Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
MARE TI-E GRADINA DOAMNE !

Evenimentele de la 1989 au generat pentru noi, romanii, un adevarat modus vivendi ! Am schimbat un fel de viata cu care ne-am obisnuit zeci de ani, cu  un stil mai lejer, cica. Unul cu iz capitalist, care la prima vedere ne asigura libertatea de optiune personala in alegerile noastre cotidiene. Am renuntat la Hebe, contra unor bauturi mai mult, sau mai putin sanatoase. Nu mai cumparam fructe romanesti, apelam la nashi, nusi, bushi si alte fructe cu iz si rezonanta exotica.... 

               Ne asteptam ca dupa revolutia din 89, cozile care reprezentau alinierea poporului la ideologia partidului, sa dispara definitiv si....pour toujours (cum zice francezul)! Nici poveste oameni buni, totul a ramas identic, doar marfa din galantare s-a imbogatit, devenind atat de variata, precum visau bietii copii de sarbatorile Craciunului, inainte de Marea Revolutie din...Decembrie.

           Gramezile "ordonate," astazi se infinteaza un-doi, cand ceva este servit pe gratis. O sarmaluta  cu apa imbunatatita cu busuioc, un carnacior si o galeata inscriptionata cu numele unui partid, doua pixuri si un calendar de buzunar, toate au darul sa ne trimita inapoi cu 30-40 de ani. Ne conducem dupa sloganul comunisto-capitalist...daca-i gratis, cu placere.

Uneori, din dorinta de a fi primii la tejghea, la galantar, sau umerase, uitam ca suntem bipezi si am fost dotati cu judecata. Ca de bun simt...!?

           Generam adevarate batalii pentru a pune mana pe obiectul dorit, calcand pe gatul vecinului de rand, sub  imperiul sloganului....totul pentru mine, totul pentru victorie.

           Oare acestea sa fie  oameni buni valentele democratiei si libertatii de exprimare si miscare pe care le-am intrezarit cu 27 de ani in urma?

           Oare asa arata viitorul luminos spre care tindem precum soparla la soare?

 


Anda Orban

0 comentarii3136 vizualizări13 mai 2017




rss 2.0
rss 2.0