Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Vineri 28 Martie 2025 - 14587
Un clujean este noul presedinte al Asociatiei Transportatorilor pe Cablu din Romania.

Iancu Serbanescu: Statiunile montane trebuie sa se reinventeze pentru a ramane atractive. Clujeanul Iancu Serbanescu, administratorul domeniului schiabil de la Buscat, a fost reales in functia de presedinte al Asociatiei Transportatorilor pe Cablu din Romania. Consiliul Director este completat de Alexandru Garbacea (Cheile Gradistei) si Dan Gherman (Paltinis Arena), vicepresedinti, Mihaela Dobre (Platoul Soarelui Straja), secretar, Vasile Richea (Azuga), Burjan Laszlo (Sumuleu Mic) si Adrian Handrau (Marisel Ski and Summer Resort) in calitate de membri. Votul pentru alegerea noii conduceri a avut loc la Cheile Gradistei. In paralel, in perioada 5-7 iunie, peste 30 de furnizori de produse dedicate turismului montan au participat la Carpathian Mountain Fair, cel mai mare targ montan din estul Europei dedicat resorturilor montane.

 

"Zapada din ce in ce mai putina ne obliga sa facem investitii in producerea de zapada artificiala, iar costurile sunt din ce in ce mai mari, ceea ce face ca si preturile platite de turisti sa fie mai mari si turismul alpin autohton sa devina mai putin interesant. In plus, avem cea mai mare cota de TVA din Uniunea Europeana la transportul pe cablu, 19%. In aceste conditii, domeniilor schiabile le este din ce in ce mai greu sa tina pasul cu cheltuielile. Sezonul de iarna devine tot mai scurt, tot mai calduros, tot mai scump. Multe domenii schiabile vor falimenta sau vor investi in activitatile de vara pentru a-si acoperi cheltuielile de peste iarna si pentru a ramane atractive pentru turisti", spune Iancu Serbanescu, presedintele ATCR.

 

In mandatul anterior, Asociatia Transportatorilor pe Cablu din Romania a reusit sa faca lobby cu succes pe langa institutiile statului astfel incat sa fie reintrodusa vacanta de schi in calendarul anului scolar, in luna februarie, dar si posibilitatea ca aceasta vacanta sa fie acordata in functie de decizia fiecarui Inspectorat Scolar Judetean in parte. Acest demers a venit in ajutorul turismului montan din Romania si s-a reusit sa se salveze o parte din sezonul de iarna.

 

TVA de 9%, proceduri clare de salvare si reguli stricte pentru schiori, printre obiectivele noii conduceri a ATCR.

 

Iancu Serbanescu: "Prioritatea noastra este reducerea cotei de TVA pentru transportul prin cablu din Romania. In acest moment, noi platim 19% ceea ce inseamna cea mai mare cota de TVA din Europa. Ne dorim sa o reducem la 9% astfel incat transportul pe cablu sa devina competitiv. Stim cu totii ca este motorul turismului montan in toata Europa, nu numai la noi. Mai mult, in Romania, transportul pe cablu din statiunile montane este incadrat la alte mijloace de transport terestre, nu la turism. Vrem sa cream un nou cod CAEN astfel incat acest lucru sa se schimbe".

 

Unul dintre obiectivele principale ale noii conduceri a Asociatiei Transportatorilor pe Cablu din Romania este realizarea unor proceduri adaptate specificului fiecarui domeniu schiabil in ceea ce priveste salvarea turistilor de pe instalatiile de cablu/

 

"Ne dorim sa incheiem un protocol de colaborare cu institutiile statului cu atributii in domeniul salvarii si sa realizam o procedura adaptata fiecarei instalatii pe cablu din Romania astfel incat sa se stie foarte bine ce este de facut in situatia in care oamenii raman blocati in instalatiile de teleferic. In acest fel se poate scurta semnificativ timpul de interventie in caz de accident si cresc sansele de salvare in siguranta", adauga Iancu Serbanescu.

 

In ceea ce priveste regulile de conduita pe partiile de schi, dar si consecintele nerespectarii regulilor, Iancu Serbanescu atrage atentia asupra necesitatii realizarii si implementarii unui cod de bune practici pentru schiori.

 

"Avem nevoie de un decalog al schiorului, de un regulament al schiorului astfel incat cei care vin pe partii sa fie obligati sa urmeze niste reguli foarte clare. Vorbim aici de obligativitatea purtarii castii de protectie, a echipamentului adecvat, dar si la neacceptarea saniilor pe partiile de schi. In mare parte aceste reguli exista, dar nu toti turistii le respecta. Iar in momentul de fata nici Jandarmeria, nici Salvamontul nu au o baza legala pentru a lua masuri cand aceste reguli nu sunt respectate. De exemplu, impotriva unui schior care merge extrem de periculos si ii pune in pericol pe ceilalti nu sunt foarte multe masuri care pot fi luate", adauga Iancu Serbanescu.

 

 

Contact:

Iancu Serbanescu

Tel: 0733 336 553

Email: contact@muntelebasmelor.ro

Site: www.muntelebasmelor.ro

Facebook: https://www.facebook.com/muntelebasmelor

Instagram: https://www.instagram.com/muntelebasmelor

0 comentarii2310 vizualizări18 iunie 2024




rss 2.0
rss 2.0