Eveniment Marti 19 Iunie 2018 - 7444 vizitatori azi
14 mai 2017 - Zi istorica pentru valorile culturale romanesti.

Ziua Costumului Popular din data de 14 mai 2017, de la Nasaud este una de importanta istorica pentru promovarea culturii nationale si va pune in valoare traditia portului popular romanesc, unic in lume, pastrat si purtat cu mandrie in Tara Nasaudului, "patria costumului popular". Este ziua in care Judetul Bistrita-Nasaud incearca sa obtina doua recorduri mondiale pentru: cea mai mare multime de oameni imbracati in costum traditional si cel mai mare dans romanesc. Participarea este deschisa tuturor celor care simt romaneste si, in acelasi timp, sunt dispusi sa respecte regulile impuse de prestigioasa organizatie care va evalua cele doua incercari. 

Zona Tarii Nasaudului si-a castigat renumele de patrie a costumului popular, atat prin bogatia coloristica si frumusetea straielor populare specifice, cat si prin dainuirea mestesugurilor tesutului, cusutului, brodatului, confectionarii de clopuri cu pana de paun - unice in lume -, a chimirelor si pieptarelor cu ciucuri, dovada stand creatorii de costume si accesorii traditionale care functionaza in judet.

In acest context, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Primaria orasului Nasaud, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Ministerul Turismului, cu sprijinul partenerilor: Centrul Judetean pentru Cultura, Inspectoratul Scolar Judetean, C.N.I.P.T. Nasaud, Casa de Cultura Nasaud, Asociatia "Produs in Bistrita-Nasaud", A.D.I Turism in Bistrita-Nasaud, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud organizeaza Ziua Costumului Popular, eveniment menit sa contribuie la promovarea corecta si coerenta a costumului popular romanesc, transmiterea traditiilor populare catre tanara generatie, promovarea si sustinerea mestesugurilor si producatorilor de produse traditionale din judetul Bistrita-Nasaud. Se preconizeaza participarea a peste 10.000 de persoane. Maialul elevilor nasaudeni, manifestare culturala cu traditie de peste 145 de ani, aduce, cu certitudine, plus valoare acestui important eveniment. 

Regulile impuse de organizatia de notorietate mondiala care va certifica cele doua incercari de obtinere a recordurilor sunt urmatoarele:

- fiecare participant sa fie imbracat in costum popular compet - TINUTA OBLIGATORIE (nu sunt acceptate piese de costum stilizate, moderne); cerinte minime: palarie/ caciula/ capul descoperit, camasa cusuta cu motive traditionale, brau, pantaloni albi/ negri (costum barbatesc), camasa cusuta cu motive traditionale, brau, poale, panzaturi/fote/zadii (costum femeiesc), pantofi/ ghete/ cizme - de culoare maro inchis sau neagra / opinci;

- purtarea traistutei ca accesoriu pentru articole de uz personal (telefoane, portmonee, alte obiecte mici etc.); nu-si au locul, la acest eveniment, pungile de plastic sau alt fel de genti;

- respectarea cu strictete a programul evenimentului; 

- orice participant, odata intrat in alai sau in roata nu va putea parasi evenimentul decat in caz de forta majora;

- odata cu intrarea pe stadion, ora 12:30, incepe numaratoarea participantilor; din acest moment, nicio persoana nu va putea parasi locul in rand sau din zona special delimitata in incinta stadionului pana, cel mai devreme, la ora 15:00;

- insotitorii minorilor participanti si mestesugarii prezenti la Targul "Produs in Bistrita-Nasaud" vor respecta regulile de mai sus;

- reprezentantii massmedia sunt rugati sa poarte ie sau costum popular complet.

 

Evenimentul se va desfasura dupa urmatorul program:

11:00 - 12:00 * Constituirea coloanei de participanti in fata Casei de Cultura "Liviu Rebreanu" din Nasaud. 

12:00 - 12:30 * Parada costumului popular pe traseul: Casa de Cultura "Liviu Rebreanu" din Nasaud - Stadionul orasului Nasaud.

12:30 - 13:00 * Aranjarea participantilor pe Stadion. 

13:00 - 13:15 * Cuvant de deschidere oficialitati si reprezentant Cartea Recordurilor. 

13:15 - 14:00 * Roata de la Runcu Salvei * Jocuri populare din diferite zone etnofolclorice ale Romaniei * Joc in perechi de pe valea Somesului - Coordonator: Marin Barbu. 

14:00 - 15:00 * Decernare diplome pentru elevii scolilor nasaudene, premiati la olimpiade si concursuri scolare - Etapa nationala * Spectacolul elevilor nasaudeni.

15:00 - 18:00 * Prezentare "Produs in Bistrita-Nasaud" * Ateliere dansuri traditionale din diferite zone folclorice ale Romaniei - Coordonator: Marin Barbu.

11:00 - 18:00 * Expozitie cu vanzare de produse traditionale "Produs in Bistrita-Nasaud"

Pe toata durata evenimentului traficul va fi restrictionat in orasul Nasaud. Participantii vor avea acces in parcarile special amenajate, pana cel tarziu la ora 10:00, dupa cum urmeaza: autocarele vor parca pe strada George Cosbuc - partea dreapta a sensului de mers spre SALVA iar microbuzele pe Rampa C.F.R. Masinile mici vor parca in parcarile special amenajate. In intervalul orar 10:00 - 14:00, tranzitarea orasului Nasaud va fi interzisa, participantii in trafic fiind redirectionati pe rute ocolitoare. Harta parcarilor si cea rutelor ocolitoare si restrictionate sunt atatate.


Contact:

Elena-Maria Barbos - director executiv "Asociatia Produs in Bistrita-Nasaud", Telefon: 0727 33 55 41, E-mail: cjbn@cjbn.ro

 

Pentru accesul la eveniment si zona de parcare special destinata mass-media locala si nationala, va rugam sa confirmati pana vineri 12 mai, ora 14:00, numele jurnalistilor reprezentanti ai institutiei mass-media, precum si numarul de inmatriculare al autovehiculelor pentru care se solicita parcare. De asemenea, pentru orice alta informatie suplimentara legata de zona de mass-media va stam la dispozitie.

 

Contact:

Bogdan Ivan - Purtator de cuvant - Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud.

Telefon:    0754 03 34 32, E-mail: ivan.bogdan@portalbn.ro

 

 

0 comentarii3990 vizualizări12 mai 2017
rss 2.0
rss 2.0