Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Carantina si izolarea - Legea nr. 433/2020. Aspecte relevante.

La data de 18.07.2020 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, legea nr. 433/2020 prin care se reglementeaza carantina si izolarea. "Noua lege prevede unele masuri necesare in domeniul sanatatii publice, cu caracter temporar, in situatii de risc epidemiologic si biologic, pentru prevenirea introducerii si limitarea raspandirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul national." Av. Ioana Zorila, Iordachescu & Asociatii. 

In continuare vom prezenta cele mai importante dispozitii prevazute in cuprinsul noii legi: 


1. Definitii. 

Astfel, carantina persoanelor este definita ca fiind o masura de prevenire a raspandirii bolilor infectocontagioase, constand in separarea fizica a persoanelor suspectate de a fi infectate sau purtatoare ale unui agent inalt patogen, de alte persoane, in spatii special amenajate de catre autoritati, la domiciliul sau la locatia declarata de catre persoana carantinata, stabilita prin decizie individuala motivata a DSP. Subliniem faptul ca toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un inalt patogen, au fost eliminate. 

 

Izolarea consta in separarea fizica a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasa sau a persoanelor purtatoare ale agentului inalt patogen, chiar daca acestea nu prezinta semne sau simptome sugestive, la domiciliu, la locatia declarata, intr-o unitate sanitara sau la o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, in vederea monitorizarii.

 

2. Instituirea carantinei si a izolarii. 

Potrivit art. 7 din noua lege, carantina persoanelor se instituie pe baza informatiilor stiintifice oficiale si a definitiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locatie declarata de aceasta sau dupa caz, intr-un spatiu special desemnat de autoritati, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtatoare ale unui inalt patogen care:

 

  1. Sosesc din zone in care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel national, european si international de catre organismele competente in domeniu;
  2. Au intrat in contact cu cel putin o persoana confirmata cu o boala infectocontagioasa.

 

In situatia in care persoanele mentionate anterior, refuza masura carantinarii la domiciliu sau la locatia declarata, precum si in situatia in care nu respecta masura carantinei pe durata acesteia, desi au consimtit-o anterior, medicul sau organele de control recomanda, iar reprezentantul DSP decide carantinarea persoanei in spatiul special desemnat de autoritati, daca acestia constata riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitara. Decizia se emite cu celeritate in cel mult 24 de ore de la informarea facuta de catre medic sau de catre organele de control si se comunica de indata persoanei interesate.

 

Totodata, s-a stabilit ca, in scopul prevenirii raspandirii bolii infectocontagioase, pana la comunicarea deciziei prin care se infirma masura carantinei recomandate in spatiu special desemnat de autoritati, sau pana la comunicarea hotararii primei instante, persoana in cauza nu poate parasi domiciliul, locatia declarata pentru carantina, dupa caz, spatiul special desemnat de autoritati, fara incuviintarea medicului sau reprezentantului DSP.

 

Masura carantinarii se instituie pe durata perioadei de incubatie specifice bolii infectocontagioase suspicionate, incetand la expirarea termenului specific perioadei de incubatie, sau anterior, ca urmare a confirmarii persoanei ca purtatoare a agentului inalt patogen, cu sau fara semne si simptome sugestive specifice definitiei de caz, fiindu-i aplicabile dispozitiile privitoare la masura izolarii. 

 

Important de mentionat este faptul ca, potrivit ar. 8 din Legea nr. 433/2020, izolarea poate fi dispusa pe durata limitata, in mod nediscriminatoriu si proportional cu situatia de fapt care o determina, masura avand ca scop prevenirea raspandirii unei boli infectocontagioase periculoase pentru siguranta persoanei si sanatatea publica.

 

De asemenea, s-a stabilit ca izolarea se instituie cu acordul persoanelor supuse examinarii, iar in lipsa acestui acord - situatie in care medicul sau organele de control informeaza DSP care confirma sau infirma masura izolarii instituita sau recomandata in unitatea sanitara sau o alta locatie atasata acesteia - intr-o unitate sanitara, sau dupa cazintr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare stabilite, pentru cel mult 48 de ore, in scopul efectuarii examinarilor clinice, paraclinice si a evaluarilor biologice. La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinarilor efectuate, medicul recomanda prelungirea masurii izolarii intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare ori, dupa caz, la domiciliul persoanei sau la locatia declarata de aceasta. 

 

Daca persoanele refuza masura izolarii, medicul sau dupa caz organele de control, informeaza DSP, care in termen de 24 de ore va emite o decizie care confirma sau infirma masura, fiind comunicata persoanei in cauza. Masura izolarii inceteaza la data confirmarii persoanei ca fiind vindecata pe baza examinarilor clinice si paraclinice sau a recomandarilor medicului care constata ca riscul de transmitere a bolii nu mai exista.

