Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
700 DE ANI DE ISTORIE LOCALA IN DOCUMENTE UNICAT.

Va asteptam alaturi de noi, vineri, 29 noiembrie 2019, de la ora 11.00, la sediul Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud la vernisajul expozitiei de istorie "700 de ani de istorie locala in documente unicat".

In preajma Zilei Nationale, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud si Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud va propun o expozitie inedita ce reuneste documente expuse in premiera, referitoare la momentele definitorii ale istoriei judetului Bistrita-Nasaud si ale celei nationale.

De la pergamentul, cerneala si sigiliul medieval pana la actele emise si semnate in preajma si dupa ziua de 1 Decembrie 1918, expozitia spune povestea celor peste 700 de ani de istorie locala evocand fapte, personalitati si evenimente de marca, incepand cu anul 1291 (data celui mai vechi document expus) pana la  momentul redactarii listelor cu membrii voluntari din judetul Nasaud care au facut parte din legiunile romane in timpul Primului Razboi Mondial.

Gratie Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud veti putea vedea, in premiera, pergamentul datat 10 februarie 1291 - Privilegiul acordat de Regele Andrei al II-lea prin care bistritenii sunt scutiti de dari in urma navalirii tatarilor, pergamentul cu sigiliu referitor la Privilegiul Reginei Elisabeta, din 1330 prin care locuitorii Bistritei aveau dreptul de a fi judecati doar de rege, de un comite ales de rege sau de judele ales de ei, documentul care atesta dreptul bistritenilor de a tine targ anual de Sf. Bartolomeu, semnat de regele Ludovic I in 1353, la care se adauga pergamentele emise in timpul lui Iancu de Hunedoara si Matei Corvin, scrisorile catre bistriteni semnate de Mihai Viteazul- artizanul primei uniri a romanilor de la 1600. Sunt doar cateva dintre cele 21 de documentele expuse publicului larg in sala Tezaur a muzeului din Bistrita.

Amanunte despre istoria locala, evocata in documente unicat, veti putea afla vineri, 29 noiembrie 2019 la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud care, alaturi de Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud va asteapta pentru a marca, impreuna ZIUA NATIONALA A ROMANIEI!

Coordonator de proiect: Director Directia de Programe si Proiecte Muzeale,  Lavinia Moldovan

Va asteptam cu drag!

 

Manager,

Alexandru Gavrilas

 

 

 

 

0 comentarii3129 vizualizări18 noiembrie 2019




rss 2.0
rss 2.0