Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 28 Martie 2024 - 14587
Infernul calatoriilor noastre cu trenul.

Cel care ne-a dat primele informatii despre Infern a fost poetul italian Dante Alighieri, in celebra sa lucrare "Divina Comedie", o calatorie imaginara in cele trei compartimente ale lumii de dupa moarte: Infernul, Purgatoriul  si Paradisul. Viata ne demonstreaza insa ca exista si un Infern al zilelor noastre, pe  care il traim cu totii in fiecare moment. De pilda, cei care calatoresc astazi cu trenul, pe Caile Ferate Romane, trec prin acest calvar, in variantele sale moderne, de cand se urca in vagon si pana la capatul drumului.  

De fapt, nu  exista ruta din Romania, in care sa nu predomine conditiile mizerabile, lipsa de confort, intarzierile indelungate, aglomeratia si chiar nesiguranta de a  ajunge la destinatie, pentru ca locomotiva s-ar putea defecta si trenul sa se opreasca in mijlocul campului, asa cum s-a si intamplat in cateva cazuri, ori a luat foc in timpul mersului din diverse motive. Nu mai vorbesc despre neglijenta fata de infrastructura.

La marginea liniei ferate, au crescut copaci care lovesc ostentativ cu crengile  in ferestre, pentru ca nimeni nu se mai ocupa de defrisarea lor.

Ma voi referi in mod deosebit la acceleratul de Iasi- Timisoara, care parcurge distanta de 788 km in 16 ore, cu o viteza usor de calculat (circa 50 km/h), timp in care, calatorul  are ocazia sa intepeneasca pe locul sau de pe bilet, iar daca nu-l are, sta rastignit peste bagaje pe barele de la coridorul  supraaglomerat.  De ce aglomeratie, e usor de aflat. De mai multa vreme, trenul accelerat de pe aceasta ruta are doar trei vagoane.

Explicatiile sefilor de tren sunt clare si foarte raspicate: " Nu avem vagoane. De 30 de ani nu s-a mai fabricat nici unul. Cu ce sa inlocuim pe cele vechi. Noi nu putem face nimic".

Raspunsul trebuie cautat undeva mai sus, la factorii direct raspunzatori. Nu sunt un nostalgic dupa vremurile de altadata, dar imi amintesc ca existau garnituri de tren cu 7 si chiar 8 vagoane, din care unul se numea vagon-restaurant, altul vagon de dormit si  cel de-al treilea, vagon  clasa intai. Pe coridoarele trenului circula din cand in cand politia feroviara. Era o placere sa mergi cu trenul, in comparatie cu ceea ce se intampla azi in acest domeniu, considerat candva "a doua armata ‘’.

Dar  nu numai cele prezentate pana acum sunt cauzele cosmarului din trenurile Romaniei. Intr-o vara fierbinte ca anul acesta, calatorii  se sufoca in compartimente, pentru ca aerul conditionat nu exista, ori este pus in functiune rar si numai cateodata. Pe deasupra, mirosul care vine de la  grupurile sanitare, aflate intr-o stare deplorabila, este insuportabil. Am vazut usi de tren defecte si blocate, fara sa fie afisat acest lucru, lasand calatorii de pe peron sa alerge cu bagajele de la un capat la altul al vagoanelor, iar cei ajunsi la destinatie sa riste coborarea din tren. M-a surprins  in mod neplacut o usa atarnata intr-o singura balama si WC-ul infundat cu mizerie,  de la care oamenii se intorceau ingroziti de ceea ce gaseau acolo. Cum poate fi numita aceasta stare de lucruri. E prea putin spus indiferenta, lipsa de respect fata de calatori, ci mai degraba, bataie-de-joc.

 Interlocutorul meu, un oarecare sef de tren, putin ofensat de realitatea intrebarilor si a nemultumirilor care i s-au adresat, a incheiat discutia cu o singura fraza: "Nu va convin conditiile din trenurile noastre, puteti  folosi alte mijloace de transport! Un asemenea raspuns nu putea veni decat de la un om lipsit de responsabilitatea profesiunii sale.

 Si ca orice calator nemultumit de conditiile pe care ni le ofera CFR-ul, adresez si eu intrebarea : "Oare cand vom intra in normalitate ? 

 

   Mircea Darosi.

0 comentarii3262 vizualizări26 august 2019




rss 2.0
rss 2.0