Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Marti 05 Iulie 2022 - 14587
La 10 mai, Romania celebreaza cea de-a 145-a aniversare a Independentei de stat.

La 10 mai, Romania celebreaza cea de-a 145-a aniversare a Independentei de stat, proclamata in Parlamentul Romaniei de catre Mihail Kogalniceanu, ministru de externe in guvernul condus de liberalul Ion C. Bratianu, si dobandita cu arma in mana in Razboiul de Independenta de la 1877, pe campurile de lupta de la Plevna si Vidin.

Este cu atat mai importanta aceasta sarbatoare, cu cat, potrivit legii, anul acesta, celebrarea ei nu se mai suprapune cu sarbatorile asociate zilei de 9 mai - Sfarsitul celui De-al Doilea Razboi Mondial si Ziua Europei, ci cu Sarbatoarea Regalitatii.

Servind Romania cu onoare si demnitate, parte inestimabila a patrimoniului si a destinului nostru european, pe campul de lupta sau prin diplomatie, Regalitatea a contribuit nemijlocit la Romania de astazi, o tara libera si unita in Europa, un ideal pentru care generatii intregi s-au sacrificat.

Independenta Romaniei a fost obtinuta cu greu, prin sacrificiile si jertfa de sange a ostasilor nostri. Este obligatia si responsabilitatea noastra de a le respecta memoria si a le onora sacrificiile prin care Romania a dobandit Independenta de Stat deplina fata de Inalta Poarta.

Rezultat al unui efort conjugat al armatei, diplomatiei si societatii in ansamblul sau, independenta noastra a consolidat constructia nationala generata de Unirea Principatelor si ne-a deschis drumul catre modernitate, catre valorile occidentale, catre recunoasterea vocatiei noastre europene.

Asa cum scria si Domnitorul Carol I: "Independenta noastra ne-am castigat-o cu sangele nostru si prin urmare nu o datoram decat noua insine".

Libertatea de a ne alege drumul, castigata prin eroismul ostasilor romani, ne determina, azi, sa privim cu respect istoria scrisa de inaintasi si sa intelegem valoarea acesteia, mai ales in aceasta perioada complicata pe care o traversam. Prezenta noastra in cadrul NATO - cea mai solida alianta politico-militara din lume - si cea in cadrul UE plaseaza Romania sub semnul protectiei depline a ireversibilei sale optiuni pro-europene, consolidate si prin parteneriatul trans-atlantic.

 

Ii felicit pe toti romanii azi, de Ziua Independentei Romaniei!

La multi ani, Romania! La multi ani, romani!

 

Nicolae-Ionel Ciuca,

Prim-ministru al Romaniei

 

 

0 comentarii2135 vizualizări11 mai 2022
rss 2.0
rss 2.0