Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Marti 05 Iulie 2022 - 14587
Luna mai, marcata de astristii nasaudeni cu tristete.

Luna mai, este luna cea mai frumoasa din an dupa parerea mea, cand natura ca dar a Lui Dumnezeu se dezlantuie in farmecul ei, cu tot ce are mai frumos si mai de pret: padurile si campurile inverzite, recolta incepe sa dea roade spre bucuria oamenilor care cu truda au insamantat pamantul, au plantat si rasadit legumele, apoi livezile cu pomii fructiferi infloriti (apar ciresele de mai), iar florile in zeci de culori stralucesc sub soare in rondouri sau alte spatii atribuite acestor frumuseti - este Raiul pe pamant, toate formeaza universul dragostei si intelepciunii si un imbold pentru om in a-si aduna gandurile si ideile, care realizate apoi, pot sa-i influenteze in bine starea de sanatate, starea sufleteasca si spirituala.

          Luna mai, este luna cea mai asteptata de astristii nasaudeni, cu proiecte si activitati cultural, literar-artistice din cele mai frumoase si interesante determinate si de evenimente cultural traditionale, istorice si religioase organizate de Primarie si Consiliul Local, de unitatile de invatamant si celelalte centre culturale din oras, activitati la care participarea astristilor nasaudeni este de obicei numeroasa, la fel si prezenta astristilor de la alte cercuri din cadrul Despartamantului Nasaud si a astristilor din tara.

          Dar, nenorocirea abatuta asupra Romaniei si a intregii lumi, prin aparitia inamicului invizibil, foarte periculos Coronavirus 19, cu pierderi mari de vieti omenesti, a dus la instituirea starii de  urgenta prin Ordin Militar, cu data de 16.03.2020, apoi Ordonante si Legi guvernamentale, prin care, printre multe alte restrictii s-au interzis si activitatile culturale in totalitatea lor.

          Omul de rand, a respectat ordonantele si legile date de factorii decizionali, fie de frica virusului care pune in pericol viata, fie de teama amenzilor si a celorlalte masuri severe aplicate, chiar si dupa incetarea starii de urgenta (14.05.2020), continuand cu starea de alerta, stare in care suntem si acum.

          Zecile de ordonante, legi, sfaturi, indicatii etc.,transmise de presedintele tarii, de guvernanti si alti specialisti ( care de care mai nesiguri si mai neclari in spusele lor), cu aparitii televizate, apoi in presa si pe alte retele de comunicare, pur si simplu ne-au zapacit, au acelasi slogan: Stati in casa! Purtati masca si manusi! Pastrati distanta!, de parca peste tot s-a instalat virusul, iar contaminarea pandeste dupa colt.

          In aceasta perioada dominata de grija Pandemiei - Coronavirus 19, oamenii s-au dezvatat oarecum sa fie activi, s-a asezat comoditatea in comportamentul lor, acceptand in continuare sa stea incasa, si in conditiile putin mai lejere oferite de instituirea starii de alerta, referindu-ma, la participarea la slujbele religioase oficiate in aer liber.

          Sa ne rugam Bunului Dumnezeu, sa aiba grija de noi, si sa revenim la normalitate, la viata activa, datatoare de sanatate trupeasca, sufleteasca si spirituala, si sa se gaseasca antidotul, sa putem sa ne linistim si sa scapam de frica posibilei imbolnaviri.

          Revenind la activitatile Cercului Astra oras Nasaud prevazute in proiectul de masuri pentru luna mai 2020, spun cu regret si cu mare tristete ca, datorita starii in care ne-am gasit si ne gasim inca, nu le-am realizat la nivelul dorit.

          Din proiect:

          La Nasaud, luna mai este marcata de evenimentul traditional - Maialul elevilor nasaudeni, Parada portului popular, in care elevii de la toate scolile din Nasaud si din intreg Tinutul Nasaudean, isi etaleaza cele mai frumoase si mai vechi costume populare, supuse jurizarii si acordarii de premii.

