Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Marti 05 Iulie 2022 - 14587
Cimitirul militar al eroilor romani si straini de la Rotunda a fost salvat.

Dupa o lunga perioada de neglijare, a venit randul ca Cimitirul eroilor romani si straini de la Rotunda sa fie imprejmuit, sa aiba o troita si un monument al "Eroului necunoscut" , construite din piatra. Slujba de pomenire, dezvelire si sfintire a fost tinuta de catre P.S. Episcop vicar Benedict Bistriteanu, insotit de un sobor de 13 preoti si harnicele maicute de la Manastirea Piatra Fantanele. La festivitatea de sfintire au participat: presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, ec. Emil Radu Moldovan, col. Scurtul Cornel-comandantul Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan, primarul comunei San si cel al comunei Magura Ilvei, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, pr. Ioan Pintea-directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc", prof. Gavrila Tarmure-directorul Centrului Judetean de Cultura B.N., 10 membrii din conducerea Filialei Judetene B.N. Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu", membrii ai Despartamantului ASTRA Nasaud, reprezentanti ai mass-mediei din Bistrita si Nasaud si aproximativ 100 de persoane, dornice sa participe la frumosul eveniment de cinstire al eroilor. Este laudabila actiunea de imprejmuire a cimitirului,  punerea crucilor din metal, edificarea troitei si a monumentului de catre domnii: Sot Ioan-directorul carierei de piatra Magura Ilvei si Iugan Emil, niste oameni harnici si sufletisti cand este vorba despre eroi.

Dupa ceremonia de la Cimitirul Eroilor Rotunda, a avut loc sfintirea Paraclisului "Sfantul Mare Proroc Ilie Tesviteanu".

Cimitirul Militar Rotunda Cimitirul Militar Rotunda este pozitionat in Pasul Rotunda, la 10 km. Nord-Est de satul Valea Mare, comuna Sant, judetul Bistrita-Nasaud, pe un teren impadurit natural, dupa 1941. La aceasta data, cimitirul eroilor se afla intr-o stare jalnica. Poenita in care au fost inmormantati eroii a devenit o plantatie de brazi si alte specii de foioase, blocand atat vizibilitatea cat si accesibilitatea spre cimitir. Acest cimitir era vizibil dinspre soseaua care leaga satul Valea Mare de Rotunda, cu iesire spre Carlibaba si Baia Borsa, prin Pasul Prislop. In cimitir nu s-a executat nici un fel de amenajare, sau renovare, mormintelor si gropilor comune abia mai deslusindu-se conturul.

In regimul comunist, prin "indicatiile pretioase" date de catre Consiliul Judetean de Educatie Politica si Cultura Socialista, acesta nu a mai fost intretinut. Gardul cu care au fost imprejmuiti cei 350 m.p. de teren, a fost complet distrus. Nu mai sunt indicii ca acest teren a avut si un gard pentru delimitarea cimitirului. Zona cimitirului a devenit un loc de pasunat pentru animale. Date privind eroii: Militarii morti din Primul Razboi Mondial apartin armatei romane, cat si armatei austro-ungare.

Conform afirmatiilor colonelului Vlad Aurel, in prezent decedat, batranii satului au facut in anul 1993 urmatoarele precizari, pe baza carora s-a intocmit si schita alaturata:

a) In planul intai sunt inmormantati militari din Primul Razboi Mondial. Aici pot fi recunoscute, o placa din piatra, pe care a fost inscriptionat: (1917 - 14 morminte individuale si 4 gropi comune).

b) In planul al doilea(conform schemei) sunt ostasi care apartin armatelor romane, maghiare si germane si este compus din 3 morminte individuale si 4 gropi comune, dintre care o groapa comuna de mari dimensiuni.

c) In planul al treilea (conform schemei) sunt inmormantati soldati neidentificati, in 2 morminte individuale si o groapa comuna.

Din cel de-al Doilea Razboi Mondial, in cimitir au ramas un numar total de 3 morminte Recunostinta pentru eroi 97 individuale si patru gropi comune (una groapa comuna de mari dimensiuni). Un lucru este cert, anume faptul ca majoritatea eroilor apartin Armatei Romane, din cele doua conflagratii mondiale.

Se presupune ca cimitirul ar fi fost restaurat totusi in anul 1946.

Din marturiile batranilor din satul Valea Mare, a rezultat faptul ca in mijlocul cimitirului a fost ridicata o troita pe care scria: "Aici au fost inmormantati 685 ostasi romani din razboiul cu austro-ungarii". Din literatura militara de specialitate, precum si din "Monografia comunei Rodna Veche" s-au gasit urmatoarele date privitoare la aceasta zona, date ce configureaza posibile conflicte militare, mai precis batalii purtate in perimetrul Rotunda-Carlibaba:

- "...Drumul, orientat de la est la vest, trece pe la periferia de miazazi a Muntilor Suhardului, de la Cosna, din Valea Dornei pana in Sant, ultima localitate pe valea superioara a Somesului Mare. In actele rodnene denumirea este de Plaiul Moldovei. Pentru moldoveni, drumul transcarpatic in cauza se numea "Drumul Suhardului", conform actului emis de Alexandru Lapusneanu, din 1567, in care se pomeneste despre deschiderea drumului prin Muntii Suhardului (Viam per montes Szohard... and alpes Szohard purgare).

