Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Marti 05 Iulie 2022 - 14587
ASTRA Nasaud la ora bilantului si a unui nou inceput.

Adunarea Generala ASTRA,Despartamantul Nasaud din 8 februarie 2020, ne-a oferit prilejul de a veni din nou in "Orasul Academicienilor". Delegatia ASTRA Dej,Despartamantul "Dr. Teodor Mihali" a fost condusa de presedintele despartamantului, Dr., Ec. Radu Gavrila.

            Am ajuns la sediul ASTRA, Despartamantul Nasaud, situat in Casa de Cultura "Liviu Rebreanu" (manager, Ionut Nistor). La primire am beneficiat de amabilitatea si prietenia gazdelor noastre: Ioan Seni, Floarea Ples,Ioana Lapusneanu, s.a.

            Aici am asistat la vernisarea expozitiilor de: pictura (Gheorghe Nechiti din Feldru),arta fotografica (secretar, Ovidiu Maghiar),port popular nasaudean,"Ia nasaudeana"(Reghina Mare din Ilva Mica). A fost prezentata Revista "ASTRA NASAUDEANA", nr. 14/decembrie 2019, o revista de calitate , care aduna in cele 112 pagini articole interesante de cultura si opinie, care vor fi surprize placute pentru cititori.

            In acest numar mi-a aparut articolul "Aiud-gazda celei de-a 113-a Adunari Generale ASTRA", (pag.18-21) si "Scrisoare de felicitare adresata doamnei ec. Floarea Ples, cu ocazia acordarii titlului de Cetatean de Onoare al Orasului Nasaud", pag. 84.

            Lucrarile Adunarii Generale a Despartamantului ASTRA Nasaud s-au desfasurat in sala festiva a Primariei Nasaud si au debutat cu Imnul National al Romaniei si Imnul ASTREI, intonate de Corul "Laudatio"al Bisericii Nr. 2 din Nasaud, preot, Dr. George Celsie, dirijor, arhidiacon Cornel Pop.A urmat binecuvantarea adunarii de catre preotii aflati in sala, prezentarea oaspetilor si a comisiilor de lucru, precum si aprobarea ordinei de zi.

            Adunarea a ascultat mesajul primarului orasului Nasaud, prof. Mircea Romocea, care a si moderat cele doua conferinte:

i)                "Personalitati ale ASTREI Nasaudene in organizarea si dezvoltarea Universitatii  Daciei Superioare ",sustinuta de Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirila,presedintele Senatului Universitatii "Babes-Bolyai" Din Cluj-Napoca;

ii)               "Intelectuali si artisti imbisericiti", prezentata de Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta.

S-a adresat adunarii domnul Vasile Puica, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bistria-Nasaud. Domnia Sa a elogiat manifestarile culturale de prim rang organizate de ASTRA la Nasaud, oras care se identifica pe deplin cu graiul romanesc, cu portul popular , cu religia si cultura. Au fost evocate vechile traditii astriste ale Nasaudului, dar si faptul ca flacara astrista a fost reaprinsa dupa 1989. Din partea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, domnul vicepresedinte Vasile Puica a inmanat Diploma de Onoare domnului profesor Ioan Seni  pentru treizeci de ani de activitate astrista la Nasaud.

      La prima conferinta , domnul prof. univ. dr. Ioan Chirila a reamintit speranta eruditului roman transilvanean Timotei Cipariu, care credea cu tarie ca romanii isi vor ocupa locul ce li se cuvine in randul natiunilor europene.. Inaintasii nostri au dat dovada de rabdare si staruinta pentru multiplicarea binelui,bunastarii si culturii romanesti.

