Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Sambata 30 Mai 2020 - 10600 vizitatori azi
BATRA 2019: protejarea mediului inconjurator si arhitectura verde, in centrul preocuparilor.

Arhitectura verde, armonia habitatului, protejarea mediului inconjurator, integrarea elementelor traditionale in arhitectura moderna si conservarea patrimoniului rural sunt preocuparile acestei editii a Bienalei de Arhitectura Transilvania. O dovedesc proiectele realizate in toata lumea de cei sase arhitecti de talie internationala care formeaza Juriul BATRA 2019, dintre care patru romani. Cateva detalii despre fiecare dintre ei, mai jos:

 Eugen Vaida este unul dintre arhitectii cu cea mai vasta experienta in salvgardarea si promovarea patrimoniului din mediul rural in Romania.

A initiat si dezvoltat, prin Asociatia Monumentum, o serie de proiecte de conservare si educatie in stransa legatura cu comunitatile locale. Cel mai cunoscut dintre ele este "Ambulanta pentru monumente", al carui principal sustinator este ASR Printul de Wales si care urmareste punerea in siguranta a monumentelor istorice degradate.

 

Attila KIM, originar din Targu Mures, este, din 2016, Comisarul Romaniei pentru Bienala de la Venetia.

A inceput studiiile de arhitectura in Cluj si le-a continuat in Slovacia, Ungaria, Statele Unite ale Americii si Olanda. A fost nominalizat de trei ori pentru premiul "Mies van der Rohe" de arhitectura contemporana al Uniunii Europene,  la editiile 2009, 2011 si 2017.

 

Andreea Dani a studiat tot la Cluj, apoi s-a specializat in "Arhitectura, peisaj si munte" la Scoala Nationala Superioara de Arhitectura din Grenoble.

In 2007 s-a stabilit in Mexic si a co-fondat Asociatia Civile Ecolocalli, a carei misiune este sa contribuie la dezvoltarea comunitara sustenabila in asezari rurale, indigene.

Este membru in reteua Mesoameri-Kaab, care reuneste mai mult de 30 de organizatii din zona mezoamericana in jurul conceptului de "productie sociala a habitatului sustenabil", cu accent pe constructii cu pamant.

 

Daniel Tabacaru traieste in Norvegia din 2005, dar a fost educat ca arhitect la Cluj si Bucuresti, apoi s-a specializat in eficienta energetica, arhitectura verde si design thinking la universitatile din Beijing si Aarhus.

Focusul lui este pe arhitectura sustenabila, ca rezultat al unei analize care ia in considerare atat energia utilizata in productie, cat si originea, calitatea si impactul materialelor folosite asupra mediului.

 

Nascut in Bali, cu peste 80 de proiecte finalizate de la inceputul carierei, Popo Danes este unul dintre cei mai influenti arhitecti indonezieni, preocupat de cultura si arta, de armonia dintre mediul construit si natura, de integrarea elementelor traditionale in arhitectura moderna.

Cunoscut pentru proiecte rezidentiale, restaurante si resorturi din diferite colturi ale lumii, este castigatorul mai multor premii ale Institutului Indonezian al Arhitectilor si de doua ori castigatorul ASEAN Energy Award- Categoria Cladiri Tropicale.

 

Federico D’Ascanio este un cunoscut urbanist in Italia. Format ca inginer in constructii civile, s-a specializat in reabilitare urbana si a participat in proiecte ample de consolidare si restaurare de monumente istorice. Unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen este cel al reconstruirii orasului italian L’Aquila dupa cutremurul devastator din 2009.

 

 

 

Juriul BATRA 2019 va trebui sa decida castigatorii pentru 10 categorii/sectiuni de concurs: Arhitectura locuintei individuale, Arhitectura locuintelor colective, Arhitectura dotarilor comunitare si de productie, Arhitectura spatiului public, Arhitectura patrimoniului cultural, Rural, Arhitectura spatiului interior si scenografie, Microarhitectura- Arhitectura temporara, Design de obiect, Proiecte culturale: Initiative si Experimente. Pe 23 noiembrie 2019, membrii juriului vor conferi Trofeul Bienalei celui mai bun proiect propus pentru fiecare sectiune.

 

 

Info BATRA 2019

A patra editie a Bienalei de Arhitectura Transilvania (BATRA) 2019, organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania, Filiala Transilvania, in parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba si Nord-Vest, va avea loc la Cluj-Napoca, in perioada 7-23 noiembrie. Scopul acestei editii este reflectat de tema aleasa, "Viitorul/Acum", respectiv  dorinta de a implica intreaga comunitate in planurile si deciziile arhitectilor, urbanistilor, peisagistilor, autoritatilor, pornind de la premisa ca numai asa viitorul poate reflecta ceea ce ne dorim cu totii.

 

 

CONTACTE:

Cluj/general:

Arh. Daniela Maier, curator BATRA 2019, 0744695874

Arh. Dana Tecau, Arh. Dan Domsa

0264450375, secretar@oartransilvania.ro

 

Alba

Arh. Iulian Mirea

0258833506, oar.alba@gmail.com

 

Satu Mare

Arh. Violeta Iuoras

0772 094 076, oarsm.secretariat@yahoo.ro

 

Bihor

Arh. Adrian Hagiu, Arh. Daniel Panait

0259 428 889, arhitect.bihor@gmail.com 

 

Nord Vest

arh. Ionut Radu Filip

0788369787, oarnordvest@gmail.com

 

Media- relatii si parteneriate:

Anca Dinu, PR Manager

0722870000, anca.dinu123@com

0 comentarii2044 vizualizări20 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0