si alte tari.

       Domnul col. Ghe. Tanco este nascut la 1 octombrie 1959 in localitatea Batos, jud.Mures.

       Este absolvent al Scolii Militare de Ofiteri Activi de Artilerie "Ioan Voda" din Sibiu, promotia 1981 si absolvent al Academiei de Inalte Studii Militare "Carol I"-Facultatea de Arme, specializare artilerie si rachete, promotia 1993.

       In cei 37 de ani de activitate din cadrul Ministerului Apararii Nationale, a indeplinit functii de comanda si stat major in garnizoanele Simleu-Silvaniei, Dej, Bistrita, Prundu Bargaului, incepand cu functia de comandant de pluton de artilerie, pana la cea de comandant de divizion de artilerie, la Divizionul 815 Dej, la Batalionul (fostul divizion) 817 "Petru Rares" Prundu-Bargaului, ofiter in carul operatiilor Brigazii 81 Mecanizata, sef al operatiilor al acestei brigazi, seful S-4 al brigazii (seful logisticii brigazii).

       Domnul colonel Ghe. Tanco, acum fiind in rezerva, poate fi mandru cu realizarile de exceptie ce le-a avut in activitate.

       Sub comanda dansului s-au format zeci de ofiteri de artilerie si rachete, renumiti in actiuni reale, atat in tara cat si in strainatate.

       A fost factorul de baza, in ctitorirea bisericilor militare din garnizoanele Bistrita si Prundu Bargaului, a fost cel care a coordonat si colaborat la realizarea Salilor de traditii ale Batalionului 817 Artilerie "Petru Rares" din Prundu Bargaului si a Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan", a Salii muzeistice "General Grigore Balan" din Blajenii de Sus si a Salii rezervistului militar de la Cercul Militar al Garnizoanei Bistrita.

       Col. (r.) Ghe. Tanco este coautor la cartea memorialistica "Generalul Grigore Balan, eroul dezrobirii Ardealului", aparuta in anul 2016.

       A publicat articole in revista semestriala "ASTRA NASAUDEANA" si in colectia "STUDII" a Muzeului Militar National "Regele Ferdinand I".    A realizat revista Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan", la aniversarea a 95 de ani de existenta.

       Este prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale Cultul Eroilor"Regina Maria"- filiala judetului Bistrita-Nasaud, care din aceasta luna va avea ca patron spiritual pe "Colonelul Liviu Rusu", cavaler al ordinului Mihai Viteazul, participant in calitate de ofiter in Primul Razboi Mondial, pe frontul din Italia in calitate de ofiter in armata austro-ungara, membru al Garzii Nationale din Bistrita la actul unirii de la 1 decembrie 1918 si in calitate de ofiter inrolat ca voluntar in cadrul Regimentului 84 Infanterie, regiment care a participat, alaturi de Regimentul 81 Infanterie Dej, la bataliile pentru fortarea Tisei si asigurarea ofensivei trupelor romane spre Budapesta.

       Este casatorit cu d-na Cornelia si are o fata Laura Georgeta si o frumoasa nepotica, Adela Maria.

       Distinsa asistenta, ca o recunoastere pentru toata activitatea sa, domnul col. (r.) Ghe. Tanco a fost distins cu:

 • Semnul onorific "In Serviciul Patriei" pentru 25 ani de activitate in domeniul militar;
 • Emblema de onoare a Armatei Romane;
 • Emblema de onoare a Statului Major General al Armatei Romane;
 • Emblema de Onoare a Statului Major al Fortelor Terestre ale Romaniei;
 • Emblema de Onoare a Logisticii Armatei Romane;
 • Emblema de merit "In serviciul Armatei Romane", clasa a II-a;
 • Emblema de Merit "In Serviciul Armatei Romane", clasa I-a;
 • "Crucea Transilvana" a Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, ce ia fost inmanata de Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania.

Deci, toate structurile erahice ale Armatei Romane ii recunoaste domnului col.Tanco Gheorghe, munca si prestigiul de care s-a bucurat in calitatea sa de ofiter al Armatei Romane.

       O carte de vizita a unei activitati militare, dar si a muncii sociale si culturale, inclusiv prin aparitia acestei carti de istorie militara a Dejului, ce-l recomanda pe domnul col. (r.) Ghe.Tanco si pentru intrarea in randurile membrilor Ligii Scriitorilor Romani, filiala Nasaud, propunere ce i s-a facut inca din anul 2016.

