Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Precizari ale Romsilva privind "disparitia" unor suprafete impadurite.

In urma aparitiei in spatiul public a unor informatii privind "disparitia" unor suprafete impadurite in Romania, pentru corecta informare a publicului, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva face urmatoarele precizari.

            Suprafata fondului forestier national a crescut, conform datelor independente si oficiale ale Institutului National de Statistica, cu 38.477 de hectare in ultimii cinci ani, de la 6.544.588 hectare in 2014, la 6.583.065 hectare la finalul anului 2018.

            Informatia ca "dispar" 3 hectare de padure in fiecare ora este una eronata si nu are nicio baza stiintifica sau oficiala. Daca informatia ar fi reala, ar insemna ca in fiecare an suprafata fondului forestier s-ar diminua cu 26.280 de hectare, cand in realitate a crescut anual, in medie, cu 7.695,4 hectare.

            Managementul durabil si responsabil al padurilor presupune inlocuirea padurilor aflate la varsta exploatabilitatii cu noi generatii de paduri, prin lucrari de regenerare.

            In ultimii cinci ani, conform datelor oficiale, in Romania au fost regenerate cumulat 141.786 de hectare fond forestier, deci in medie 28.357,2 hectare pe an, ceea ce inseamna ca sunt regenerate in fiecare ora 3,23 hectare, deci peste cele 3 hectare care "dispar", cifra prezentata in mod repetat in spatiul public, dar nesustinuta de date si studii oficiale.

            De asemenea, tot in mod eronat, recoltarea autorizata a materialului lemnos sau alte lucrari silvice sunt prezentate ca fiind "defrisari ilegale". Pentru corecta informare, termenul de "defrisare" inseamna indepartarea fortata si definitiva a unei paduri de pe o suprafata de teren cu destinatia "padure" si schimbarea destinatiei terenului (de exemplu constructii civile sau industriale sau cu destinatie agricola). In urma lucrarilor silvice, suprafetele forestiere sunt regenerate, deci padurile nu dispar, ci se inlocuieste o generatie batrana de arbori cu o generatie tanara.

            Suprafetele parcurse cu taieri rase nu sunt "defrisari", tratamentul taierilor rase fiind unul legal, reglementat de Codul Silvic si prevazut in amenajamentele silvice, intocmite de specialisti. Toate aceste suprafete sunt reimpadurite in termen de doi ani, respectandu-se prevederile Codului Silvic. Desi zona parcursa cu astfel de lucrari poate produce ingrijorari opiniei publice este important de mentionat ca aceste lucrari sunt corecte din puncte de vedere silvicultural si legale.

            Anul trecut, la nivel national, conform Institutului National de Statistica, a fost parcursa cu taieri rase o suprafata de 3.435 de hectare, adica 0,052% din suprafata fondului forestier national, iar tot anul trecut au fost regenerate 27.043 de hectare.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, care administreaza circa 48% din padurile tarii, cele proprietatea publica a statului, a regenerat natural si artificial in ultimii cinci ani 79.601 de hectare, plantand 170,59 milioane de puieti forestieri, cu o investitie cumulata de 593 milioane de lei.

            "In spatiul public circula numeroase informatii eronate privind starea padurilor din Romania si ne dorim un dialog si o colaborare de buna credinta cu organizatiile non-guvernamentale de mediu pentru o informare corecta a publicului privind modul de administrare a padurilor. Recent am initiat o platforma de dialog profesional pentru toti actorii implicati in gospodarirea padurilor, ne dorim un astfel de dialog si cu organizatiile de mediu, pentru informarea corecta a publicului" a declarat directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihailescu.

 

BIROUL DE PRESA AL REGIEI NATIONALE A PADURILOR - ROMSILVA

 

0 comentarii2898 vizualizări09 august 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0