Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Marti 05 Iulie 2022 - 14587
ASTRA MICA.

Luna februarie, 2020 s-a incheiat la Josenii Birgaului cu o manifestare culturala de talie academic, sub tutela Asociatiunii Culturale, care se face tot mai vadita prin stradania si cu eforturile proprii a celor doi lideri, respectiv Pavel Stirbu si Mihai Biltag, inzestrati cu calitati organizatorice si culturale de prestigiu. Aici, in sala  festiva a primariei a avut loc simpozionul "Trei carturari, trei patrioti, trei romani - Cuza, Kogalniceanu si Titu Maiorescu", adusi in contemporaneitate prin cuvintele bine sistematizate a lui Ioan Cordovan, Ioan Seni si Maria Holbura, venita de la Cluj tocmai pentru acest eveniment petrecut in tinutul ei natal.

Au traversat Stramba si un grup de 8 nasaudeni, care de ani buni au activitati comune cu birgaoanii prin Asociatia Culturala, care si-a reluat activitatea si in aceasta zona incarcata de traditii si istorie. Au adus elemente noi la cele expuse sotii dr. Purghel, scriitorii Ioan si Lucretia Mititean, Floarea Ples, Romulus Berceni, Leon Catarig, pictorul Nechita Bumbu. 

La Josenii Birgaului am observat o noutate. A aparut ASTRA MICA initiata de profesoarele de nota zece - Veronica Balan si Nicoleta Sovrea, avand alaturi doua reprezentante ale Astrei Mici, pe elevele din clasa a VII-a A, Larisa Zapartan si Teodora Vrancean, care au asistat la o rodnica lectie de istorie si literatura , lectie ce exceleaza prin probitate stiintifica, prin documentare si incarcatura emotionala puternica.

ASTRA MICA, rasarita ca si ghioceii in prima zi a primaverii, ramane pentru noi un reper de gandire si comportament uman, care probabil va da Asociatiunii noi repere in anii ce vor urma.

Astra Mica a oferit martisoare, confectionate cu propriile manute, celor 40 iubitori de frumos si de istoria patriei, ca un simbol al recunostiintei pentru tot ceea ce fac pe baza de voluntariat acesti oameni cu sufletul cat o tara, ce au pregatit atatia tineri pentru lupta cu viata.

Tinerii au nevoie de modele, de un calauzitor, care sa formeze o simbioza perfecta intre scoala si societate, salasluind sub flacara vie a nemuririi poporului roman.

Liderul astrist birgaoan Pavel Stirbu, a prezentat cateva argumente de modificare a statutului, care la ora actuala nu e in concordanta cu miscarea culturala si cerintele epocii ce o strabatem, incheind cu inmanarea unor diplome de onoare si excelenta intr-o atmosfera tonica, presarata cu glume, deoarece umorul astrist, rasul, destinde si relaxeaza angajand toata adunarea in dialog - la Neamtu, in vecinatatea primariei fiind si o serbare a lasatului secului.

 

            Ioan Mititean

0 comentarii3605 vizualizări02 martie 2020
rss 2.0
rss 2.0