          La acest eveniment membrii Cercului Astra oras participa in numar mare, iar Despartamantul Astra este implicat in acordarea de premii.

          Evenimentul trebuia sa aiba loc in data de 17 mai a.c., dar unitatile scolare au renuntat la organizare.

          Ziua de 15 mai (vineri), ar fi marcat cea de a IX-a editie din activitatea Cercului oras, sub genericul "Flori de mai astriste nasaudene", cu desfasurare la Muzeul Graniceresc Nasaud, avand in program: 

-        Lansare de carte: astristii - Rodica Fercana si Valeriu Toderici - poeti;

-        Vernisarea expozitiei de artizanat si sculptura realizata de astristii: Liviu Buhai - Rebrisoara, Gelu Sabo - Sant, Rodica Raus - Lesu Ilvei si Angela Gaurean - Nasaud.

          Evenimentul, in incheiere avea sa fie infrumusetat prin sustinerea unui program artistic realizat de Clubul Copiilor din Nasaud, dir. Dorin Buia si prof. instructor Simona Zinveli, si o frumoasa socializare in numele prieteniei astriste.

          Parteneri: Muzeul Graniceresc, Clubul Copiilor, Liga Scriitorilor filiala Nasaud si Sectiunea artistica din cadrul Despartamantului Astra Nasaud.

          Ziua de 28-29 mai (joi si vineri) - De Ispas la Nasaud : Inaltarea Domnului, Ziua Eroilor si Zilele orasului Nasaud.

          Ziua de 28 mai (joi), este zi de sarbatoare religioasa - Inaltarea Domnului si Ziua Eroilor.

          Referindu-ma la Ziua Eroilor, socotita de ani de zile ca fiind o sarbatoare nationala - un moment festiv de elogiere a eroilor organizat de Primarie si Consiliul Local prin depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Parcul Central al orasului de catre toate institutiile  si intreprinderile din oras printre care si Despartamantul Astra Nasaud, continuand apoi, cu alte activitatii organizate in Sala de Conferinta a Primariei: Lansare de carte, comunicari stiintifice, aniversari etc.

          Insa, din cauza virusului, in acest an, evenimentul a fost marcat, printr-un COMUNICAT DE PRESA transmis de primarul orasului prof. Mircea Romocea, din care citez doar doua fraze: "An de an, in aceasta zi, gandurile noastre se indreapta spre cei care, prin jertfa lor umana au faurit Romania Mare, au aparat libertatea si independenta statului si au mentinut treaza increderea poporului roman in valorile sale.

           Dumnezeu sa-i aiba in paza, iar noua sa ne dea taria, intelepciunea si determinarea de a nu le ignora niciodata sacrificiul, nici noi, nici generatiile care vin".

                                                                                                   Hristos s-a Inaltat!

          Astristii sunt foarte receptivi la astfel de evenimente istorice, au idei bune si actioneaza pentru indeplinirea lor, dovada in descrierea care urmeaza:

          In toate bisericile din Nasaud cu localitatile componente - Lusca si Liviu Rebreanu (7 ortodoxe si una Greco-Catolica), in cadrul restrans, cu respectarea regulilor impuse de Pandemie, pe parcursul savarsirii slujbei religioase dedicata Inaltarii Domnului, preotii s-au rugat cu mult patos si intelepciune si pentru eroii neamului, care au luptat si s-au jertfit pentru apararea tarii, credintei si neamului romanesc.

          Preotii care slujesc in aceste lacasuri de cult, sunt astristi, membrii Cercului Astra oras, ne mandrim cu Domniile lor, sunt de inalta tinuta intelectuala si o pregatire de exceptie in domeniul teologic, cu largi orizonturi in sfera culturala, educational-religioasa si spirituala, imbratisand spiritul astrist, ne uitand ca primul presedinte al Asociatiunii Transilvane pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman - ASTRA - infiintata la 4 - 7 Nov. 1861 la Sibiu, a fost Andrei Saguna - mitropolitul Ardealului, de credinta ortodoxa.

