Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Joi 28 Martie 2024 - 14587
5 iunie - ZIUA MONDIALA A MEDIULUI.

In data de 5 iunie, intreaga comunitate internationala, sarbatoreste Ziua Mondiala a Mediului. Aflata la cea de-a 45 editie anul acesta, sarbatoarea a crescut de la an la an, fiind celebrata de milioane de oameni, in peste 100 de tari.

In fiecare an, Organizatia Natiunilor Unite propune o tema-cheie asupra careia doreste sa atraga atentia locuitorilor planetei noastre. In 2018, ONU a facut un apel global pentru a sustine lupta impotriva poluarii cu plastic, deoarece anual, la nivel planetar, peste 8 milioane de tone de plastic patrund in apele si oceanele noastre, distrugand intregi ecosisteme si punand in pericol viata animalelor si a oamenilor, deopotriva.

Raspunzand acestei provocari, Primaria Municipiului Bistrita o lansat in luna mai 2018 o campanie de colectare selectiva a deseurilor. Reamintim faptul ca implicarea elevilor si profesorilor, deopotriva, in CONCURSUL "Hai sa scapam Bistrita de poluarea cu plastic !" a avut succes colectindu-se in 20 de zile, peste  2100 saci cu recipiente din PET.

In 2019 tema aleasa este "Poluarea aerului", o problema invizibila cu consecinte grave pentru sanatatea si confortul nostru de zi cu zi. Calitatea aerului in unele orase din Romania reprezinta un motiv de ingrijorare. In Municipiul Bistrita, datele inregistrate la statia de monitorizare a calitatii aerului denota faptul ca in ultimii cinci ani nu s-a depasit numarul permis de inregistrari ale concentratiilor peste valorile admise, la nici un poluant.

Gestionarea neadecvata a deseurilor contribuie, deasemenea, la schimbarile climatice si la poluarea atmosferica si afecteaza direct numeroase ecosisteme si specii. Ca urmare, pentru o mai buna gestionare a deseurilor, in ianuarie 2019 a fost lansat CONCURSUL "Hai sa scapam Bistrita de poluarea cu plastic !" - editia a II-a, adresat scolilor si gradinitelor din municipiul Bistrita. Scopul competitiei a fost acela de a constientiza si educa copiii si tinerii pentru reducerea cantitatii de deseuri in general si a celor de plastic in special.

Campania organizata de Primaria municipiului Bistrita, sustinuta de Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud a fost realizata in colaborare cu SC Supercom SA - filiala Bistrita care a asigurat sacii necesari colectarii si a preluat deseurile tip PET de la scolile inscrise in concurs.

La startul acestei intreceri s-au inscris 12 unitati de invatamant din municipiul Bistrita: 2 gradinite (Gradinita nr 3 si Gradinita nr 13), precum si 10 scoli - Sc. Gimnaziala nr 3 "Avram Iancu", Sc. Gimnaziala nr. 4, Sc. Gimnaziala nr. 5 "Lucian Blaga", Liceul Teoretic Sanitar, Liceul Tehnologic de Servicii, Liceul Tehnologic Agricol, Colegiul Tehnic "Infoel" si "Gr. Moisil" si Colegiile Nationale "A. Muresanu" si "Liviu Rebreanu" care au colectat peste 5500 de saci cu recipiente din PET.

CONCURSUL " Hai sa scapam Bistrita de poluarea cu plastic !" s-a incheiat in luna mai, iar Ziua Mondiala a Mediului ne ofera prilejul de a face bilantul campaniei de colectare selective a deseurilor.

Trebuie apreciat si evidentiat efortul tuturor participantilor: elevi, profesori si parinti, iar in 5 iunie 2019, in Parcul municipal, incepand cu ora 12,00, va invitam sa marcam Ziua Mondiala a Mediului si sa premiem toate unitatile de invatamant care s-au remarcat in acest concurs.

 

0 comentarii2975 vizualizări05 iunie 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0