Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Ziua Europeana a Numarului Unic de Urgenta 112 marcata de elevii Scolii Lucian Blaga, din Bistrita.

Astazi, 11 februarie a.c., in contextul Zilei Europene a Numarului Unic de Urgenta 112, reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita al judetului Bistrita-Nasaud, Inspectoratului Judetean de Jandarmi "Gelu Voievod" Bistrita-Nasaud si Serviciului de Ambulanta Judetean Bistrita-Nasaud s-au intalnit cu peste 600 de elevi ai claselor primare si gimnaziale din cadrul Scolii Generale Lucian Blaga, din municipiul Bistrita.

 Spre bucuria copiilor, reprezentantii institutiilor mentionate au organizat o expozitie a autospecialelor folosite pentru interventia la evenimentele sesizate prin apelul unic de urgenta 112.

Cu ocazia acestei intalniri, s-a discutat in detaliu despre ce este, cand si in ce situatii se apeleaza numarul unic de urgenta 112, care sunt intrebarile principale la care sunt necesare raspunsuri clare pentru a usura interventia imediata a politistilor, pompierilor, jandarmilor sau ambulantei, dupa caz.

In cadrul discutiilor interactive, elevilor li s-a explicat prin exemple concrete situatiile care reprezinta o urgenta si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze in momentul in care se confrunta cu o urgenta de orice fel.

Totodata, elevilor li s-au adus la cunostinta consecintele apelarii abuzive a numarului unic de urgenta 112, precum si a alertarii false.

De asemenea, politistii au purtat discutii libere cu elevii, privind rolul politiei in societate, modul de comportare al elevilor atat in scoala, cat si in afara ei, iar celor mai mari li s-a atras atentia asupra consecintelor grave pe care le are comiterea de fapte antisociale.


*****


Numarul unic de apel 112 este numar telefonic gratuit, pus la dispozitia cetateanului de catre toti operatorii de telefonie fixa sau mobila, pentru situatiile de urgenta ce ameninta siguranta cetateanului si a bunurilor acestuia, siguranta nationala si alte cazuri prevazute de lege.

Preluarea apelului se efectueaza de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale care, in functie de specificul acestuia, il redirectioneaza catre serviciile specializate de interventie, si anume: ambulanta, politie, pompieri si jandarmi.

Dispeceratele de politie au capacitatea de a receptiona toate apelurile primite, 24 ore pe zi, de a transmite in regim de urgenta orice informatie necesara activitatii de politie si de a coordona toate activitatile din raza de competenta a unitatii respective. Daca evenimentul sesizat este de competenta si a altor servicii de interventie, ambulanta, pompieri sau jandarmi prin sistemul 112 apelul se preia concomitent si de catre acestea, in sistem gen conferinta, fara a fi nevoie de alte apeluri suplimentare.

Sfaturi utile pentru cetateni:

  • apelarea prin sistemul national Apeluri de urgenta 112 trebuie facuta numai in cazuri de urgenta, care necesita interventia prompta a structurilor de interventie pentru solutionarea evenimentului;
  • este important ca indiferent de situatia in care va aflati, sa va pastrati controlul si sa raspundeti la intrebarile pe care vi le adreseaza operatorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale sau al dispeceratului de politie, pentru a scurta timpul de culegere a datelor necesare efectuarii interventiei de catre structura competenta;
  • este important sa comunicati cu exactitate timpul si locul producerii evenimentului, numarul si semnalmentele persoanelor implicate, numarul camerei/apartamentului, intersectii, cartiere, strazi apropiate, obiective din zona etc;
  • nu abuzati de acest numar de telefon fara motiv real .

Pentru informatii suplimentare, sistemul 112 pune la dispozitie, prin intermediul paginii sale de internet (www.112.ro), informatii de interes public din sfera sa de activitate.

 

0 comentarii2779 vizualizări11 februarie 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0