       Cu acest prilej, se cuvine sa-l felicit pe dl.Tanco si pe toti cei ce l-au sprijinit in editarea acestui exceptional document de istorie militara, care cu siguranta va constitui o sursa de inspiratie si de studiu pentru multe generatii de acum inainte. Aceasta carte, vine sa imbogateasca tezaurul de documentare, din trecutul istoric al Romaniei, prin care iubitorii de neam, vor gasi drumul spre inima tineretului de astazi, ce-si pun interesul pe alte paliere, pentru a-l face sa inteleaga, ca interesul patriei reprezinta idealul, ce a constituit zidul de rezistenta in timp, al neamului romanesc.

       Distinsa asistenta, se stie de cand lumea ca, oricat de grozave ar fi campiile de macel in lupte, oricat de jalnica ar fi suferinta ranitilor, a infometatilor din timpul razboiului, a orfanilor, a vaduvelor, a constiintelor neintinate de aceste mari suferinte umane (cu dedicatie speciala adresata politicienilor), oricate orase si sate au fost nimicite, pustiite, oricate opere nepretuite ar fi pierit, oricate vieti nevinovate s-ar fi risipit, toata aceasta tragedie a oamenilor, si de popoare incaierate, ne apare, si ne pare intr-o carte, mult mai vasta, mai profunda, mai fantastica.

        Suferinta de atunci, din razboaie, este mult mai dureroasa, mult mai nimicitoare, prin literatura, printr-o carte scrisa, determinandu-ne pe noi toti contemporanii, sa combatem cu inversunare si hotarare, conflictul uman, sa combatem razboaiele, sa combatem subjugarea umana, sa luptam pentru anihilarea terorismului si a oricaror altor forme de umilire umana. Eu personal  cred, ca este momentul  sa spunem STOP razboaielor.

       Cartea de fata, "Regimentul 81 Infanterie Dej", este cu totul alt ceva. Este o carte dedicata  implinirii a 100 de ani de la Primul Razboi Mondial, dedicata Marii Unitati Nationale, a realizarii unei Romanii intregite. Este o carte dedicata luptei pentru intregire nationala, a unui popor care a fost inrobit, a fost un popor subjugat, umilit, deposedat de bogatiile lui, de dreptul lui la libertate si independenta, de catre cei care nu au avut niciun drept asupra acestui teritoriu.

       Este o carte dedicata implinirii a 98 de ani de infiintarea acestui  renumit regiment.

       Este cel mai bun prilej de a face noi pasi pentru cunoasterea istoriei orasului Dej, a oamenilor de la confluenta Somesului care au realizat "punti de legatura intre trecut si prezent".

 

        Felicitari, Primariei Municipiului Dej, domnului primar ing. Morar Costan, Directorului Muzeului Municipiului Dej, domnul Constantin Albinetz si tipografiei "LUMINA" din Dej, pentru sprijinul acordat in aparitia lucrarii stiintifice "Regimentul 81 Infanterie DEJ, 1919-1940". Multumiri se cade a adresa tuturor celor care l-au incurajat pe domnul col. Tanco Gheorghe,  in acest demers si au fost alaturi de domnia sa pentru aparitia acestei valoroase carti de istorie militara a primei unitati militare romanesti infiintata in garnizoana Dej, ca urmare a realizarii marelui vis romanesc, Unirea Transilvaniei cu Romania.


 Prezentare de col.(r.) Cordovan Ioan.

 

 

Au participat urmatoarele personalitati: primarul municipiului Dej - ing. Morar Costan, dir. Muzeului municipal Dej - Constantin Albinetz, generalul locotenent (cu 3 stele) (r.) Alexandru Rus,  general de brigada (r.) Timar Gheorghe, gazda evenimentului - comandantul garnizoanei Dej - col Botoc Gabriel,  ofiteri, maistri militari, subofiteri si militari angajati pe baza de contract, activi si din rezerva din garnizoana Dej si Bistrita.

Au cuvantat: col.(r.) Ioan Cordovan-presedintele de onoare al Asociatiei Judetene Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu",  col.(r.) Gheorghe Tanco, dir.Muzeului municipal Dej- Constantin Albinet, primarul Dejului- ing. Costan Morar, col.Botoc Gabriel,  col.(r.) Vaida Viorel,  generalul locotetent (r.) Alexandru Rus.

 


        Foto-reportaj de Marius Chiuzan. 

0 comentarii3871 vizualizări22 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0