      Organizarea Universitatii Daciei Superioare s-a facut si prin contributia esentiala a unor personalitati ale ASTREI Nasaudene :

      Valeriu Sotropa, un excelent specialist in istoria dreptului romanesc, Alexandru Bohatiel, desemnat capitan suprem al tinutului nasaudean la  22 mai 1861 si care a ramas in memoria colectiva ca omul dreptatii si al progresului , ca omul implicat in interesul cetatenesc, Nicolae Draganu,nascut in 18 februarie 1884 la Zagra,membru al Academiei romane, fost profesor la Liceul Graniceresc din Nasaud, iar din 1919 la Universitatea din Cluj, unde a fost profesor la Catedra de Limba si Literatura Romana, prodecan si decan, apoi prorector si rector  (1931-1932), iar in perioada 1935-1938 primar al Clujului,Florian Porcius,nascut la Rodna in 28 august 1816, botanist roman, membru titular al Academiei Romane si altii.

      Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta , specialist in medicina,bioetica si management, nascut la Bistrita in 21 aprilie 1952 s-a referit la imbisericirea intelectualilor si artistilor romani: Ion Creanga, Ion Luca Caragiale, Constantin Brancusi, s.a.

Prezentarea cartii "Ioan Chirila, A invata sa traiesti vesnicia , Un dialog cu Sandu Frunza" a fost facuta de pr. Ioan Pintea.

Ioan Pintea s-a nascut in 26 octombrie 1961 la Runcu Salvei, judetul Bistrita-Nasaud, este preot paroh la Biserica"Sfintii Trei Ierarhi" din Bistrita, directorul Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud, redactor-sef la "Miscarea literara", membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (filiala Cluj). Despre cartea lansata , domnul Ioan Pintea ne-a spus ca aceasta "te tine foarte treaz".

       Prof. Univ. Dr. Habil. Sandu Frunza, autorul interviului, este cadru didactic universitar la Facultatea de Stiine Politice, Administrative si ale Comunicarii de la Universitatea "Babes-Bolyai"din Cluj-Napoca. Domnia Sa a scris:"Ioan Chirila este poet,eseist,filosof si teolog al traditiei iudaice si crestine, un om de cultura care face ca,pe oriunde trece lucrurile sa rodeasca si sa se umple de lumina prieteniei si a bucuriei de a fi impreuna".

      Editorul cartii, poetul si publicistul Vasile George Dancu, nascut la Nasaud in  3 august 1973,originar din Runcu Salvei, judetul Bistrita-Nasaud, a prezentat in continuare date interesante despre cartea lansata.

      Menut Maximinian ,poet, prozator,membru al Uniunii Scriitorilor din Romania,manager cultural,redactor-sef al cotidianului "Rasunetul"din Bistrita a prezentat astristilor din sala acest ziar unanim apreciat.

      Adunarea a fost salutata de reprezentantii despartamintelor din: Dej, Sebes, Reghin,Iasi, Blaj,Sibiu,Somcuta Mare,Alba Iulia. Dr. ,Ec. Radu Gavrila, presedintele ASTRA, Dej, Despartamantul "Dr. Teodor Mihali" a prezentat delegatia dejeana si a donat astristilor nasaudeni carti aparute la Editura ASTRA Dej , precum si calendare.

      Adunarea  Generala ASTRA , Despartamantul Nasaud a continuat cu prezentarea raportului anual al despartamantului, prezentare realizata de prof. Ioan Seni, presedintele despartamantului. Cu siguranta toate activitatile din raport au fost foarte bune.Personal am avut fericita ocazie de a participa, in 7 iunie 2019,la activitatea cultural-artistica "Fascinatia Culturii Cucuteni", in cadrul "Zilelor Nasaudului". Aceasta activitate, care mi-a placut foarte mult, a fost organizata din initiativa doamnei ec. Floarea Ples,presedintele Cercului ASTRA Nasaud, in colaborare cu directorul Muzeului Graniceresc din Nasaud,Lucian Vaida.