 

3. Cazul persoanelor minore. 

In situatia in care persoana supusa masurii este minora, izolarea se instituie dupa caz la domiciliul apartinatorului ori la locatia declarata de catre acesta. Apartinatorul minorului este supus masurii carantinarii in situatia in care masura izolarii nu i se aplica.

 

In ceea ce priveste luarea masurii carantinarii sau a izolarii fata de o persoana in a carui ocrotire se afla un minor, o persoana pusa sub interdictie, o persoana careia i s-a instituit tutela sau curatela, ori o persoana care din cauza varstei, bolii sau altei cauze, din orice motiv ramane fara supraveghere si ingrijire, conform art. 9 din legea 433/2020, parintele ocrotitorul legal, personalul medical sau reprezentantul DSP, anunta serviciul public de asistenta sociala in vederea monitorizarii acestora s daca se impune, luarea masurilor de ocrotire temporara. Aceste masuri se dispun doar pe durata in care persoanele amintite raman fara supraveghere si ingrijire, neavand ca efect suspendarea de drept a exercitiului drepturilor parintesti sau a drepturilor ocrotitorilor legali.

 

 

4. Masurile luate de autoritatile centrale. 

De asemenea, s-a decis potrivit art. 11 al prezentei legi, ca in situatiile in care exista un risc iminent, epidemiologic si biloogic ridicat, seful DSU sau persoana desemnata de aceasta, dispune prin ordin masurile privind carantinarea in privinta persoanelor care sosesc in Romania. Aceleasi situatii de risc fiind prevazute si de art. 12 in privinta dispunerii carantinei zonale. Masurile mentionate, trebuie validate intr-un termen de maximum 48 de ore de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.

 

Subliniem faptul ca, potrivit art. 13 din lege, Institutul National de Sanatate Publica are obligatia de a comunica zilnic numarul cazurilor noi, numarul cazurilor retestate si numarul total de teste pentru cazurile noi si cazurile retestate, raportate separat, la nivel national si judetean, inclusiv dupa criteriul domiciliului persoanei testate. Pe de alta parte, ordinele sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta sau ale persoanei desemnate de aceasta, se aplica de indata de catre autoritatile competente si se publica pe site-urile oficiale ale MAI, DSU si IGSU, iar autoritatile publice centrale si locale asigura informarea public a cetatenilor din zonele supuse carantinei, prin campanii de informare.

 

5. Contestarea carantinei / izolarii. 

Un alt aspect important de noua lege, este posibilitatea persoanelor de a contesta masurile de carantina si izolare. Astfel, toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau incetarea masurilor din prezenta lege, pot fi atacate de catre orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, la instanta competenta, atat pentru motive de de nelegalitate cat si de temeinicie, intr-un termen de 5 zile de la publicarea actului administrativ in Monitorul Oficial al Romaniei sau de la data luarii la cunostinta a continutului actului in cazul nepublicarii acestuia.  

 

De asemenea, orice persoana care se considera vatamata intr-un drept sau interes legitim printr-un act emis potrivit dispozitiilor prezentei legi, pe toata durata instituirii acesteia, poate introduce actiune la judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are resedinta, ori la judecatoria in a carei circumscriptie este situata unitatea sanitara in care este carantinata/izolata, solicitand revizuirea masurii sau incetarea acesteia.

 

6. Detasarea personalului medical. 

Nu in ultimul rand, in raport de aspectele privind detasarea personalului medical, noua lege prevede ca, in situatia existentei unui deficit in acest sens constatat de catre DSP sau de catre Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta, pe durata instituirii masurii in domeniul sanatatii publice, in situatii de risc epidemiologic si biologic, personalul medical, paramedical si auxiliar specializat din sistemul public, poate fi detasat cu acordul persoanei detasate, iar in lipsa acestuia, in conditiile prezentei legi, pe o durata de cel mult 30 de zile, prin ordin al ministrului sanatatii, al sefului DSU sau al persoanei desemnate de catre acesta, sau al conducatorului institutiei angajatoare. Pe intreaga durata a detasarii se asigura persoanei detasate pe langa salariul platit de unitatea angajatoare, plata indemnizatiei de detasare in cuantum de 50% din salariul de de incadrare, diurna zilnica de 2% din salariul de incadrare, precum si cazarea si transportul in localitatea unde se dispune detasarea.  

In final, o alta prevedere este aceea ca pentru acoperirea deficitului de personal medical din sistemul sanitar, pe durata starii de risc epidemiologic si biologic, este permisa angajarea temporara, fara concurs a personalului medical, in unitatile sanitare deficitare. 

 

 

0 comentarii3234 vizualizări20 iulie 2020




rss 2.0
rss 2.0