Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diaspora Duminica 19 Ianuarie 2020 - 7710 vizitatori azi
IN VIZITA LA ROMANI AMERICANI.

Vestea sosirii noastre in America, a sensibilizat mai multe familii de romani, cu care ne-am imprietenit cu ocazia vizitelor anterioare, cand am avut prilejul sa fim si gazde si oaspeti. Romanii stabiliti aici  il au ca tutore pe Zeus, patronul ospetiei, ca dovada sunt oameni calzi, prietenosi si ospitalieri si putem da ca exemplu familia Zlavog Gabriel si Maricica, la origine ieseni, coborati de pe Copou mai bine de 20 de ani si stabiliti pe Valea Artarului din orasul Kent. Si-au edificat o casa sistem vila situata pe o strada larga, ca intr-un fund de sac, de parca esti intr-o statiune montana, cu vile impunatoare, inconjurate de flori multicolore si fel de fel de arbusti ornamentali bine intretinuti si toaletati in diverse forme. Gabriel este doctor inginer la fabrica de avioane Boeing din Seattle, iar Maricica este cadru medical la o jumatate de ora de casa, iar  unica lor fiica, Bianca, este licentiata in stiinte economice si muzica si lucreaza in orasul Seattle, situat pe mai multe coline, de fapt ca si Iasul, orasul lor de origine.

Grupul celor sapte nasaudeni si clujeni a fost oaspetii lor, am impartasit ganduri si idei, am discutat despre traditiile de acasa, despre satul romanesc cu amintirile din anii copilariei cat si despre viata lor de azi, departe de tara, confirmand ca in Iasi nu ar fi putut avea asemenea realizari pe plan economic si social, prin deschiderea de care au beneficiat aici. Sunt oameni de isprava, punctuali, corecti si exacti, ca dovada casa lor e o adevarata bijuterie, cu un confort sporit si dotari dintre cele mai moderne. Maricica, o buna gospodina ne-a servit cu bucate traditionale romanesti, mamaliga cu branza de vaca si smantana, gratare de pasare si porc, cozonac de casa si bineinteles cine a dorit un paharel de tuica de prune, preparata de un roman american ce si-a confectionat cazanul sau propriu fiind foarte solicitat de romani.

Iata oameni ce lucreaza in industria ospitalitatii cu ideea de reciprocitate, comuniune de vise, de idei si trairi. Suntem asteptati si de alte familii de romani nasaudeni-familia Cristi si Irina Salvan, Emil Cicos, clujeanul Adi Femesan, Sorin si Delia Dreve din Oradea, surorile Dana din Dej, cetateni romani care prin prietenie si ospitalitate deschid o cale impreuna cu Dumnezeu, o optiune deliberata prin care cineva isi asuma destinul celuilalt. Prietenia spunea Socrate este posibila intre oameni virtuosi. Sufletele mici le cuceresti cu daruri, iar pe cele virtuoase numai cu dovezi de prietenie. Iata oameni, romani care traiesc in insula Prea-Fericitilor ce-ti dau curaj la necazuri si simt fata de tine ceea ce simt fata de ei insisi.

 

Ioan Mititean

 

0 comentarii5712 vizualizări20 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0