Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Rezultatele celei de-a patra campanii de investigatii arheologice derulate de IICCMER la Periprava.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a desfasurat in perioada 17-27 iulie 2017 a patra campanie de investigatii arheologice in localitatea Periprava, com. C.A. Rosetti, jud. Tulcea. Actiunea a avut ca principal obiectiv cautarea, descoperirea si recuperarea ramasitelor pamantesti ale detinutilor politici decedati in fosta colonie penitenciara ce a functionat in apropierea satului. 

In cursul anilor 2013 si 2015-2017, IICCMER a organizat si desfasurat patru campanii de cercetari arheologice in perimetrul actualului cimitir lipovenesc din Periprava. La prima campanie din 2013 nu a fost sesizat Parchetul Militar, astfel ca institutiile abilitate (Procuratura, Politia, Medicina Legala) nu au fost implicate, actiunea fiind mai curand una de sondare si nu de cercetare si recuperare a osemintelor. In acest loc, in perioada anilor 1959-1964, au fost inhumati un mare numar de detinuti politici decedati in colonia de munca de la Periprava. Zona din cadrul cimitirului unde se afla mormintele detinutilor a fost stabilita pe baza informatiilor obtinute de la localnicii mai in varsta ai satului, precum si de la unii fosti angajati ai coloniei penitenciare. La suprafata solului nu au fost puse niciodata semne distinctive care sa indice prezenta acestor morminte. In campania de cercetari arheologice recent incheiata au fost practicate doua mari unitati de sapatura cu o suprafata insumata de 121,5 metri patrati, in acestea fiind identificate si cercetate un numar de 13 morminte. In cele patru campanii de sapaturi au fost executate 12 sectiuni arheologice, in cadrul carora au fost descoperite 33 de morminte. Dintre acestea, un numar de 31 de morminte, prin caracteristicile de inhumare, sunt considerate ca apartin unor detinuti. Doua dintre morminte, care nu erau marcate la suprafata solului, apartin insa unor localnici decedati in urma cu peste doua decenii, despre care se cunoaste ca s-au sinucis si au fost ingropati in necropola detinutilor.

Conform informatiilor documentare existente precum si din marturiile multor fosti detinuti politici care au fost internati in colonia penitenciara de la Periprava, rezulta ca decesele din acest lagar de munca fortata au fost cauzate de infometare si frig, de lipsa apei potabile si a asistentei medicale, de accidentele intervenite pe fondul conditiilor de munca istovitoare si de regimul de detentie pe care multi l-au indurat in lagarele si inchisorile unde au fost incarcerati anterior. Unii dintre detinuti au fost ucisi si prin impuscare, mai ales in cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potentate de conditiile de viata existente in Delta si de comportamentul abuziv si violent al personalului coloniei. In perioada in care unitatea a functionat ca formatiune independenta, din documentele oficiale rezulta ca la Periprava au murit cel putin 124 de detinuti, identificati nominal, in majoritate politici, dar si de drept comun.

Majoritatea defunctilor au fost depusi la inmormantare in rogojini din stuf sau in sicrie confectionate din material lemnos, din care se mai pastrau resturi degradate precum si cuie corodate. Starea de conservare a scheletelor era una precara, asupra lor nefiind descoperite obiecte de inventar funerar, trupurile celor morti fiind inhumate fara vesminte.

Pentru 11 dintre scheletele identificate si dezvelite in cursul recentei campanii arheologice s-a urmat procedura legala, specifica in astfel de cazuri. Osemintele defunctilor au fost demontate si recuperate in prezenta unui medic legist, fiind impachetate si transportate la Serviciul de Medicina Legala din cadrul Spitalului Judetean Tulcea. Dupa examinarea medico-legala, ca si in anii precedenti, acestea vor fi transferate pentru analize specializate la Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici din Bucuresti, unde se realizeaza si testele pentru stabilirea ADN-ului persoanelor decedate. Procedurile legale s-au aplicat incepand din 2015, fiind necesara redeschiderea sectiunilor practicate in 2013 pentru a se cerceta si recupera osemintele din mormintele depistate in prima campanie. Informatiile obtinute vor completa o baza nationala de date, care va cuprinde treptat toate informatiile de acest tip ce se vor obtine de la victimele care vor mai fi descoperite si deshumate pe teritoriul national si a caror identitate este incerta sau nu poate fi stabilita prin alte metode. Scopul acestui demers urmareste verificarea si compararea ADN-ului obtinut de la rudele si urmasii in viata ai victimelor cu baza nationala de date aflata in curs de constituire. Pe aceasta cale facem din nou apel catre rudele si urmasii detinutilor politici morti la Periprava, ca sa ne contacteze si sa ne fie alaturi in demersul nostru de identificare a osemintelor descoperite pana in prezent, dar si a celor care se vor recupera in campaniile arheologice viitoare.

Investigatiile arheologice s-au efectuat in prezenta procurorului de caz (colonel magistrat Octavian Toma) si a sefului Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (general de brigada magistrat Gheorghe Cosneanu), institutie care in 2015 a fost sesizata de IICCMER in legatura cu persoanele decedate in lagarul de la Periprava si a locului unde acestea au fost inhumate. Acestia au fost asistati de un specialist criminalist din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Tulcea (agent sef Gabriel Cristea) si de un medic legist de la Serviciul Judetean de Medicina Legala Tulcea (dr. Vasile Dasanu).

Cercetarile au fost efectuate de catre un colectiv de arheologi si istorici de la IICCMER si institutiile muzeale colaboratoare, alcatuit din Gheorghe Petrov (coordonator), Marius Oprea, Constantin Petre, Florin S. Soare, Constantin Vasilescu, Paul Scrobota, Gabriel Rustoiu si Horatiu Groza. Alaturi de acestia, in teren s-a aflat si d-nul Radu Preda, presedinte executiv al IICCMER.

Actiunea s-a desfasurat in colaborare cu Televiziunea Romana, care a trimis la Periprava o echipa de filmare, si Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), la lucrari fiind prezent presedintele acesteia, d-nul Octav Bjoza. Activitatile de organizare si cercetare din aceasta campanie au fost sprijinite de Prefectura judetului Tulcea, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si Primaria comunei C. A. Rosetti.  

 

                                                                          *  *  *

Despre IICCMER:

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) este o structura guvernamentala infiintata in 2005 si aflata in coordonarea Primului Ministru. Rolul sau rezida, inainte de toate, in gestionarea si analizarea din punct de vedere stiintific a perioadei totalitare si a consecintelor sale. In al doilea rand, IICCMER sprijina crearea si implementarea unor instrumente educationale cu finalitate memoriala, contribuind astfel la articularea contextului in care valorile si drepturile fundamentale sa fie receptate de societatea noastra post-totalitara. Nu in ultimul rand, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva si publica documente referitoare la memoria exilului romanesc. 

 

Ilustratie:

Fig. 1 - Aspect din timpul cercetarilor efectuate in Sectiunile nr. 11-12.

Fig. 2 - Dezvelirea unor morminte descoperite in S. 11.

Fig. 3 - Morminte de detinuti descoperite in S. 11.

Fig. 4 - Morminte descoperite in S. 12.

 

 

 

 

0 comentarii3255 vizualizări01 august 2017




rss 2.0
rss 2.0