Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 20 Octombrie 2020 - 23482 vizitatori azi
In tot judetul Bistrita-Nasaud, mediul natural este sufocat de deseuri aruncate pe domeniul public.

Catre, Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, in atentia presedinte Adi CROITORU  

 Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud, in atentia prefectului Eugen CURTEANU

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, in atentia presedinte Radu MOLDOVAN

Primaria comunei Mariselu, in atentia primar Calin-Horia PETRUT si a Consiliului Local 

 Sistemul de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud, in atentia director Teodor HASMASAN

Comisariatul Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud, in atentia comisar sef Gratian MORARIU

ADI Deseuri Bistrita-Nasaud, in atentia director interimar Dragomir CAMPAN

Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, in atentia director Anca ANDRITOIU

 

Stimate doamne, Stimati domni,

 In tot judetul Bistrita-Nasaud, mediul natural este sufocat de deseuri aruncate pe domeniul public, sau pe proprietati private, un peisaj dezolant si totodata un real pericol pentru sanatatea publica.In acest context semnatarii acestei petitii, va aducem la cunostinta un fapt deosebit de grav si ilegal, totodata, de agresare a mediului pe raul Sieu.

 Locatia identificata este pe malul stang al raului Sieu, la aproximativ 50 m in aval de confluenta cu raul Budac, comuna Mariselu, judetul Bistrita-Nasaud (coordonate Google maps.ro 47.0512983855, 24.4461355917. Sursa TrashOut ).

 Mai exact este vorba de o groapa de gunoi ilegala, de dimensiuni impresionante, unde au fost depozitate tone de deseuri menajere (PET, doze Al, sticla, textile, materiale din activitati de alimentatie publica, etc - vezi foto atasate).

Groapa parasita, rezultata in urma excavarilor ilegale de balast, este folosita de cel putin 3 ani in scopul depozitarii ilegale de deseuri menajere si asimilabile. Aceste deseuri sunt incinerate la intervale regulate de timp de catre persoane neidentificate, eliberandu-se in aer cantitati mari de substante toxice specifice, cu efect cancerigen (dioxine, furani, etc).

 In contextul epidemiologic actual, prezenta depozitelor ilegale de deseuri reprezinta un factor de risc suplimentar in raspandirea COVID-19. Astfel, primariile au obligatia sa demareze, in regim de urgenta, salubrizarea terenurilor pe care se afla deseuri abandonate. In toti acesti ani, situatia a fost adusa public la cunostinta institutiilor abilitate si Primariei Mariselu (vezi sesizarea TrashOut), fara ca acestea sa fi luat vreo masura.      

 Va reamintim, ca situatia este cu atat mai dramatica cu cat aceasta activitate se desfasoara in aria naturala protejata, SIT NATURA 2000 Sieu-Budac (ROSCI0400), locatie in care a fost identificata o activitate intensa a speciei de interes conservativ - vidra (Lutra lutra, cod 1355) si aria naturala protejata de interes national 2.202 Masivul de Sare de la Saratel.

 Solicitam sa dispuneti masuri legale si urgente prin care sa obligati la igienizarea zonei si indepartarea deseurilor depozitate ilegal, refacerea malului si aducerea zonei la starea initiala.

Deoarece exista suspiciuni ca deseurile vor fi acoperite cu pamant, intr-un asa-zis proces de igienizare, solicitam ca pe tot parcursul lucrarilor (activitati de igienizare manuala si/sau mecanica, transport, acoperire groapa, aplicare panouri avertizoare, etc) sa fie anuntat in scris si telefonic, pentru a fi prezent din partea societatii civile, in calitate de specialist in managementul deseurilor, domnul Cristian TETCU, coordonator L’ets Do It, Romania! pentru judetul Bistrita-Nasaud (e-mai: cristian.tetcu@gmail.com, mobil: 0722 494865).

 Adresa de corespondenta: Bistrita, b-dul. Independentei, nr. 8, Partidul Verde, filiala Bistrita-Nasaud

 

 

Cu stima,

 Partidul Verde, filiala Bistrita-Nasaud

 Asociatia Nationala de Combatere a Braconajului si Poluarii, filiala Bistrita-Nasaud

 KILOMETRUL ALBASTRU Bistrita-Nasaud - Grup de initiativa locala

0 comentarii1120 vizualizări16 septembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0