      Istoricul si cercetatorul arheolog, doamna Maria Diaconescu din Iasi si-a prezentat expozitia de fotografii privind cultura si civilizatia Cucuteni. Civilizatia Cucuteni (5500-2750 i.Hr.), in care arta avea un rol important,reprezinta o inalta forma a creativitatii umane, civilizatie mai veche decat cea din Mesopotamia.

      Cucuteni este o localitate intre Iasi si Pascani, unde ,in 1884 s-au facut primele descoperiri ale unei civilizatii despre care istoricii spun ca , la acea vreme, nu exista in Europa o alta civilizatie care sa fie la inaltimea Culturii Cucuteni.

      Am fost impresionat de Cultura Cucuteni,una dintre cele mai vechi din Europa si care a precedat cu catea sute de ani toate asezarile umane din Sumer si Egiptul Antic.

M-a incantat ceramica specifica acestei culturi, dar si topoarele de piatra sau uneltele din os. Cred ca aceasta cultura ar putea fi un brand de tara pentru Romania.

In continuare au fost prezentate:"Raportul financiar pe anul 2019",de catre doamna Vica Istrate,secretar financiar, "Raportul Comisiei de Cenzori pe anul 2019", raportor,ec. Mariana Dambu,presedinte, "Proiectul de activitati pe anul 2020", prezentat de domnul Ioan Mititean,vicepresedinte, "Rezolutia Adunarii ", prezentata de domnul Romulus Berceni, vicepresedinte.

      O surpriza pentru intreaga adunare a fost anuntul domnului profesor Ioan Seni de retragere din functia de presedinte al despartamantului si propunerea pentru aceasta functi a domnisoarei DR. MARIA MIHAELA NISTOR, Domnia Sa urmand sa fie presedinte onorific.

      Maria Mihaela Nistor,fost director general al Editurii Didactice si Pedagogice din Bucuresti, s-a nascut la 11 iunie 1987. A absolvit Colegiul National " George Cosbuc" din Nasaud ca sefa de promotie, cu media 9,96. Pe parcursul liceului a obtinut premiul I la olimpiadele judetene de limba si literatura romana, limba engleza si istorie. Este absolventa a doua facultati de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca: Facultatea de Litere si Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, la ambele facultati fiind o studenta foarte buna.

      In 2015 a obtinut  cu Summa cum Laude doctoratul in Relatii Internationale si Studii Europene, la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Tot din 2015 a fost cadru didactic asociat la Departamentul de Studii Internationale si Istorie Contemporana de la Universitatea " Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie si Filosofie.

      Dorim mult succes domnisoarei DR. MARIA MIHAELA NISTOR in noua functie de presedinte ASTRA, Despartamantul Nasaud !

      Sunt convins ca o "sa depaseasca toate asteptarile", asa cum a afirmat Domnia Sa.

      In final, rapsodul popular Silviu Grigore Guzu din Poiana Ilvei a recitat poezia special creata pentru acest eveniment:"Omagiu ASTREI NASAUDENE".

A urmat masa si spectacolul artistic la Restaurantul "Somesul " din Nasaud, cu artisti consacrati si astristi talentati.        

      Ne-am despartit cu greu de Nasaud, un oras frumos, cochet si foarte bine gospodarit, primarul Mircea Romocea dovedindu-se un excelent edil.

      Am constatat si cu aceasta ocazie ca mirificele plaiuri nasaudene, care au dat tarii pe Cosbuc si Rebreanu, dar si pe alti academicieni si oameni de isprava, sunt populate si in prezent cu romani nasaudeni de calitate,harnici si primitori.

      Vom veni intotdeauna cu placere in Tinutul Nasaudului , acest spatiu cu peisaje de vis si oameni minunati.

 

 

Prof. Gheorghe Giurgiu - membru ASTRA Dej, Despartamantul " Dr. Teodor Mihali", consilier municipal, presedintele Comisiei de Cultura din Consiliul Local al Municipiului Dej, judetul Cluj.

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii3808 vizualizări13 februarie 2020
rss 2.0
rss 2.0