Drumul acesta a servit ca legatura intre Transilvania si Moldova nu numai pentru locuitorii de acelasi neam situati pe ambele versante ale Carpatilor, dar si pentru necesitati militare sau administrative. Drumul peste Rotunda a servit pentru trecerea armatei regelui Ludovic al Ungariei pentru ai alunga pe tatari. El a servit ca drum de legatura pentru Stefan cel Mare si urmasii sai pentru tinutul Rodnei, al Ungurasului si al Cetatii Ciceului, aflate sub administratie si stapanire moldoveneasca. Peste el a trecut oastea lui Mihai Viteazul, condusa de Baba Novac, pentru a uni Moldova cu Tara Romaneasca. Pe aici a trecut imparatul Austriei, Ludovic al II-lea, in vizita sa in Bucovina, la 1773 si 1783. In anul 1848, pe aici au trecut armatele tariste conduse de generalii Pavlov si Grotenheim, pentru a inabusi revolutia din Transilvania si Ungaria, iar in Primul Razboi Mondial, tot pe aici au trecut trupele rusesti, pana in Sant (dupa lupte grele duse pe muntele Rotunda, unde in cimitirul improvizat si uitat de lume, isi dorm somnul de veci cei ce au cazut in aceste batalii).

Textul este extras din Monografia comunei Rodna Veche, Ed. G. Cosbuc, Bistrita, 2003, autor Liviu Paius.

Este posibil (n.a.) ca in acest cimitir sa fie inmormantati si militari de la evenimentele din 1848.

- "...Directiva Inaltului Comandament sovietic din 29 august 1944 destinata Frontului 2 Ucrainean releva rapida perceptie a posibilitatilor exceptionale de inaintare rapida a trupelor sovietice in spatiul romanesc, din care armata romana eliminase o mare parte a fortelor germane. Aripa dreapta a frontului - Armatele 40 si 7 de Garda si Grupul de cavalerie mecanizat Groscov 98 a dus lupte pentru cucerirea defileurilor din Carpatii Rasariteni si in jur de 15 septembrie 1944 au ajuns pe aliniamentul Bistrita-Cluj-Aiud-Sibiu..."

- "...Detasamentul de graniceri din compunerea Regimentului 3 Graniceri, din nordul Moldovei, Divizia 103 Munte, precum si alte unitati ale armatei romane, continuand actiunile incepute din proprie initiativa, inca din seara zilei de 23 august 1944, s-au batut cu inversunare pana in 28 septembrie 1944, la Vama si Voronet, la Gura Humorului, Pojorata, incheindu-si victorios drumul sau de lupta, soldat cu numeroase jertfe in apropierea Pasului Prislop de la Vest de masivul Cirlibaba, dupa care s-a regrupat, la 1 octombrie in zona Vatra Dornei...".

In septembrie 1944, pe Pasul Rotunda s-au dus lupte grele intre trupele sovietice si trupele hitleristo-horthyste. In urma bataliei au cazut la datorie si cativa soldati rusi care au fost inhumati in Cimitirul de la Rotunda. In anul 1946 acestia au fost deshumati si adusi in Cimitirul ostasilor sovietici din Bistrita. "

- "...Actiunile pline de succes ale Regimentului 3 Graniceri, duse impreuna cu unitati ale Corpului 50 Sovietic, au avut influenta hotaratoare asupra mersului general al operatiunilor militare pentru fortarea Carpatilor pe linia Malini-Campulung... "

- "...Sunt de remarcat si actiunile fostilor soldati de origine romana dezertati din armata horthysta care, ascunsi in paduri, au furnizat informatii unitatilor romane, s-au oferit calauze ori s-au atasat trupelor eliberatoare in misiuni de lupta in zona Prislop, Dornisoara, numerosi dintre ei jertfindu-se in inclestarea cu dusmanul..."

 

 

Autor si poze, col.(r.) Ioan Cordovan.

 


 

.

 

P.S. -  Dupa o lunga perioada de neglijare, a venit randul ca Cimitirul Eroilor romani si straini de la Rotunda sa fie imprejmuit,  sa aiba o troita si un monument  din piatra si sa fie sfintit de PS Episcop Vicar Benedic Bistriteanu.  FELICITARI domnilor Sot  si  Emil Iugan.   Evenimentul s-a petrecut in ziua de 27 august 2020.

0 comentarii3864 vizualizări28 august 2020
rss 2.0
rss 2.0