Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Ambrozia poate fi combatuta/distrusa prin cosirea manuala si mecanica.

Ambrosia artemisiifolia - IARBA PARLOAGELOR - planta anuala care se inmulteste prin seminte, din familia Asteracea (cu peste 30 de specii anuale sau perene cunoscute). Caracterul nociv al acestei plante asupra populatiei este cauzat de afectiunile alergenice pe care le provoaca polenul emis de aceasta specie in perioada de inflorire, respectiv din luna iunie pana in luna octombrie. In perioadele secetoase cu temperaturi ridicate planta emite o cantitate de doua ori mai mare de polen. Polenul purtat de vant poate parcurge distante de pana la 200 de km.

 Caracterul nociv pentru agricultura al acesteia este dat de numarul mare de seminte pe care il produce (3 000/planta) si puterea de germinare care se pastreaza pe perioade foarte lungi de timp, de pana la 40 de ani, fiind greu de combatut in culturile de floarea soarelui si soia.

Planta atinge perioada de maxima polenizare in lunile august - septembrie, si se intinde pana sfarsitul lui octombrie.

Ambrozia poate fi combatuta/distrusa prin cosirea manuala sau prin cositul mecanic (folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba), cat mai aproape de suprafata solului in vederea distrugerii tuturor ramificatiilor care pornesc din tulpina principala. Lucrarile de combatere se repeta in fiecare an pana la eradicarea completa a buruienii;

Raspandirea aceste specii poate fi oprita prin aplicarea unor lucrari de discuit, grapat sau prin folosirea unor cositori mecanice atunci cand buruiana este raspandita in interiorul tarlalelor/solelor agricole sau  prin aplicare de erbicide, cand buruiana este raspandita pe suprafete mai mari, incepand de primavara devreme cand buruiana are 10 - 15 cm.

Buruiana ambrozia trebuie distrusa in perioada cuprinsa intre rasarire si aparitia primelor inflorescente, respectiv pana la data de 30 iunie a fiecarui an. In cazul reaparitiei focarelor de infestare se recomanda efectuarea repetata a lucrarilor de combatere pe intreaga perioada a anului.

In conformitate cu prevederile art.1 alin. (1) - (3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei buruieni se face de catre toti proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole, precum si beneficiarii lucrarilor de constructii, unde au fost identificate focare de infestare.

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, responsabilitatea identificarii terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autoritatilor administratiei publice locale (primariilor comunale, orasenesti si municipale).

In situatia in care proprietarii/detinatorii/ administratorii/ beneficiarii de terenuri care nu respecta prevederile legale vor fi aplicate urmatoarele sanctiuni: persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda de la 750 lei la 5.000 lei, iar persoanele juridice cu amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei, conform art. 3, alin. (2) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.      

 

Mentionam ca in perioada 09-31.05.2022, SNCFR Iasi, va efectua o actiune de erbicidare vegetatie de-a lungul cailor ferate  de pe raza judetului Bistrita-Nasaud.

 

 

 

 

 

 

Cu deosebita consideratie,

 Director executiv

  Sever Ioan ROMAN

 

0 comentarii938 vizualizări12 mai 2022




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0