Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Studiu: Banii si cuplul.

Care sunt cele mai mari temeri ale romanilor cand vine vorba de bani in familie? Expertii spun ca in Romania educatia financiara a cuplurilor este esentiala. Expertul financiar Eusebiu Burcas, pionierul educatiei financiare in Romania, a demarat in premiera in Romania un studiu pentru a afla care sunt temerile romanilor cand vine vorba de bani in familie, studiula care au participat mai multe cupluri.A nu avea un venit sigur, imposibilitatea de a-si intretine copiii si lipsa unor resurse financiare suficiente la pensie sunt doar cateva dintre gandurile care le dau fiori adultilor de la noi. Concluziile studiului au scos la iveala nevoia esentiala de educatie financiara in familii de care au nevoie romanii.

 Eusebiu Bucas, expert financiar cu 11 de ani de experienta in finante personale, a facut in acest an pentru prima data in Romania acest studiu, inspirat de cercetarile similare realizare in Statele Unite, Australia si Noua Zeelanda.

 "Finantele in cuplu sunt mult mai complexe decat finantele individuale. Fiecare dintre noi avem niste tipare financiare "mostenite" din familie pe care nu le constientizam. Abia atunci cand ne asezam la masa cu partenerul, acestea incep sa iasa la iveala si de multe ori duc la conflicte. De aceea, este bine sa invatam sa ne cunoastem partenerul si din acest punct de vedere pentru a invata cum sa ne atingem impreuna obiectivele financiare.", spune Eusebiu Burcas initiatorul studiului.

 

Care sunt temerile romanilor si care sun preocuparile lor cand vine vorba despre bani in familie?

 La studiu au participat peste 1000 de persoane din toata tara. 61% dintre persoane sunt casatorite, iar 25.7% sunt necasatorite. Marile temeri cand vine vorba despre banii in familie sunt:

frica de a nu avea un venit sigur (30.3% dintre respondenti),

frica de a nu iti putea intretine copiii (17.5% dintre respondenti) si

frica de a nu avea bani la pensie (15.5% dintre respondenti).

 

Subiectele despre care romanii ar dori sa afle mai multe sunt: investitiile (35.7%)

educatia financiara a copiilor (18.8%),

achizitiile mari precum case, masini sau pamanturi (10.7%) si

economiile (10.7%).

 

Initiatorul studiului a vrut sa afle si ce fel de comportamente financiare au membrii intr-un cuplu. 36.6% dintre respondenti au spus ca au un comportament asemanator cu cel al partenerului cand vine vorba despre a cheltui sau a castiga bani, iar 35.4% dintre participantii la studiu au comportamente partial diferite de cele ale partenerilor lor.

 "Un lucru extrem de ingrijorator este faptul ca in multe familii, partenerii se folosesc de bani pentru a-i influenta pe copii si pentru a-i atrage de o parte sau de alta. Astfel copiii isi creeaza tipare financiare nesanatoase cu privire la bani." , mai spune Eusebiu Burcas.

 

 

Curs de educatie financiara pentru cupluri

 Pornind de la concluziile acestui studiu, Eusebiu Burcas a creat primul curs online de educatie financiara pentru cupluri. In cadrul cursului, cuplurile vor putea afla informatii despre: felul diferit in care femeile si barbatii privesc banii, cum sa iti prioritizezi nevoile cand vine vorba despre bani, care sunt personalitatile financiare si cum intelegem fiecare mod de exprimare in parte, diferentele de perceptie in ceea ce priveste asumarea riscurilor sau cum pot partenerii unui cuplu sa se inteleaga reciproc pentru a-si atinge impreuna obiectivele financiare.

 Atat studiul cat si cursurile sunt extrem de relevante, in contextul in care, conform unui studiu demarat in anul 2018 de catre Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste educatia financiara a romanilor.

 

 

Contact:

Eusebiu Burcas 

eusebiu@burcash.ro 

0 comentarii3829 vizualizări19 septembrie 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0