Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
UN NASAUDEAN, SECRETAR AL ADUNARII DE LA ALBA IULIA-LAURENTIU OANEA.

Absolventul Liceului Graniceresc din Nasaud, a intrat cu forte noi pe scena istoriei, facand carare prin Carpati la risc, spre a ajunge la Iasi, unde se aflau inca  din octombrie 1918, organele centrale politice ale Romaniei. Amanunte despre faptele lui de eroism  sunt redate de istoricul-scriitor, fiu al judetului nostru, Vasile Netea, care a spus: "primul emisar trimis la Iasi, in urma unei  consfatuiri avute cu carturarii ardeleni, Al. Vaida-Voievod  si Teodor Mihali, fruntasi  romani de la Dej, a fost avocatul Laurentiu Oanea de la Nasaud."

El a strabatut drumul spre Vatra Dornei, ajungand in capitala Moldovei chiar in ziua  demiterii lui Marghiloman. Nasaudeanul a fost primit la Iasi de generalii Coanda si Prezan si de I.C. Bratianu, carora le-a prezentat  dorinta patriotilor transilvaneni de a convoca adunarea de la Alba Iulia si despre necesitatea ca armata romana sa fie gata pentru a trece Carpatii, pentru a preintampina eventualele tulburari  provocate de elementele maghiare soviniste, ostile unirii.

La inapoiere, emisarul Oanea, a adus cu sine o scrisoare - document istoric,  de la Bratianu pentru Mihali, cu ideile politice exprimate si calea de urmat  in perioada urmatoare.

Revolutionarii nasaudeni au apreciat misiunea secreta a avocatului peste munti  si l-au ales  in grupul celor sapte deputati ai cercului lor spre a-i reprezenta la Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, facand parte din cei 1228 de reprezentanti  din Transilvania si Banat in  marele for al natiunii romane.

Prezenta avocatului nasaudean la Marea Adunare este evidenta inca din primele momente, cand presedintele  Consiliului National Central Roman, Stefan Cicio-Pop, declara, incepand cu ora 10, deschiderea lucrarilor forului reprezentativ, numindu-i ca notari ad-hoc, pe dr. Laurentiu Oanea  si dr. Sever Miclea.

S-a trecut la formarea biroului  Adunarii pentru  lucrarile ce aveau sa consfinteasca Unirea cu Tara, infaptuind visul si fapta Viteazului Domn, Mihai,  ce s-a jertfit pentru Unitatea Nationala. Biroul a fost compus din: George Pop de Basesti, presedinte, copresedinti, vicepresedinti si secretari: Alexandru Fodor, Sever Miclea, Laurentiu Oanea, Caius Brediceanu, Silviu Dragomir, Victor Deleu, Iosif Ciser, Ionel Pop, Gheorghe Crisan.

Pe actul Unirii de la Alba Iulia, dus la Bucuresti de delegatia Marelui Sfat National Roman, formata  din Vasile  Goldis, Al. Vaida -Voievod, Miron Cristea si Iuliu Hossu, la care s-a mai adaugat in Bucuresti si Caius Brediceanu si Mihai Popovici, si predat regelui Ferdinand I, in 14 decembrie 1918, act semnat de presedintele George Pop de Basesti si de nasaudeanul Laurentiu Oanea in calitate de notar.

Cu indreptatita mandrie, in presa vremii, Laurentiu Oanea spune: "Eu sunt mandru si astazi ca am avut fericirea sa fiu ales, pe langa altii, secretar-notar al acestei istorice adunari."

 

   Ioan Mititean 

 

0 comentarii3045 vizualizări18 martie 2018




rss 2.0
rss 2.0