Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Nu ar fi benefica pentru oameni, mediu si economie interzicerea exploatarii lemnului in Romania.

In contextul declaratiilor publice privind posibilitatea opririi exploatarilor forestiere pe perioada starii de urgenta, dl. Costel Alexe - Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor a declarat ieri urmatoarele:

Asa cum am promis, am analizat, in cadrul ministerului si in consultare cu mai multi operatori economici, organizatii si asociatii, varianta stoparii taierilor legale, pe durata starii de urgenta.

Inteleg emotia si temerile oamenilor. Tocmai de aceea, am inclus in ordonanta militara prezenta garzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am emis un ordin de ministru prin care li se retrage atestatul de exploatare tuturor celor care taie lemn ilegal.

Consider insa, ca nu ar fi benefica pentru oameni, mediu si economie o asemenea masura de interzicere totala a exploatarii lemnului in Romania. Studiul de impact pe care l-am facut ne-a aratat ca am avea o multime de consecinte negative pe care tara si noi cetatenii nu ni le permitem acum.

Pe plan social, masura ar afecta 3,5 milioane de gospodarii din Romania, care se incalzesc cu lemne.

Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra in somaj tehnic sau, mai rau, vor fi concediati. O estimare rapida ne-a aratat ca aproximativ jumatate de milion de romani, care sunt direct sau indirect dependenti de sectorul silvic, ar fi sever afectati financiar si social prin aceasta masura. Micii operatori economici, cei cu cate 10-20 angajati, vor falimenta imediat. Vorbim de 4600 de mici firme de exploatare si 7000 de firme de prelucrare si din industria mobilei.

Aceste consecinte ar adanci criza cu care se confrunta Romania acum.

 Pe plan economic, Romania ar avea mult de suferit, avand in vedere faptul ca sectorul forestier si al prelucrarii lemnului reprezinta 3,5% din PIB.

 Stoparea taierilor legale ar insemna un dezastru in primul rand pentru mediu. Cele aproximativ doua milioane de metri cubi de lemn proveniti din doboraturi de vant ar ajunge sa infesteze padurea sanatoasa, asa cum s-a mai intamplat si in alte tari din Europa, iar consecintele au fost extrem de grave.

52% dintre padurile Romaniei sunt proprietate privata. Ar insemna sa dam o interdictie asupra fructificarii proprietatii private. Falimentul administratorilor de paduri, adica al celor care asigura acum paza, ingrijirea si regenerarea padurilor private, ar insemna o deteriorare a padurilor si imposibilitatea de a mai preveni taierile ilegale.

Toate cele de mai sus ne arata clar ca nu este bine si nici constitutional sa luam aceasta masura extrema.

Padurea este o resursa regenerabila, pe care avem datoria sa o protejam printr-un management sustenabil, atat pentru valorificare, cat si pentru regenerare, pentru a proteja mediul si a combate schimbarile climatice.

Fara Jumatati de masura! Fara compromisuri!

Vom sta permanent in teren pentru ca stoparea taierilor ilegale ramane cel mai important obiectiv asumat in acest mandat!

0 comentarii3045 vizualizări07 aprilie 2020




rss 2.0
rss 2.0