Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 08 August 2020 - 17546 vizitatori azi
"Am fost un vanator de munte".

Aparitia cartii "Am fost un vanator de munte", scrisa de elevul de liceu, Vlad-Adrian Pop, este un semn bun pentru viitor.  Iata ca a sosit timpul, ca un tanar, sa rascoleasca prin cuferele uitate de vreme, ale strabunicului sau, descoperind documente de arhiva, ce nu fac altceva, decat sa-i descopere radacinile familiei lui Vlad, radacini ce-i arata lui Vlad, ca se trage dintr-o familie de buni patrioti, de fosti aparatori ai tarii, oameni care si-au servit tara intr-un mod ireprosabil si fara a pretinde recompense, cum pretind uni astazi.

       Strabunicul sau nu a fost un om bogat. Nu a avut nicio avere, decat solda gradului sau din armata.

Aceasta atitudine, ar trebui sa fie un exemplu si pentru alti tineri, fiindca, sunt sigur ca, prin podurile caselor vechi, de pe la tara, se mai gasesc astfel de cufere, pline cu secvente de istorie asemanatoare. 

Cartea, este un omagiu, adus de Vladut, impotriva uitarii faptelor strabunicului sau si a celorlalti 3 inaintasi ai lui pe linie materna, stramosi ce si-au servit tara in cele Doua Mari Razboaie Mondiale. 

Ce este istoria de fapt ? Istoria nu este altceva decat un roman nesfarsit al vietii unui popor, trait real, cu nenumarate episoade, ce marcheza mai mult, sau mai putin fericit, viatageneratiilor trecute.

Noi trebuie sa stim ca, nu se afla poveste mai bogata in intamplari uimitoare, in clipe grele, de necaz si vijelie a unui razboisi de numeroase fapte de vitejie cum este viata poporului roman.

Poporul roman, in istoria sa, a suferit prea multe necazuri, iar noi, astazi, nu avem voie sa stam nepasatori, sa privim doar intrarea intr-o noua robie.

       Sunt persoana care, am fost in vizita, acasa la Vladut si va marturisesc ca am fost deosebit de impresionat de colectia sa istorica, o colectie ce pate fi ravnita de multi colectionari "profesionisti".

       In ceea ce priveste cartea "Am fost un vanator de munte", doresc sa-i fac lui Vladut, doar urmatoarea sugestie: aparitia ei, sa fie doar un inceput, fiindca lecturand-o, inca din faza de manuscris, o vad dezvoltata, cu descrierea in amanunt a vietii strabunicului, plut.maj.Gheorghe Margineanu.

O vad dezvoltata cu aspectedin razboiul in care a luptat in estul Prutului, prin Crimeea, Caucaz pana la Marea de Azov, dar si la cel din vest, cu aspecte ale luptelor de eliberare a Transilvaniei,teritoriu care a fost scos din robia horhysta, cu ajutorul armatei sovietice care, la randul ei, ne va duce intr-o noua robie, pusa la punct, de catre Churchyll si Stalin la Yalta, prin care Romania, trece de data aceasta, sub influenta sovietica, robie care a durat mai bine de 45 de ani, cu uriase despagubiri de razboi, cu acele vestite Sov-Romuri, in care, zeci de mii de trenuri, incarcate cu marfa romaneasca, aveau doar un singur traseu-Moscova.

Ba mai mult, Moscova s-a implicat si in a dictaacele conduceri centrale ale Romaniei.

Unii am simtit pe pielea noastra ce a insemnat acest lucru, mai ales ca, subsemnatul sunt nascut chiar in anul terminarii razboiului.

Satisfactia rusilor, a fost atat de mare, la eliberarea Transilvaniei, incat Stalin a dat Ordin de Zi, ca Moscova sa salute, cu 20 de salve de artilerie, trase de 224 tunuri, eliberarea Transilvaniei de Nord, probabil sa vesteasca lumii, ca a luat intreaga Romanie, in robia sovietica.

       Ar fi multe de spus si despre luptele de pe teritoriul Ungariei, despre eliberarea Budapestei, in care, un rol important la avut Corpul 7 Armata Roman, comandat de generalul Nicolae Sova.

Si aici, rusii, ca sa arate lumii, ca ei sunt eliberatorii capitalei ungare, din ordinul Maresalului Malinovschi, Corpul 7 Armata Roman a fost imediat redislocat pe frontul din Cehoslovacia. Ma opresc doar la aceste aprecieri.

Se pot scrie multe aspecte din razboi, cum au fost luptele de pe teritoriul Cehoslovaciei, pana in muntii Tatra.

       Aceasta dezvoltare, deosebit de utila si necesara de acum, este posibila prin studierea Arhivelor Militare Nationale Pitesti, unde se gasesc registrele istorice ale unitatilor militare in care a fost incadrat strabunicul sau, registre in care, cu siguranta, v-a lua cunostinta de multe secvente istorice deosebite, pe care acum nu le cunoaste.

       Personal, vad in Vladut, prin pasiunea de care da dovada, un viitor foarte bun cercetator in domeniul istoric.

Felicitari Vladut, pentru acest debut de marturii istorice, din viata strabunicului tau, marturii ce trebuie safie continuate, pentru ca lumea sa stie cum, "Fara jertfa lor, Romania nu ar fi ceea ce este astazi."

Am citat ultima fraza a ta din prefata cartii.

 

 

 

Col(rez) Ioan Cordovan. 

 


Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii4207 vizualizări06 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0