Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Miercuri 11 Decembrie 2019 - 12910 vizitatori azi
24 mai - Ziua Europeana a Parcurilor Nationale.

"Comorile noastre", tema de anul acesta, se doreste a fi un indemn pentru a ne reconecta cu natura si a aprecia cum se cuvine comorile naturale care fac Parcurile Nationale atat de speciale.

          Data de 24 mai 1909 a fost marcata de infiintarea primelor noua parcuri nationale din Suedia, si totodata si din Europa. 90 de ani mai tarziu, in 1999, la initiativa Federatiei Europene EUROPOARC, a luat fiinta Ziua Euroepeana a Parcurilor Nationale, care are drept scop protejarea si conservarea ariilor naturale protejate de la nivelul Europei.

          In Romania, primul parc national a fost infiintat in anul 1935, pe data de 22 martie, la insistentele profesorului Alexandru Borza, care in 1933 spunea: "Retezatul este, din toate punctele de vedere, geologic si geografic, botanic si zoologic, precum si ca rezervatie de vanatoare, un taram sfant pentru stiinta, un monument sacru al naturii." Muntii Retezat, au reprezentat si locul in care in 1927, a fost infiintata si o prima rezervatia naturala de mici dimensiuni.

          La nivel european, 24 mai este marcata prin actiuni de ecologizare si plantare de copaci, dar si prin evenimente mai ample de informare sau conferinte cu privire la situatia parcurilor nationale europene.

          Primaria municipiului Bistrita marcheaza acest eveniment prin organizarea la Centrul de Informare si Educatie Ecologica -"Scoala Verde" a unei intalniri a prescolarilor de la Gradinita nr 9 din Bistrita, indrumati de doamna Corina Ceuca, cu domnul inginer silvic Filipoiu Timoftei, reprezentant al Administratiei Parcului National Muntii Rodnei.

          Intalnirea are scopul de a le prezenta copiilor, pe intelesul acestora, masurile de conservare din Parcul National si comportamentul care trebuie adoptat de cei care vor sa viziteze rezervatiile naturale pentru a le cunoaste comorile.

 

 

0 comentarii1813 vizualizări24 mai 2019
rss 2.0
rss 2.0