Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
De ce n-am aduce la Bistrita Muzeul Literaturii Romane?

Scrisoare deschisa catre Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud -Stimate domnule presedinte si stimati domni si doamne consilieri. Limba este maxima identitate nationala a unei tari, iar literatura unei limbi este marturia existentei acesteia. Insa se pare ca pentru romani acest lucru nu are aproape nici o valoare, astfel de mai multe luni operele originale ale marilor autori romani zac intr-un beci din Bucuresti. Mai precis, Muzeul Literaturii Romane e in pragul desfintarii dupa ce a fost scos afara din sediu, iar cartile si documentele identitatii noastre nationale duse in beciul de la Casa Scanteii din Bucuresti.

Stimati alesi, subsemnatul Bojor Florin Ioan, simplu cetatean, ma adresez domniilor voastre cu rugamintea de a aduce la Bistrita maxima comoara a limbii romane in cladirea fostului Tribunal Bistrita-Nasaud, aflata acum in proprietatea Consiliului Judetean BN si propusa spre reabilitare.

 

Astazi, patrimoniul Muzeului National al Literaturii Romane se afla in gestiunea Ministerului Culturii, iar municipalitatea Bucuresti are doar autoritatea administrativa a institutiei. De 12 ani luptele de la centru au fost prea mari pentru a se gasi o solutie pentru acest muzeu, de aceea, prin venirea si expunerea documentelor la Bistrita, atat Primaria Bucuresti, cat si Ministerul Culturii ar scapa de o grija in plus. Cei care vor face mare zarva in eventualitatea venirii la Bistrita a acestui tezaur nebagat in seama, vor fi cirezile de falsi scriitori care au chefuit in carciuma de la muzeu in tot acest timp.

 

Ce ar aduce Bistritei si judetului un astfel de muzeu?

1. Bani. Cladirea fostului Tribunal Bistrita-Nasaud ar fi destinatia ideala pentru Muzeul National al Literaturii Romane datorita pozitiei centrale in oras si judet. Astfel, ar fi o atractie turistica culturala de exceptie a judetului Bistrita-Nasaud, iar printr-o reabilitare adecvata ar fi un adevarat muzeu de talie europeana. Prin urmare, vizitatorii ar aduce bani directi - biletele de intrare si indirecti, prin turisti in special.

2. Renume. Municipiul Bistrita si judetul ar fi puse prin Muzeul National al Literaturii Romane pe harta de maxima importanta a culturii si limbii romane.

3. Locuri de munca prin angajari la Muzeul National al Literaturii Romane.

4. Cultura si educatie. Prezenta Muzeului National al Literaturii Romane in judetul nostru ar fi un ajutor in plus pentru educarea noilor generatii de bistriteni si ardeleni.

5. Romanism. In fata disputelor cu privire la alipirea Transilvaniei la Ungaria, prezenta muzeului in nordul tarii ar contribui la intarirea constiintei nationale.

 6. Diversitate. Daca Bistrita are o mare mostenire saseasca, prin Muzeul Literaturii Romane atractivitatea internationala fata de oras ar creste.

7. Apropierea de Basarabia. Este cunoscut faptul ca Bistrita este situata pe axa Chisinau - occident, iar judetul nostru este numai de tranzit pentru basarabeni. Muzeul Literaturii Romane la Bistrita ar fi un popas al viitoarei uniri cu Republica Moldova.

In concluzie, Muzeul National al Literaturii Romane este in pragul prapastiei, iar Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud il poate salva pentru binele intregului neam romanesc!

Va multumesc si va intreb: De ce n-am aduce la Bistrita Muzeul Literaturii Romane?!

 

 

Prof. Florin I. Bojor - autor al Dictionarului Roman - Catalan / Catalan - Roman.

 

0 comentarii2940 vizualizări27 septembrie 2014




rss 2.0
rss 2.0