Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Joi 28 Martie 2024 - 14587
TE PLEZNESC DE NU TE VEZI....!!!

Ultimele vesti in materie de statistica referitoare la natalitate nu arata prea bine, cel putin din punctul de vedere al poporului roman. Suntem informati prin intermediul mass media ca natalitatea scade din ce in ce mai mult, desigur cei care elaboreaza astfel de teorii au la baza studiul facut asupra raportului nou-nascuti si cei care au plecat spre lumi mai bune.

Mie ca un simplu trecator prin asta lume, cifrele mi se par a fi in discordanta cu ceea ce vedem cum se spune....pe teren. 

Mai mare dragul cand  vezi mamicile cu carucioarele la plimbare prin municipiul nostru si trebuie sa recunoastem ca nu sunt putine. Daca mai adaugam taticii, bunicile care fie imping, fie il plimba de mana pe cel mic, tabloul pe care am vrut sa-l zugravesc vis-a-vis de natalitate, parca nu este pe bune cu cele sustinute de catre statisticieni. Ori poate Bistrita noastra face o exceptie, fiind un mediu mai prielnic procrearii !!??.

             Spuneam ceva mai inainte ca...mai mare dragul sa vezi mamicile.....etc, etc !!!

Ei bine, cum cerul nu este mereu albastru, asa nici satisfactia noastra de a-i vedea in regula pe cei mici in apele  lor  nu este permanenta. 

Mi-a fost dat in mai multe randuri ca prin peregrinarile mele in scop de documentare, sa intalnesc parinti (in special) dar si bunici care pierzandu-si rabdarea cu cei mici, in semn de "disciplinizare" foloseau gesturi si mai ales expresii iesite cu totul din tiparele educationale.

              Cateva cazuri de acest fel mi-au incruntat privirea si mi-au deschis stiloul intru scris.

Bunaoara, am intalnit o mamica insotita de un pitic - sa fi avut vreo patru anisori -, mamica pe deasupra mai impingea si la un carucior in care o fetita abia astepta sa-si vada fratiorul ramas undeva mai inapoia alaiului "instrutat".

Nimic nu s-ar fi intamplat daca piticul nu ar fi ramas in urma mamicii, care exasperata de....cate are de facut simultan, i-a aplicat o leapsa micutului. Parca acest  mod  de  corectie  nu  era suficient, "closca"grijulie l-a zdruncinat bine de-o aripa pe cel vinovat de "lovitura de stat" !

               Un alt caz, la fel de grav, in opinia mea, l-am intalnit in zona Decebal, unde un micut mergator si-a permis sa-i solicite mamicii o inghetata. Evident ca refuzul acesteia sub aspectul influentei ghetii asupra gatului  solicitantului, i-a smuls lacrimi de deznadejde acestuia,  sustinute de onomatopeele bine cunoscute.

Desigur ca nici replica n-a intarziat sa vina, ea venind  tocmai cand treceau in fata scarii unde aveau domiciliul. "Taci, ca de nu, te duc sus !!" -amenintare care a cazut ca un traznet pe capul celui care tocmai era incaltat cu noile lui ghete de fotbal si pesemne avea promisiuni ferme de a fi dus pe "Maracana" de dupa blocul lui, la o prezentare de moda cu...baietii !!!

                 Si tocmai cand m-am asezat pe o banca sa-mi notez aceste aspecte, o alta mamica, cu doi copii de 3-4 anisori si o fetita de "scoala" si-a  dat pe fata arama de educatoare retardata si lipsita de limbajul elementar care se impunea in cazul in speta.

Fetita, mai saltareata, s-a impiedicat la un moment dat si cat ai spune "mentosan" era sa-l tamponeze pe un nenea care tocmai venea cu plasa de cartofi din piata.

Nici aici, actul educational nu a fost uitat, imediat  replica "vezi daca sari ca o capra?"- a fost lansat in eter, trecand desigur si prin organul auditiv al fetitei. Ca de nenea cu cartofii care-si tragea sandalele de pe urma incidentului, ce sa mai spunem.

                   De aici si pana la amenintarea din titlul acestui "documentar ", n-au ramas decat 46 de randuri de negru pe alb si multe semne de intrebare....

 

 

       P . SANGEORZAN.

0 comentarii3024 vizualizări30 august 2014




rss 2.0
rss 2.0