Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Reducerea riscului rutier. CIRCULATIA IN CONDITII METEO SPECIFICE ANOTIMPULUI RECE.

Astazi, 19 aprilie a.c., pe Valea Birgaului, politistii Sectiei 2 Politie Rurala Prundu Birgaului au organizat si desfasurat o actiune care a avut ca scop reducerea riscului rutier in randul participantilor la trafic, precum si pentru prevenirea faptelor ilegale cu marfuri si produse alimentare.

 In acest context au fost efectuate controale in trafic, ocazie cu care au fost constate  si aplicate 13 sanctiuni la regimul rutier, in valoare de 2.175 lei si au fost retinute doua permise de conducere. De asemenea, au mai fost aplicate 3 sanctiuni prevazute de Legea 12/1990, in valoare de 20.000 lei si s-au confiscat produse de panificatie in valoare de 435,4 lei.

 Tot cu aceasta ocazie, pe raza localitatii Tiha Birgaului,  politistii au depistat in trafic un barbat, de 36 ani, din comuna Scheia, judetul Suceava, in timp ce conducea o autoutilitara, avand permisul de conducere suspendat. S-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de conducerea unui vehicul fara permis de conducere.  

 

.

In contextul avertizarilor meteo de cod galben de ninsori abundente, viscol si intensificari ale vantului in zona montana, conducatorii auto sunt sfatuiti sa adopte o conduita preventiva in trafic si sa respecte indicatiile si recomandarile politistilor rutieri. Inainte de a pleca la drum, informati-va temeinic despre conditiile meteo si starea drumurilor.

 Adaptati permanent viteza la conditiile de drum (carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei). 

 Circulati cu o viteza care sa nu depaseasca 30 de km/h in localitati, sau 50 de km/h in afara lor, cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada, mazga sau piatra cubica umeda.

 Folositi corespunzator sistemul de iluminare-semnalizare si cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi vazuti in trafic. Reamintim ca legislatia rutiera prevede obligativitatea folosirii luminilor de intalnire, in afara localitatilor si in timpul zilei.

 Asigurati-va o vizibilitate buna in habitaclul masinii prin curatarea parbrizului, geamurilor laterale si a lunetei si sa aveti in perfecta stare de functionare sistemul de climatizare si stergatoarele de parbriz.

Pastrati in mers o distanta suficienta pentru a putea opri in conditii de siguranta, atunci cand conditiile de deplasare sunt nefavorabile.

 Atunci cand circulati pe drumuri acoperite cu zapada, gheata, sau polei, echipati autovehiculul cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculelor cu masa totala mai mare de 3,5 tone, montati pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

 Prevederile legale in vigoare interzic circulatia autovehiculelor, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, nefacand referire la o anumita perioada a anului.

 Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarna, cauciucurile trebuie sa fie inscriptionate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia "all seasons".

 Verificati periodic acumulatorul autovehiculului.

 Nu bruscati comenzile si folositi cu preponderenta frana de motor.

 Nu in ultimul rand, rugam conducatorii auto incepatori sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere nedorite.

 De asemenea, le reamintim ca,daca au mai putin de un an de practica, viteza maxima admisa in afara localitatilor este cu 20 km/h mai mica.

Cand va deplasati in coloana, evitati sa depasiti. Aceasta manevra nu va scurteaza semnificativ timpul de deplasare, insa va poate pune viata in pericol. Totusi, cand depasirea este absolut necesara, asigurati-va temeinic inaintea efectuarii acestei manevre si semnalizati din timp intentia dumneavoastra.

 In zilele cu ploi, lapovita, ninsoare si temperaturi scazute, fiti mai atenti la pietoni. Acestia sunt mai putin prudenti, circula zgribuliti, se ascund sub umbrele, privesc mai putin in jur si se asigura mai putin la traversare!

 Pietonilor le recomandam sa evite pe cat posibil folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea intunericului si in conditii de vizibilitate redusa.

 Totodata, pietonii trebuie sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor si sa procedeze la efectuarea acestora numai dupa ce sunt siguri ca traversarea se poate face in conditii de siguranta, tinand cont de faptul ca in conditii de carosabil umed sau alunecos, spatiul de franare al autovehiculelor creste simtitor.

 

Foto - arhiva Marius Chiuzan. 

 

 

0 comentarii2765 vizualizări19 aprilie 2017




rss 2.0
rss 2.0