          Cu acest prilej, din initiativa proprie, preotii parohi Florin Rusu si Lucian Greabu de la Biserica Nr.1 "Sf. Nicolae" din Nasaud - Catedrala - au organizat si au oficiat un Parastas in memoria Eroilor, slujba desfasurandu-se  in aer liber, in curtea interioara a bisericii, cu respectarea Ordonantelor guvernamentale.

          Ziua de 29 mai (vineri), Cercul Astra oras Nasaud, cu sprijinul Despartamantului Astra, si-a propus sa realizeze la Muzeul Graniceresc o activitate cultural, literar-artistica si de arta, pe placul participantilor si a astristilor  invitati din Iasi, Blaj, Reghin, Dej si Targu Lapus, de fapt, o invitatie in cadrul schimburilor de experienta traditionale, bogate in activitati cultural astriste. In program: 

-        Lansarea de carte: psiholog Dumitru Alexandru Bar - poet si prof. Valeria Bilt - proza, presedinte Despartamantului Astra Targu Lapus. 

-        Vernisarea unei expozitii, cu lucrari de arta si artizanat, care, cu siguranta atrageau atentia participantilor la eveniment, realizata de urmatorii astristi: Georgeta Bar (tablouri - cu pietre din mozaic colorate), Maria Sangeorzan  (tablouri cu margele) si Petrica Tocala(tablouri in goblen).

          In incheiere, nu ar fi lipsit programul artistic sustinut de astristii talentati si de elevii de la Clubul Copiilor (cantece, poezii, balet si dans sportiv) si o frumoasa socializare, la o cafea si un pahar cu vin.

           Parteneri: Muzeul Graniceresc, Sectiunea Literara din cadrul Despartamantului Astra, Clubul Copiilor si Liga Scriitorilor filiala Nasaud.

          Dintotceea ce ne-am propus nu am realizat aproape nimic faptic in aceasta perioada,  dar totusi astristii au tinut legatura intre ei in dorinta de a socializa, dezvoltand relatiile virtuale prin comunicari pe internet, pe Facebook,  pe paginile online si telefonic, cu intrebarea fireasca de inceput - cum stai cu sanatatea?

          Ca veste mai putin placuta a fost incetarea din viata in data de 14.05.2020 a ing.dr. in chimie - Sabin Sas, Cetatean de onoare a orasului Nasaud, membru Cercului Astra oras Nasaud, avand domiciliul in Bucuresti.

          In numele Astrei nasaudene, condoleantele au fost transmise familiei pe e-mail de prof Ioan Seni presed. de onoare a Despartamantului Nasaud, cuvinte ce au impresionat pana la lacrimi.

          Ceea ce se observa, astristii si-au schimbat oarecum mentalitatea in aceasta perioada, influentati de sederea indelungata in casa.

          Unii, in cel mai fericit caz s-au ocupat si se ocupa de gradinarit in perimetrul casei de locuit, altii scriu in dorinta editarii de noi volume, cei mai multi s-au apucat de citit, altii intrand in conversatii telefonice transformate in adevarate Sezatori Literare, in care noile creatii lirice inspirate din perioada pandemiei, se citesc si se comenteaza, oarecum se poate spune ca astristii au fost si sunt activi.

          Ca atare, sa speram si sa avem incredere in bunatatea Lui Dumnezeu, ca ne va ajuta sa fim sanatosi si capabili sa trecem peste acest mare necaz, cauzat de Coronavirus 19, si sa reluam activitatile astriste impreunacu presedinta Despartamantului Astra Nasaud - prof.dr. Maria Mihaela Nistor, bucurandu-ne ca vom fi din nou impreuna, actionand pentru un ideal comun CULTURA ROMANEASCA in universalitatea ei.


               Floarea Ples

  Presed. Cercului Astra oras Nasaud

                 

  30.05.2020

 

0 comentarii3591 vizualizări04 iunie 2020
rss 2.0
rss 2.0