Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
31 Mai - Ziua Rezervistului Militar.

31 MAI- ZIUA REZERVISTULUI MILITAR" a fost instituita prin H.G. nr. 467 din 12.05.2010 ca o expresie a respectului de care ar trebui sa ne bucuram toti cei care am muncit in structurile sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, ca o apreciere a societatii romanesti fata de pensionarii militari rezervisti care si-au servit cu devotament, abnegatie si onoare TARA, i-mi ofera prilejul onorant, de a va transmite cele mai sincere si calde urari de sanatate, viata lunga si aceeasi putere de munca si devotament, pe care le-ati dovedit, de-a lungul anilor, in promovarea traditiilor si spiritului ostasesc.

Am scris intentionat "ar trebui sa ne bucuram toti", fiindca in realitate nu este asa.

Rezervistii militari, pensionari in majoritatea cazurilor, cu pensii militare de stat, facem parte din acea generatie care a fost sacrificata in toata cariera lor de militari activi.

In perioada de trista amintire a comunismului, in care Romania a fost tarata prin vointa lui Iosif  V. Stalin, Winston Churchill si Franklin D. Roosevelt, nicidecum prin vointa poporului roman, in sfera statelor comuniste, militarii au fost oamenii de sacrificiu si folositi la toate inundatiile, la cutremure, la culesul recoltelor, pana prin luna ianuarie a anului urmator, in economia nationala la constructia marilor combinate economice, la constructia canalului Dunarea-Marea Neagra, a hidrocentralei Portile de Fier,  a drumului Transfagarasan, la constructia de cai ferate, in tabere si aplicatii, pe perioade lungi de timp si pe vreme mizerabila, in final dandu-si marele efort pentru apararea gliei nationale.

Astazi militarii romani sunt folositi si prezenti in marile actiuni mondiale de mentinere a pacii mondiale pe Terra.

In perioada post-decembrista, a inceputului de democratie, derulata pe o perioada de peste 30 de ani, acesti oameni au fost umiliti si sacrificati din nou prin neacordarea unor drepturi si multe constrangeri sociale.

In Romania, tara capitalista, apoi socialista-prin vointa altora, si iar capitalista, s-au desfasurat si se desfasoara inca mari lupte pentru putere. decembrie 1989 constituind doar inceputul.

In aceasta lupta, este drept ca a fost folosita si armata, puterea profitand de reglementarile privind supunerea armatei de catre conducatori, prin acea prevedere de juramant: "executare fara sovaire a ordinelor comandantului suprem". A nu te supune ordinelor date, insemna imediat pentru cadrele militare: "curtea martiala", "tribunalul militar", "trecerea in rezerva" si "condamnarea". Ma intreb: "Cu ce sunt vinovati militarii activi, deveniti ulterior rezervisti militari, cu drept de pensie militara de stat, ca au slujit Tara ?"

Ei sunt executanti de ordine, Parlamentul si Consiliul Suprem de Aparare al Tarii sa stipuleze clar si pe intelesul tuturor, in legile armatei, cum se face "Executarea ordinului".

Daca inainte, tara a fost condusa de oligarhia comunista, astazi tara este condusa de ramasitele acelei oligarhii, "a carei putere este detinuta de un grup restrans de persoane, scopul fiind obtinerea de beneficii strict personale"-" nicidecum bunastarea poporului".

Aceste afirmatii sunt justificate prin folosirea banilor si averea uriasa a tarii, doar pentru salariile foarte mari si averi colosaleale "demnitarilor, ale magistratilor si parlamentarilor" in dauna poporului roman.

Nu gresesc cu nimic cand fac afirmatia ca "marea majoritate a populatiei tarii traieste inca in saracie", saracie care se datoreaza oligarhiei de ieri si a celei de astazi. S-a vandut tara pentru "un pumn de arginti" in mana unor potentati ai vremurilor actuale.

Ma intreb: "Pentru ce s-au sacrificat atatea sute de mii de soldati si cadre militare prin razboaie si tot felul de obligatii statale, daca puterea nu le da niciun respect?"

In mesajul Ministrului Apararii Nationale, transmis cu ocazia sarbatoririi a 30 de ani de la infiintare si 95 de ani de traditie istorica a Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere "Alexandru Ioan Cuza" se stipula printre altele: "...Profesionalismul, onestitatea, integritatea morala, loialitatea fata de tara reprezinta doar o parte dintre calitatile rezervistilor care si-au adus contributia la cresterea prestigiului armatei noastre in randul cetatenilor romani, precum si al Romaniei in randul aliatilor si al partenerilor nostri.

Cunosc in amanunt problemele pe care le intampinati, incepand cu sistemul de pensii si continuand cu asigurarea asistentei medicale si a medicamentelor sau a altor drepturi care decurg din statutul de cadru militar in rezerva sau in retragere. Am convingerea ca acestea isi vor gasi solutionarea printr-o abordare rationala si constructiva, atat in interiorul asociatiilor cadrelor militare in rezerva si in retragere, cat si in relatia dintre acestea si Ministerul Apararii Nationale sau alte institutii..."

Noi, domnule ministru, de peste 30 de ani tot asteptam sa se faca dreptate si echitate in acest sens. La grade egale, functii egale, vechime egala sa fie si pensie egala, nu discriminari cu carul.

Acum la ceas aniversar, eu sunt de acord cu afirmatia dumneavoastra ca: "Armata Romana are nevoie, in continuare, de increderea si sprijinul dumneavoastra !", adica al nostru, al cadrelor militare in rezerva si retragere.

De Ziua Rezervistului Militar, personal doresc sa felicit intregul corp al rezervistilor militari, pentru devotamentul de care a dat dovada si rabdarea mare pe care a avut-o, ca odata v-a veni vremea sa se rezolve si problemele arzatoare ale noastre.

Va doresc,  multa sanatate si speranta ca vom trai mai bine alaturi de cei dragi noua !

 

Col. (retragere) Ioan Cordovan

0 comentarii4137 vizualizări31 mai 2020




rss 2.0
rss 2.0