Atitudine Marti 19 Iunie 2018 - 7534 vizitatori azi
Parodia autonomiei locale.

Din cuvantul Dr. Leon Scridon, deputat de Nasaud, rostit in sedinta Adunarii Deputatilor in 22 ianuarie 1936.  …Fiecare guvern, instalat odata la carma tarii, nu facea decat sa urmeze pilda antecesorului sau, dizolvand toate consiliile comunale si judetene, ca pe urma sa legifereze aceasta dizolvare printr-un vot al Corpurilor Legiuitoare.

Sunt tinuturi in care n-au functionat nici macar o singura zi aceste mult laudate organisme autonome.

Cred ca in aceasta privinta judetul Nasaud bate recordul.

Va rog sa luati act, domnilor deputati, ca in judetul Nasaud de cand s-a unificat legea administrativa prin Reforma din 1925, si pana azi, adica intr-o epoca de peste 10 ani, de asa zisa "viata administrativa", n-a functionat nici macar o singura zi consiliul judetean, a carui functionare cred ca este prevazuta in legea administrativa si pentru acel judet.

Toate guvernele - inclusiv cele doua guvernari democratice ale Partidului national-taranist - au carmuit judetul nostru prin simple comisii interimare.

Daca sunteti in mod sincer si cinstit animati de asa zisele "idei democratice" care reclama autonomie locala, prin pastrarea cu sfintenie a principiului eligibilitatii, va intreb: timp de doi ani n-ati avut vreme suficienta sa puneti in functiune aceste organisme autonome care sunt consiliile judetene?

N-ati facut-o, ba mai mult, organele dumneavoastra care va reprezinta in acele tinuturi, nu se sfiesc a declara ca partidul liberal, cat va mai sta la carma tarii, nu va guverna decat prin comisii interimare, caci numai astfel isi poate capatui partizanii.

Scurt si pe intelesul tuturor.

Aceasta situatie din judetul Nasaud si care, desigur, se prezinta la fel si in alte parti ale tarii, ne indreptateste, ba mai mult, ne obliga sa va atragem atentiunea s-o mai slabiti cu autonomia locala, cu continuitatea si despoliticianizarea vietii administrative, caci nu va mai crede nimeni[1].

A.D. 

[1] Dr. Leon Scridon, In slujba neamului - discursiuni si cuvantari rostite in Adunarea Deputatilor in sesiunea anilor 1934-1937, Bistrita, 1937, p. 54.

0 comentarii3794 vizualizări24 august 2017
rss 2.0
rss 2.0