Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 20 Octombrie 2020 - 22578 vizitatori azi
Utilizarea namolului de epurare in agricultura, o metoda prietenoasa cu mediul si benefica pentru sol.

In cursul lunii iulie 2020  SC Aquabis SA Bistrita a depus o solicitare la  Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud  in vederea obtinerii Permisului de aplicare a namolului provenit de la statia de epurare Bistrita, pentru cantitatea de 952 tone substanta uscata, pe o suprafata de 29,83 ha, in extravilanul localitatii Archiud, comuna Teaca, in conformitate cu prevederile Ordinului 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protectia mediului si  in special a solurilor, cand se utilizeaza namolurile de epurare in agricultura. Solicitarea are la baza un studiu pedologic si agrochimic special prin care se realizeaza evaluarea pretabilitatii solului si conditiile in care este permisa utilizarea acestor namoluri pe terenurile agricole de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud.

Dupa obtinerea permisului de aplicare, namolul va putea fi transportat si imprastiat cu utilaje specifice doar pe terenurile agricole unde este permisa aplicarea acestuia, pe parcursul unui an de zile si doar in perioadele care se permit astfel de practici, cu obligativitatea incorporarii imediate a acestuia in sol.

Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud a emis in total un numar de 6 permise de aplicare a namolului pentru SC Aquabis SA pentru perioada 2013 - 2019, fiind transportate peste 2332 tone namol uscat pe suprafate agricole din localitatile Budacu de Jos, Galatii Bistritei, Nuseni si Nimigea, insumand o suprafata de 89 ha.

Aplicarea namolurilor pe terenurile agricole prezinta avantajul de a fi mai putin costisitoare decat alte metode utilizate si poate fi considerata ca fiind in deplina concordata cu conceptul general al neutralizarii si reciclarii deseurilor.

 

Cu deosebita consideratie,

Director Executiv

Sever IOAN ROMAN

0 comentarii1995 vizualizări22 iulie 2020
rss 2.0
rss 2.0